Piața imobiliară a rezistat destul de bine provocărilor cauzate de pandemia de coronavirus. Clădirile de birouri au supraviețuit, oamenii au continuat să își achiziționeze locuințe iar spațiile logistice au avut chiar unul dintre cei mai buni ani. Sunt acestea argumentele potrivite pentru atragerea de noi investitori?

Potrivit lui Tim Wilkinson, Partner Capital Markets Cushman & Wakefield Echinox, România este percepută mult mai bine decât era înainte de 2018.

“Investitorii, băncile și chiriaşii înțeleg mai bine fundamentele pieței și observă faptul că, în general, România este un mediu de business destul de stabil, având un potențial puternic de creștere. Mă aștept să văd noi investitori instituționali ce vor intra pe piață după COVID, iar în termeni de randamente, acestea rămân atractive în comparație cu piețele mai dezvoltate din Europa Centrală și de Est”, a declarat Wilkinson pentru wall-street.ro.

Citește și Ghid pentru achiziția unei locuințe noi în 2021

Acesta consideră că piața a rezistat destul de bine provocărilor cauzate de pandemia COVID-19, observându-se clar un anumit impuls pe piața investițiilor pentru tranzacții agreate înainte de pandemie, care au fost ulterior încheiate.

“De asemenea, vedem în continuare investitori interesați să analizeze noi oportunități. Per total, consider că piața a arătat rezistenţă, flexibilitate, maturitate, iar investitorii înțeleg mai bine motivele pentru a investi în România în 2021”, a explicat Wilkinson.

Dar pandemia continuă, și nimeni nu știe când lucrurile vor reveni la normal, sau cum va arăta noua normalitate. Potrivit lui Wilkinson, cel mai important aspect pe care toată lumea se poate concentra pentru a susține astfel sectorul imobiliar este să încerce să asigure o piață cât mai transparentă, din perspectiva tuturor actorilor implicaţi: proprietari, chiriași, bănci, consultanți.

Citește și Studiu: câți angajați cred că își vor relua activitatea la birou în 2021

“Cu cât datele pieţei sunt mai exacte și într-o mai mare măsură disponibile, cu atât putem înțelege mai bine cum să rezolvăm problemele”, a explicat reprezentantul Cushman & Wakefield Echinox.

Acesta consideră că băncile și investitorii vor trebui să monitorizeze calitatea mixului de chiriași, pentru a vedea dacă există vreun risc ca veniturile contractate să nu fie încasate și să acționeze în consecință pentru a încerca să mențină valoarea activelor lor.

“Este important ca activele sa fie administrate corespunzător în această perioadă și să fie promovată transparența în discuțiile dintre bănci, proprietari și chiriași. Mă aștept să existe o aplatizare a curbei privind noile livrări în următorii 2 ani, deoarece unele proiecte planificate pot întârzia din cauza condițiilor de finanțare mai dificile și a pre-închirierii mai scăzute. Cu toate acestea, dat fiind faptul că Bucureștiul a suferit în general din lipsa de proprietăți de înaltă calitate livrate pe piață, mă aștept să văd o concurență mai mare pentru un număr mic de active prime, deoarece cererea investitorilor rămâne puternică”, a declarat Wilkinson.

Cererea de spații de birouri pentru București va crește constant

În ceea ce privește piața de birouri, cea mai afectată de pandemie, Wilkinson consideră că anul acesta va exista o cerere crescută din partea ocupanților pentru flexibilitate în ceea ce privește contractele de închiriere, însă acest lucru trebuie să fie în linie cu ceea ce pot proprietarii să accepte.

“Ambele părți trebuie să înțeleagă că este nevoie de colaborare, de o atentă gestionare a planurilor de afaceri și a diferitelor provocări care apar pe parcurs, flexibilitatea astfel nefiind limitată doar la termenul de închiriere. Prin urmare, nu cred că vom vedea o scădere semnificativă a duratelor contractuale în piață”, a explicat Wilkinson.

