Visul unei "recuperări în formă de V" a economiei ar putea muri din cauza unui al doilea val de Covid-19, destul de anticipat. Pe 8 iulie, în România a fost înregistrat cel mai mare număr de cazuri noi de îmbolnăviri cu noul coronavirus. De asemenea, Comisia Europeană a anunțat recent că se aşteaptă la un declin al economiei României de 6% în 2020, urmat de o creştere, probabilă, de 4% în 2021.

În urma măsurilor de izolare adoptate pentru limitarea pandemiei de coronavirus (COVID-19), se estimează un declin semnificativ al economiei româneşti în trimestrul doi din 2020, a mai arată Comisia Europeană. Incertitudinile vor afecta semnificativ deciziile de investiţii din acest an, deşi activitatea din construcţii ar putea oferi motive de optimism. În același timp, reducerea activităţii economice a principalilor parteneri comerciali ai României va avea repercursiuni asupra exporturilor.

Cu toate acestea, prognozele Comisiei Europene spun că după o scădere semnificativă în primul semestru din 2020, activitatea economică ar urma să se îmbunătăţească în ultimele șase luni ale anului, deoarece restricţiile sunt ridicate gradual, şi să crească şi mai mult în 2021. Dar, va fi oare până la urmă așa? Una dintre opiniile optimiste din piață sunt și cele ale economistului Silvu Pop, head of reasearch în cadrul Colliers Internațional.

Silviu Pop

Trebuie precizat că România nu poate avea o evoluție mult diferită de țările dezvoltate cu care are legături economice foarte puternice, cum ar fi Germania, Italia, Franța. Dacă acestea vor avea o revenire în ‘V’, sunt șanse destul de mari ca și România să le urmeze; dacă nu, nu. Iar la nivel global, pare că ne îndreptăm spre o revenire rapidă a economiilor, astfel încât activitatea să ajungă la valori decente în termen de un an.

Silviu Pop (foto).

El adaugă faptul că cele mai recente informații privind evoluția indicilor de încredere pentru luna iunie arată o evoluție mult peste așteptările analiștilor pentru luna iunie în țări din zona euro și în Statele Unite.

"Vorbim aici atât de firme din zona serviciilor, cât și a industriei prelucrătoare. A fost o corecție mai mare decât în 2008-2009, anumite sectoare, cum ar fi HoReCa, vor fi afectate pe termen mai lung, dar și revenirea deja pare că este într-un stadiu foarte avansat. Un factor care probabil a ajutat a fost faptul că băncile centrale majore au acționat mai repede și mai în forță decât după marea criză financiară din 2008, astfel că sentimentul negativ din piețele financiare nu s-a împământenit", arată economistul Colliers.

Falimentele în creștere ar putea deraia orice revenire timpurie

Cu toate acestea, Silviu Pop consideră că riscurile sunt semnificative să avem un scenariu mai dificil de gestionat și sunt prea multe piese în mișcare că să avem certitudini mari.

Spre exemplu, un al doilea val de cazuri de coronavirus care să blocheze din nou anumite zone ale activității economice (deși nu cred că își va mai asuma cineva decizii de calibrul celor din primăvară) poate da peste cap orice fel de revenire și dacă banii nu ar mai circula în economie, atunci falimentele în creștere și șomajul mai mare ar putea deraia orice fel de revenire timpurie. Și cel mai rău ar fi nu să nu avem nici măcar o revenire în ‘W’, ci în ‘L’, adică foarte graduală.

În același timp, analistul Colliers subliniază că sectorul imobiliar este, la nivel general, oglinda economiei reale, deși poate lucrurile se transmit uneori cu o oarecare întârziere, iar România nu face excepție.

"O revenire în ‘V’ ar însemna că putem vedea ceva cereri noi de închirieri în a doua parte a anului, că pot începe tranzacții noi pentru achiziția de active, dar fiindcă toate aceste procese durează (și rezultatele se pot vedea mai degrabă în 2021), este probabil ca întreg anul 2020 să arate sensibil mai slab decât așteptările de la începutul de an", spune Silviu Pop.

Ce este important, de asemenea, în opinia sa, de remarcat este că situația actuală va genera niște schimbări în privința mersului economic care vor influența semnificativ piața imobiliară.

"Creșterea flexibilității muncii sau accelerarea adopției comerțului online vor duce la transformări masive și oarecum graduale ale pieței imobiliare locale pe termen mai lung. Nu vorbim aici de faptul că va fi bine sau rău - e greu de spus cum se vor așeza lucrurile, doar că starea de fapt se va schimba mult", conchide Silviu Pop.

Sursa foto: nosenkoos / Shutterstock

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Marius Alexandru Stanciu
Absolvent al Facultatii de Economie din cadrul Academiei de Studii Economice din Bucuresti si al unui program de Master, cu specializarea Economie Europeana, sustinut in aceeasi institutie, Marius Alexandru Stanciu dispune de o experienta jurnalistica de peste 12 ani, dobandita in cadrul redactiei Wall-Street.ro si acopera din punct de vedere editorial evenimente si interviuri din piata imobiliara, piata asigurarilor si pensii private.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Imobiliare și construcții »


Setari Cookie-uri