Anul 2019 se prefigureaza a fi cel mai bun an din istoria moderna a piete rezidentiale, luand in considerare o multitudine de factori, potrivit unui raport al companiei de consultanta imobiliara SVN Romania. Cel mai important dintre acestia ar fi dat de numarul estimat de livrari (14.000 locuinte, in crestere cu 24,2% comparativ cu 2018), inregistrat pe un varf al increderii din partea investitorilor, dar si intr-un climat general al unei cereri diversificate si solvabile.

Astfel, putem creiona o lista a punctelor cheie principale care au marcat piata rezidentiala in 2019 si au facut ca SVN Romania sa il considere cel mai bun an. In primul rand, discutam despre stabilizarea tranzactiilor. Desi primele luni din 2019 au adus scaderi anuale de peste 16%, numarul de tranzactii a revenit pe crestere incepand cu luna iulie (plus 30%), scaderea anuala incetinind astfel la 3,5% in luna octombrie. Tinand cont de tendintele actuale, arata SVN Romania, este probabil ca 2019 sa se incheie cu un numar similar cu 2018 de tranzactii incheiate in Bucuresti si imprejurimi.

Dar, scaderea tranzactiilor din prima jumatate a anului a creat si anumite scenarii alarmiste, mai ales in contextul riscului politic. "Inceputul de an a fost putin dificil. Scaderile erau putin mai drastice, dar au fost recuperate odata cu a doua jumatate a anului. S-a vazut ca odata cu luna aprilie a revenit increderea in piata. In opinia mea, nu cred ca exista motiv de ingrijorare, deoarece piata nu are de ce sa scada. Nu ne aflam in contextul din 2008, cand preturile cresteau de la luna la luna si cu 5.000 de euro si un apartamente cu doua camere in Colentina ajunge la 120.000 euro", a declarat pentru wall-street.ro, Ionut Nicolescu, managing partner SVN Romania.

Ca urmare, preturile raman pe plus. Dupa primele zece luni ale anului, preturile medii pe piata rezidentiala bucuresteana sunt cu aproximativ 5% mai mari comparativ cu cele din perioada similara a anului 2018, potrivit calculelor SVN Romania, asta in ciuda unor scenarii alarmiste din perioada de inceput a anului. Cu toate acestea, ritmul de majorare s-a injumatatit comparativ cu 2018.

SVN Romania: Segmentul middle market de locuinte au luat avant in 2019

Anul curent a marcat o premiera pe piata rezidentiala din Bucuresti: segmentul middle market a ajuns sa detina pentru prima oara ponderea majoritara in oferta noua programata spre livrare de catre dezvoltatori, dupa o majorare constanta inregistrata in ultimii ani.

Ionut Nicolescu apreciaza ca acest fapt s-a produs in special ca urmare a majorarii generale a veniturilor si implicit a cererii pentru locuinte cu un amplasament mai bun, suprafete mai mari si finisaje de calitate.

"Este normal sa existe o cererea ridicata pentru upgrade imobiliar, dar va fi in continuare si cerere pentru segmentul de low market, pentru ca o mare parte dintre salariile au avut totusi un ritm scazut de crestere, in ultimii ani. Mai dureaza pana se vor stabiliza astfel incat sa se aseze si piata rezidentiala si sa existe un client de middle market bine conturat", a mai spus el.

Prima Casa si-a pierdut din importanta

Cresterea cererii pentru locuinte mai scumpe, ofertele tot mai tentante de creditare ipotecara ale bancilor si discutiile privind modificarea programului Prima Casa au facut ca ponderea acestora din totalul achizitiilor sa devina una minoritara, la 10 ani de la lansare, perioada in care peste 250.000 de credite au fost acordate prin intermediul programului.

"Dezvoltarea segmentului middle market s-a produs concomitent cu reducerea ponderii detinute de tranzactiile realizate prin programul Prima Casa si intr-un context in care amploarea medie a proiectelor rezidentiale a crescut semnificativ comparativ cu anii anteriori. Nu cred ca astazi, un avans de 15% la creditele ipotecare mai constituie o problema, in conteextul in care ritmul cresterilor salariale a fost peste cel al preturilor la locuinte", spune Ionut Nicolescu.

In acelasi timp, "clientul a devenit putin mai cerebral in planurile sale de achizitie, ceea ce pe noi consultantii imobiliari ne bucura. Adica, discutam despre o persoana care stie ce pentru plateste un pret pe metru patrat si nu mai asteapta dezvoltatorii sa intre in colaps pentru a cumpara o locuinte cu 750 euro mp. La o inflatie de 4% nu este nici o afacere sa stai cu banii in banca si sa astepti sa iti scada puterea de cumparare".

Middle market inseamna si proiecte mixte

Majorarea segmentului middle market s-a concretizat si prin aparitia unui numar tot mai mare de proiecte mixte, cu spatii de birouri, comerciale si rezidentiale sub acelasi "acoperis", arata SVN Romania. In acelasi timp, zone precum Grozavesti, Politehnica si Expozitiei au inceput sa se configureze ca reali poli de dezvoltare pe segmentul rezidential.

"Dezvoltatorii imobiliari deja s-au orientat catre terenurile aflate in proximitatea spatiilor de birouri si anul urmator vom vedea niste proiecte cu adevarat interesante pe piata rezidentiala. In zonele mentionate, datorita informatiilor pe care le avem din piata legate de achizitiile noi de terenuri, sunt punctele fierbinti. Acolo vor fi dezvoltari masive in urmatorii ani, deoarece exista si cea mai buna infrastructura", conchide Ionut Nicolescu.

Sursa foto: yuttana Contributor Studio / Shutterstock

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Marius Alexandru Stanciu
Absolvent al Facultatii de Economie din cadrul Academiei de Studii Economice din Bucuresti si al unui program de Master, cu specializarea Economie Europeana, sustinut in aceeasi institutie, Marius Alexandru Stanciu dispune de o experienta jurnalistica de peste 12 ani, dobandita in cadrul redactiei Wall-Street.ro si acopera din punct de vedere editorial evenimente si interviuri din piata imobiliara, piata asigurarilor si pensii private.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Imobiliare și construcții »


Setari Cookie-uri