Noua Casă 2021 este în plină desfășurare, așa că băncile și-au pus și ele la bătaie ofertele lor, oferind posibilitatea clienților de a simula contractarea unui credit sau oferind exemple de calcul după care doritorii să-și poată evalua posibilitățile.

Am făcut și noi un tur al băncilor, pentru a vedea care sunt costurile, cât sunt dobânzile și care sunt comisioanele percepute și am ales exemplele a cinci dintre cele mai populare bănci din România.

Pentru a simplifica lucrurile, ne-am raportat la exemplul unui împrumut de 250.000 de lei, care s-ar încadra pentru cei care caută apartamente în jurul a 50.000 de euro. Am luat în calcul și o perioadă de 30 de ani, adică limita maximă prevăzută de programul guvernamental, dar există și posibilitatea de a opta pentru o perioadă de mai scurtă de rambursare a creditului. Evident, fiecare după posibilități. Acest exemplu l-am găsit indicat de majoritatea băncilor, semn că aceasta este media pieței.

Reamintim că programul Noua Casă are un plafon de garantare de 1,5 miliarde de lei pentru acest an, ceea ce ar fi suficient pentru circa 18.000 de potențiali beneficiari.

Retail jobs

Unele condiții diferă la o bancă la alta, dar cele mai importante sunt cam aceleași peste tot, iar dacă vreți să mergeți către bănci, ar fi bine să treceți și prin Ghidul Noua Casă 2021 pentru mai multe informații.

După ce ați consultat ghidul și ați găsit deja un imobil care se încadrează în prevederile programului, puteți să vă îndreptați către bănci. Mai jos, puteți găsi vedea ce oferă cele cinci bănci pe care le-am ales ca exemplu. Pentru mai multe detalii, veți găsi în articol, în dreptul fiecărei bănci link-urile către site-urile lor, de unde puteți obține detalii și mai amănunțite.

Oferte Noua Casă la ING Bank

(Sursa foto: Shutterstock)

La ING, simularea arată că, la un credit de 250.000 de lei, care s-ar încadra pentru un avans de 5%, valoarea totală ce va trebuie rambursată este de exact 436.724,57 lei, la o perioadă de 30 de ani. Prima rată este de 1.147 de lei.

Citeste si:
Este oficial: Țiriac Leasing a devenit parte a Băncii Transilvania
Este oficial: Țiriac Leasing...

Asta în condițiile în care sunt luate în calcul o dobândă de 3,67% (IRCC 1,67% + 2,00% - marja băncii) pe an și DAE de 4,6%.

Valoarea maximă a creditului acordat de ING este de 119.000 de euro, dar creditul va fi acordat în lei, așa că nu există risc valutar.

ING nu percepe comision lunar de administrare a creditului, nici comision pentru analiza dosarului sau de rambursare anticipată a creditului.

În schimb, vei plăti către FNGCIMM comision de gestiune în valoare de 0,40% anual, calculat la valoarea garanţiei. Garanția acordată de stat este de 60% din suma împrumutată pentru locuințele noi și 50% pentru locuințele vechi.

Venitul minim al fiecărui co-debitor trebuie să fie de minim 750 lei net. Dacă totuși decizi să aplici singur, venitul minim solicitat de bancă trebuie să fie de 1.500 lei net.

Citeste si:
Profit de 222 mil. lei în T1 pentru grupul BRD
Grupul BRD a obținut un...

Dacă vreți să aflați mai multe detalii despre condițiile de la ING Bank, dați click aici.

Oferte Noua Casă la CEC Bank

(Sursa foto: Wall-Street.ro)

La CEC Bank, informațiile publicate de bancă indică o dobândă anuală de 3,57%, dar asta dacă îți încasezi salariul prin CEC Bank, dacă nu, dobânda este de 3,67%. (IRCC 1,67% + 2,00% - marja băncii)

Cotele minime de avans sunt aceleași care sunt incluse în programul Noua Casă, de 5% pentru creditele sub 70.000 de euro și de min 15% avans pentru creditele între 70.000 euro și 140.000 de euro.

La în cazul tuturor băncilor înscrise în program, garanția de stat acoperă 60% din suma împrumutată pentru creditele între 70.000 euro / 140.000 de euro sau 50% din suma împrumutată pentru creditele de până la 70.000 euro.

Raportându-ne la reperul de 250.000 de lei, la CEC Bank, prima rată este 1.142,98 lei, luând în calcul o dobândă anuală de 3,67%, DAE 3,73% și Indicele de Referință pentru Creditele Consumatorilor (IRCC) de 1,67%.

Citeste si:
ING, credit de peste 20 milioane euro pentru Tuborg
ING, credit de peste 20...

Suma totală ce trebuie rambursată în 30 de ani este de exact 411.468,79 lei.

CEC Bank nu percepe comisioane de analiză și administrare, dar trebuie să țineți cont de următoarele costuri:

  • Comision de gestiune a garanției de stat (FNGCIMM) : 0,30% pe an, aplicabil la soldul garanței de stat (50%/ 60% din soldul împrumutului)
  • Comision evaluare proprietate: 350 lei terenuri/apartamente, 450 lei case/vile
  • Comision verificare raport evaluare: 100 lei
  • Comision FNGCIMM promisiune garantare (imobile nefinalizate): 0,15% din valoarea garanției (se aplică la 50%/ 60% din suma împrumutată)

Dacă vreți să aflați mai multe detalii despre condițiile de la CEC Bank, dați click aici.

