Octavian Bădescu, antreprenorul care a vândut Sameday Courier către eMag și care în prezent conduce compania de consultanță imobiliară Freedom Group, critică o parte din măsurile anunțate de autorități în contextul coronavirus. Acesta consideră că unele măsuri sunt intruzive și vor afecta economia, dar și libertățile populației. De criticile acestuia nu au scăpat nici industriile private care, în ultimele zile, “au năvălit cu prea multe cereri” de ajutoare financiare și facilități fiscale îndreptate către statul român.

”Personal, cred ca statul ar fi trebuit insiste mai mult pe partea de responsabilitate individuală din partea populației. Explici existența virusului, care este problema, iar apoi avertizezi oamenii că dacă se întâlnesc își asumă X riscuri. Atât. Desigur, asta ar fi însemnat că pe termen scurt am fi avut o curbă acută a numărului de cazuri cu persoane infectate, însă ceea ce se face acum, cu încercarea de a avea o curbă lentă, o amânare, va pune o presiune extrem de mare asupra economiei”, a declarat Octavian Bădescu.

Explici existența virusului, care este problema, iar apoi avertizezi oamenii că dacă se întâlnesc își asumă X riscuri. Atât.

Acesta consideră că pentru economia țării ar fi mai ieftină gestionarea unui vârf acut de cazuri – dar în care afacerile ar funcționa normal, decât o prelungire a situației, care va deveni cu atât mai costisitoare, cu cât activitatea economică este mai mult timp blocată.

”Etatismul și intervenționismul avansează în 20 de săptămâni cât în 20 de ani... iar asta cu suport popular și chiar din mediul privat! Nu ai cum să nu remarci acest lucru. Cred că este posibil ca peste câteva săptămâni să ieșim din această situație mai săraci și mai puțin liberi. Asta mă îngrijorează mai mult decât noul coronavirus”, spune Bădescu.

Etatismul și intervenționismul avansează în 20 de săptămâni cât în 20 de ani... iar asta cu suport popular și chiar din mediul privat. (...) Iată cum a năvălit sectorul privat cu cereri la stat!

Antreprenorul subliniază că statul ar trebui să adopte măsuri ”la rece”, nu emoțional și care să nu aibă iz electoral.

“Este nevoie de o abordare mai echilibrată și logică… o abordare care acum nu există. Iată cum a năvălit sectorul privat cu cereri la stat! De unde va lua statul bani pentru toate aceste intervenții? Va fi nevoit să tipărească, iar în cele din urmă tot noi vom plăti, prin inflație. Intervenția statului de acum este o sabie cu două tăișuri (...) Se anulează sau se amână ratele la bănci, dar aceste lucruri trebuie făcute diferențiat, nu pentru toată lumea, altfel va începe să ne placă și apoi cu greu vom reveni la normal”, menționează Octavian Bădescu.

Citiți și Petiție a mediului de afaceri: ce măsuri cer de la autorități și cum o poți semna

Hotelier: Dacă statul nu ne ajută, plecăm cu toții acasă

Lugera: Angajatorii au nevoie de măsuri concrete de susținere, precum scutirea de taxe, altfel vor trimite oamenii în șomaj

În tranzacțiile imobiliare, activitatea s-a redus la 15% din cât era lunile trecute, dar prețurile nu scad… încă

Bădescu este fondatorul Freedom Group, compania de consultanță imobiliară, care funcționează ca societate pe acțiuni deținută de către agenții imobiliari. Citiți mai multe detalii despre modul de operare al companiei.

”Activitatea în sectorul tranzacțiilor imobiliare este acum la aproximativ 15% din cât era înainte de epidemie. Cifra nu este extrem de relevantă atât timp cât nu știm cât timp se prelungește situația. Evident, pe vizionări imobile interesul nu este prea mare, piața este relativ blocată. Lumea nu este presată să vândă în momentul de față, așa că prețurile nu au scăzut încă. Este greu de spus cu cât se vor ieftini proprietățile dacă situația se prelungește, dar dacă ar fi să dau o estimare aș da un procent de cuprins între -5% și -25%, în funcție de specificul imobilului”, a declarat Octavian Bădescu.

Nu au fost retrase anunțurile imobiliare, nu este ‘disperare’ de a vinde în orice condiții, dar lucrurile stagnează, tranzacțiile sunt pe ‘hold’. Lumea are alte preocupări acum.

Însă acesta susține că pentru investitorii cu sume importante de bani la dispoziție (peste 100.000 de euro), investițiile imobiliare s-ar putea dovedi plasamente mai sigure decât menținerea banilor în bănci.

”Riscul pe depozite mai mari de 100.000 de euro este mai mare decât în alte perioade, așa că ce faci cu banii? Chiar dacă prețurile în imobiliare ar mai scădea cu câteva procente, o investiție imobiliară acum se poate dovedi mai sigură decât un plasament bancar”, spune Bădescu.

Banii fiecărui deponent la bancă din România sunt garantați până la 100.000 de euro. În cazul în care banca nu mai poate rambursa banii deponenților, Fondul de Garantare al Depozitelor Bancare (FGDB) plătește o compensație care poate fi de maximum 100.000 Euro/persoană/ bancă.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Ionut Sisu
Ionuț Șișu scrie pentru Wall-Street.ro din anul 2011, iar în prezent ocupă funcția de redactor-șef adjunct . El și-a început activitatea în presă în 2007, în departamentul de limbă engleză al Mediafax monitorizare. În perioada 2008-2009, Ionuț a acoperit domeniile piețe de capital și finanțe personale în cadrul Business Standard, publicația de afaceri a trustului Realitatea-Cațavencu. După o scurtă perioada de timp în cadrul Corect...

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Imobiliare și construcții »


Setari Cookie-uri