Acesta consideră că ocupanții trebuie să stabilească foarte clar cum își vor adapta afacerile conform nevoilor din următorii ani. “Prin urmare este posibil să vedem unele ezitări pentru angajamentele pe termen mai lung pe parcursul anului 2021 și mai mult focus axat pe nevoile pe termen scurt, cu o flexibilitate sporită” a explicat Wilkinson, subliniind faptul că nu consideră totuși că ne putem referi la un „boom al renegocierilor”.

Se vor răsfrânge efectele pandemiei asupra noilor proiecte de birouri, vor mai putea dezvoltatorii să își mențină termenele de finalizare pentru proiectele în lucru? “Anticipez că proiectele anunțate pentru 2022 - 2024 vor fi finalizate într-o perioadă mai lungă de timp, însă clădirile care urmează să fie finalizate în 2021 ar trebui livrate conform termenelor stabilite. Această întârziere va crea o bază mai puternică pentru chirii sustenabile și va limita creșterea ratei de neocupare din piața. Pe termen lung, cred că cererea de spații de birouri pentru București va crește constant”, a explicat Wilkinson.

Citește și Top 10 predicții pentru piața imobiliară din România în 2021

Piața imobiliară românească în contextul CEE

În 2020, volumul total investit în active imobiliare în România a ajuns la 914 milioane euro, o creștere de 28% față de 2019, fapt ce demonstrează reziliența pieței de investiții din România în perioada pandemiei Covid-19, conform raportului Romania Investment Marketbeat, lansat de Cushman & Wakefield Echinox.

“În 2021, ne putem aștepta să vedem în continuare o cerere consolidată din partea investitorilor din sectorul industrial și logistic, pe termen mediu existând previziunea că această clasă de active imobiliare va deveni unul dintre primele două cele mai active sectoare, împreună cu cel de birouri. Anticipăm atât o perioadă pozitivă în următoarele 12 luni pentru piața imobiliară în ansamblu, cât și anumite volume care, fără îndoială, vor atrage un interes crescut din partea unor noi investitori, având în vedere mai ales faptul că randamentele rămân semnificativ mai atractive decât cele ale piețelor mai dezvoltate din CEE”, precizează Tim Wilkinson, Partner Capital Markets Cushman & Wakefield Echinox.

Cel mai activ segment a fost de departe cel de birouri, cu valori ale tranzacțiilor estimate la aproximativ 784 milioane de euro, reprezentând 86% din volumul total al investițiilor. Segmentul industrial și logistic a atras 9% din capital, în timp ce restul de 5% a fost împărțit între sectoarele de retail și cel hotelier. În total, au fost tranzacționate un număr de 24 de proprietăți generatoare de venituri în 2020, cu o medie de 38 milioane de euro per proprietate, aceasta fiind una dintre cele mai ridicate astfel de valori în piața imobiliară locală din ultimul deceniu.

„România a arătat în 2020 semne clare că a atins un nou nivel de lichiditate în piaţa imobiliară, volumul total al investițiilor fiind încă o dată aproape de 1 miliard de euro, într-un an marcat de provocările pandemiei. Acest trend constant a avut loc, în mod remarcabil, într-un context regional diferit al piețelor mai dezvoltate din Europa Centrală și de Est, unde am văzut reduceri semnificative ale volumelor investiționale din 2020, comparativ cu 2019. Deși România rămâne o piață mult mai mică decât Polonia, a reuşit să reducă diferența faţă de volumele totale din Ungaria și Cehia”, a declarat Wilkinson.

Creșterea volumului investițional din Romania este chiar mai impresionantă în contextul CEE / SEE, deoarece piața românească a fost singura care a înregistrat o evoluţie pozitivă în 2020 față de 2019. Proprietăți imobiliare cu o valoare totală de 9,9 EUR miliarde au fost tranzacționate în regiune în 2020, o scădere de aproape 29% față de volumul din 2019. De exemplu, Polonia, care deţine cea mai mare pondere în volumul total (57%), a înregistrat o scădere de 27%, Ungaria de 35%, iar Cehia a resimţit cea mai dramatică scădere de 60%, piața investiţională din România evoluând astfel mult peste așteptări într-un an foarte complicat.

Sursa foto: Compania

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »


Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Imobiliare și construcții »


Setari Cookie-uri