Oferte Noua Casă la Banca Transilvania

(Sursa foto: Shutterstock)

Informațiile publicate de bancă arată că oferă credite în limita a 119.000 euro (echivalent lei), avans minim de 5% din prețul de achiziție, pentru locuințele sub 70.000 de euro, nu solicită asigurare de viață/deces, nu percepe comision de analiză și de rambursare anticipată, iar perioada maximă de rambursare este, de asemenea, de 30 de ani.

Citeste si:
Marile bănci și-au inversat rolurile, după ce profiturile pe T1...
Marile bănci din România...

BT nu ne lasă să facem o simulare personalizată a creditelor din programul Noua Casă, ca la celelalte credite pe care le oferă în portofoliul său, dar ne oferă exemplu unui credit de 240.000 de lei, pe o durată de 30 de ani, destul de aproape de cel de la care la care am pornit noi.

La Banca Transilvania dobânda este de 3,88% (incude IRCC de 1,67% + 2,00% - marja băncii). Trebuie luate în calcul și comisionul de gestiune de 0,30%, pentru garanțiile care se acordă începând cu 2021, datorat către FNGCIMM, perceput la soldul garanției statului, ca și în cazul celorlalte bănci. Totodată, Dobânda Anuală Efectivă (DAE) este de 3,94%.

Astfel, în aceste condiții, valoarea primei rate este 1.100,61 lei, iar suma totală de plată va fi de exact 404.871,77 de lei.

BT ne mai informează că actualizările dobânzii se fac o dată la 3 luni și sunt în funcție de indicele de referință IRCC.

Citeste si:
Cât de scump este să îți cumperi o casă prin credit ipotecar în...
Cât de scump este să îți...

Trebuie menționat și aspectul că acest exemplu a fost dat de bancă pentru persoanele care își încasează salariul la BT.

Dacă vreți să aflați mai multe detalii despre condițiile de la Banca Transilvania, dați click aici.

Oferte Noua Casă la BRD - Groupe Société Générale

(Sursa foto - Wall-Street.ro)

La BRD simularea arată că, la aceeași 250.000 de lei împrumutați, pe 30 de ani, valoarea totală ce va trebui rambursată se ridică la 420.028 de lei, luând o dobândă de 3,67% care include (IRCC care este 1,67% + 2%) și DAE 3,91%. Prima rată va fi de 1.146,47 de lei.

Trebuie să luați în calcul costul de evaluare a imobilului adus în garanție (apartament) 450 lei și asigurarea obligatorie a acestuia, condiție care se regăsește și la celelalte bănci. Include și comisionul de 0,33%. La fel ca și celelalte bănci menționate, nu percepe comisioane de analiză și administrare.

Banca acceptă o gamă largă de venituri: salarii, pensii, dividende, drepturi de autor, chirii, venituri din activități independente. Poți obține o sumă mai mare dacă aduci și veniturile a maximum 3 co-împrumutați.

Evident, limita de creditare este aceeași de 119.000 de euro, echivalentul în lei, cu dobânzile minime de 5% pentru imobilele sub 70.000 de euro și 15% pentru care depășesc această valoare, dar nu mai mult de 140.000 de euro.

Dacă vreți să aflați mai multe detalii despre condițiile de la Banca Transilvania, dați click aici.

Oferte Noua Casă la BCR

(Shutterstock)

Calculatorul de rate de la BCR ne arată că, la împrumutul de 250.000 de lei pe 30 de ani, valoarea totală ce trebuie rambursată va fi de 419.935,83 lei. În calcul au fost luate o dobândă anuală de 3,67% (care include IRCC 1,67% + 2,00% - marja băncii) și DAE 3,91%. În aceste condiții, prima rată va fi de 1.146,47 lei.

La capitolul costuri, banca atrage atenția asupra cheltuielilor de publicitate a garanţiilor la ANCPI și asigurarea de imobil (după caz).

Cheltuielile de publicitate a garanţiilor la ANCPI sunt următoarele:

  • Ipotecă/ privilegiu (potrivit căruia se percepe un tarif de 100 lei pentru fiecare imobil la care se adauga 0,1% din valoarea creditului);
  • Extras de carte funciară pentru autentificare (potrivit căruia se percepe un tarif de 40 lei pentru fiecare imobil).
  • Tarif ANCPI inscriere ipoteca/privilegiu : 100,00 lei
  • Tarif ANCPI inscriere ipoteca/privilegiu - % aplicat la suma creditului : 0,10 %
  • Tarif ANCPI extras CF de autentificare : 40,00 lei

Luați în calcul și costul de evaluare a apartamentului de 370,00 lei, comision anual de gestiune datorat FNGCIMM: 0,30% pe an, calculat la valoarea garanției de 0.50%/0.60% din sold: 0,15 %

Dacă vreți să aflați mai multe detalii despre condițiile de la BCR, dați click aici.

Sursa foto: Shutterstock

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Adrian Ungureanu
Venit în Capitală în 2007, ca orice copil de provincie cu tolba plină de vise, primul fiind acela de a deveni comentator sportiv - următorul Cristian Țopescu - Adrian a ales să-și înceapă cariera de jurnalist scriind în presă. Deși era abia în al doilea an la Facultatea de Jurnalism , Adrian și-a găsit un loc de muncă la ziarul ” Curierul Național ”. A realizat abia la interviul de angajare că nu mai există departament de sport la ziar, dar asta...

Te-ar putea interesa și:

Setari Cookie-uri