Maturizarea unei piete rezidentiale inseamna o crestere lenta, cu fluctuatii minime intr-o directie sau alta, fara evolutii spectaculoase intr-un sens sau altul si exact acest lucru se intampla in prezent in Romania. "Less is more" constituie un concept care se potriveste perfect evolutiei pietei rezidentiale romanesti de anul trecut, iar acest proces va continua si in 2020, apreciaza Mauricio Mesa Gomez, country manager al dezvoltatorului imobiliar Cordia Romania.

"Anul trecut a fost o perioada caracterizata de o anumita fluctuatie, in ambele sensuri, a numarului de tranzactii cu apartamente, dar si de o crestere constanta a soldului creditelor pentru locuinte, de o cerere solvabila, generata de clienti foarte bine informati in legatura cu toate aspectele tranzactiilor imobiliare", spune Maricio Mesa Gomez (foto).

Astfel, in opinia sa, mai putine tranzactii cu apartamente in primele zece luni din 2019, de exemplu, in numar de 27.709 in Bucuresti fata de 29.612 in aceeasi perioada din 2018, potrivit datelor ANCPI, "nu reprezinta un semn al unei inrautatiri a situatiei economice", in conditiile unei cresteri sustinute a soldului creditelor pentru locuinte, ci, mai degraba, o caracteristica a maturizarii pietei rezidentiale din tara noastra.

Situatia este aceeasi in principalele piete rezidentiale din Romania. La nivel national, tranzactiile cu apartamente au scazut in primele zece luni din 2019 fata de aceeasi perioada din 2018, insa soldul total al creditelor pentru locuinte a crescut constant si sustinut, atingand, in octombrie 2019, nivelul de 111,1 miliarde de lei, fata de 102,2 miliarde de lei in octombrie 2018.

Mauricio Mesa Gomez: Nu mai cumpara nimeni doar metri patrati

In trimestrul al treilea din 2019 (ultimele date disponibile), preturile solicitate pentru proprietatile rezidentiale din Romania s-au apreciat, in medie, cu 3,2% fata de trimestrul anterior, potrivit datelor centralizate de Analize Imobiliare. Dintre orasele cu peste 200.000 locuitori din Romania, aceleasi sapte centre regionale au avut, si in trimestrul al treilea din 2019, preturi medii solicitate de peste 1.000 euro pe mp util pentru apartamentele disponibile spre vanzare.

Cluj-Napoca ocupa primul loc in clasament (cu o medie de 1.610 euro pe metru patrat util), fiind urmat de Bucuresti (cu 1.380 euro pe metru patrat), Timisoara (1.230 euro pe metru patrat), Constanta (1.160 de euro pe metru patrat), Brasov (1.130 euro pe metru patrat), Craiova (1.090 euro pe metru patrat) si, respectiv, Iasi (1.010 euro pe metru patrat), potrivit sursei citate.

"Evolutia fara mari variatii a preturilor apartamentelor reprezinta si ea un bun indicator in privinta acestei tendinte tot mai accentuate de maturizare a pietei rezidentiale. La nivel national, preturile cerute au crescut cu 1,9% in luna octombrie fata de luna septembrie, potrivit Indicelui Imobiliare.ro, in vreme ce cresterea fata de octombrie 2018 este de 5,5%", spune Mauricio Mesa Gomez.

In opinia sa, "este o crestere sanatoasa, generata de legea cererii solvabile si a ofertei adaptate cerintelor clientilor. Cumparatorii se ghideaza, atunci cand iau decizia de cumparare, dupa un mix de criterii care include elemente precum calitatea proiectului, preturi corecte, spatii verzi, localizare buna, acces facil la transport in comun, apropiere fata de scoli, parcuri si facilitati sociale".

De altfel, "nu mai cumpara nimeni doar metri patrati" astazi, iar romanii "sunt interesati mai degraba de calitatea spatiului construit, de compartimentarea locuintei, de serviciile oferite de catre dezvoltator. De pilda, tehnologia moderna, precum sistemele smart-home si statiile de incarcare pentru masinile electrice, este un criteriu care devine din ce in ce mai important pentru clienti. Pentru ei, conteaza intreaga experienta de locuire, nu doar locuinta in sine".

In concluzie, "maturizarea pietei rezidentiale din Romania este un proces ce va continua in perioada urmatoare, dezvoltatorii a caror oferta este adaptata acestor cerinte vor fi cei care vor avea succes, iar clientii vor cauta locuinte in care chiar sa se simta acasa", conchide Mauricio Mesa Gomez.

Cordia Romania, divizia imobiliara a grupului Futureal, a obtinut in decembrie 2018 autorizatia de construire pentru proiectul rezidential Parcului20, dezvoltat in zona Expozitiei din Capitala, investitia totala fiind de 40 milioane euro. Lucrarile de constructie au luat startul in luna aprilie a anul trecut. Parcului20 va avea 469 apartamente destinate segmentului mediu si medium-high.

Proiectul va fi dezvoltat in doua faze. Termenul de finalizare pentru cele 260 de apartamente din prima faza a ansamblului rezidential, cea pentru care lucrarile de constructie au fost demarate, este septembrie 2020, iar cea de-a a doua faza va fi livrata la 8-12 luni dupa prima etapa. Peste jumatate din unitatile din Parcului20 se califica pentru achizitia cu TVA de 5%.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Marius Alexandru Stanciu
Absolvent al Facultatii de Economie din cadrul Academiei de Studii Economice din Bucuresti si al unui program de Master, cu specializarea Economie Europeana, sustinut in aceeasi institutie, Marius Alexandru Stanciu dispune de o experienta jurnalistica de peste 12 ani, dobandita in cadrul redactiei Wall-Street.ro si acopera din punct de vedere editorial evenimente si interviuri din piata imobiliara, piata asigurarilor si pensii private.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Imobiliare și construcții »


Setari Cookie-uri