Încă nu sunt dovezi că piața rezidențială să fi fost la fel de afectată ca alte sectoare ale economiei în urma pandemiei și, deocamdată, prețurile vor rămâne stabile, în special în segmentul mediu al pieței. Dar, noul plafon de 140.000 de euro al programului Noua Casă poate fi un "game changer" pentru dezvoltatori, deoarece poate acoperi prețul unor locuințe de calitate foarte bună pe segmentul de piață mediu, apreciază Maggie Kitshoff, residential projects director Prime Kapital.

"Totuși, multe vor depinde de evenimente neprevăzute legate de pandemie. Dezvoltatorii pot răspunde diferit în acest context, pe baza realității foarte diferite a fiecăruia și de starea de sănătate financiară. Ceea ce poate duce în unele cazuri la reduceri de preț în cazul unor proiecte. În general, cu aprobarea programului Noua Casă, vom observa o creștere a prețurilor pe segmentul de masă și mediu. Dezvoltatorii care pot rămâne eficienți, care pot să ofere calitate și să anticipeze nevoile cumpărătorilor, vor avea în final rezultate bune pe termen lung", spune Maggie Kitshoff (foto).

În opinia sa, dacă oamenii pot avea acces mai facil la credite care să le permită să cumpere locuințe de calitate mai bună, programul va avea un impact pozitiv pentru piața rezidențială.

Cu toate acestea, clienții trebuie să fie atenți, deoarece locuințele de slabă calitate pot beneficia de creșteri nejustificate ale prețurilor rezultate doar dintr-o cerere crescută. Noul plafon de 140.000 de euro poate fi un "game changer" pentru dezvoltatorii care construiesc proiecte de calitate, pentru că poate acoperi prețul locuințelor de calitate foarte bună și a celor spațioase, pe segmentul de piață mediu. Ar fi bine să vedem că aceste modificări vor include și plafonul TVA de 5%, întrucât, din punctul meu de vedere, plafonul actual este depășit și limitează accesul la unități de calitate mai bună, deoarece mulți dezvoltatori construiesc și vând apartamente în cadrul acestui plafon de TVA de 5%, iar acest lucru înseamnă deseori dezvoltarea unor proiecte de proastă calitate.

Maggie Kitshoff

Ce se întâmpla cu proiectele de investiții Prime Kapital după pandemie?

Prime Kapital are în dezvoltare, în prezent, trei proiecte rezidențiale în România, Marmura și Avalon în București și Silk District în Iași. Ea arată că lucrările la Marmura Residence au continuat "într-un ritm bun în toată această perioadă, cu unele întârzieri minore necesare adaptării la regulile de distanțare socială și pentru a asigura un mediu de muncă sigur.

"În prezent, toate lucrările de structură la subsoluri au fost finalizate și acum lucrăm la primele structuri ale clădirilor înalte. Vânzările s-au redresat după un ritm mai lent în timpul stării de urgență, ceea ce a condus la scoaterea la vânzare luna trecută a celei de-a treia clădiri. Rămânem flexibili în abordarea noastră privind proiectele din portofoliu și acceptăm că unele aspecte pot necesita modificări de proiectare în anumite cazuri sau o „regândire” a întregului proiect.", spune managerul Prime Kapital.

Citește și: Prime Kapital mută în conturi fiduciare avansurile primite de la clienți

Pe de altă parte, în cazul Avalon Estate, începerea construcției a fost amânată, întrucât dată la care ar fi trebuit să înceapa a coincis cu startul perioadei de izolare și nu ar mai fi fost "viabil și responsabil", în acele condiții. Construcția va debuta însă luna viitoare, spune Maggie Kitshoff.

Totodată, în Silk District, planurile de a începe lucrările la faza 1 au fost amânate pentru 2021 "pentru a avea timp să reluăm planificarea activităților și să înțelegem în același timp care este cererea în perioada post izolare. Trebuie să subliniez că investițiile planificate de noi în proiectele rezidențiale sunt semnificative, cu un total combinat de aproximativ 3.100 de unități rezidențiale aflate în construcție sau planificate".

Este evident că ne găsim într-un mediu imprevizibil, iar acest lucru este mai dificil de gestionat și, prin urmare, trebuie să rămânem flexibili. Este adevărat că această pandemie se desfășoară la o scară nemaiîntâlnită în societatea noastră și, fără îndoială, vom avea o mulțime de concluzii de tras la sfârșitul ei. Dar, încă nu suntem acolo. Prin urmare, proiectele imobiliare nu sunt diferite de toate celelalte activități economice - trebuie să fim pregătiți să planificăm multe scenarii potențiale și să fim flexibili. În timp ce planificarea este baza proiectelor imobiliare, planurile ar trebui să includă acum și posibilitatea de a modifica designul.

Maggie Kitshoff

În ceea ce privește principiile fundamentale în cumpărarea unei case, managerul Prime Kapital subliniază că acestea rămân mai importante ca niciodată, iar cumpărătorii nu ar trebui să fie vânători de "chilipiruri".

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Marius Alexandru Stanciu
Absolvent al Facultatii de Economie din cadrul Academiei de Studii Economice din Bucuresti si al unui program de Master, cu specializarea Economie Europeana, sustinut in aceeasi institutie, Marius Alexandru Stanciu dispune de o experienta jurnalistica de peste 12 ani, dobandita in cadrul redactiei Wall-Street.ro si acopera din punct de vedere editorial evenimente si interviuri din piata imobiliara, piata asigurarilor si pensii private.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Imobiliare și construcții »


Setari Cookie-uri