Perioada de vânzare a locuințelor în marile orașe din România variază destul de mult, cu Iașiul și Bucureștiul fiind piețe în care acestea se vând cel mai repede, dar când vine vorba de marja de negociere față de prețul cerut, în Constanța sunt șanse mai mari de a scoate un preț mai bun, se arată în cel mai recent raport realizat de imobiliare.ro.

În patru dintre cele șase mari centre regionale analizate, perioada medie de vânzare pentru un apartament a fost mai mică trimestrul I 2022 comparativ cu perioada similară a anului anterior. Cea mai mică valoare a acestui indicator este consemnată în Iași, unde timpul necesar pentru tranzacționarea unei asemenea unități locative a fost de 34 de zile în intervalul ianuarie - martie 2022, se arată în raportul citat.

La polul opus, cea mai mare perioadă de vânzare, respectiv 97 zile, a fost înregistrată în Cluj-Napoca (în creștere cu 6,5 zile, de la aproximativ 91,5 zile în urmă cu 12 luni), în vreme ce Constanța și Timișoara se află la un nivel destul de apropiat, cu 59, respectiv 56 de zile.

În Brașov, timpul necesar pentru tranzacționarea unui apartament ajunge la 49 zile, față de 47,5 zile în București.

În ceea ce privește marja de negociere, înțeleasă ca diferența dintre ultimul preț cerut și valoarea de tranzacționate a unui apartament, datele Imobiliare.ro arată că, față de perioada similară a anului anterior, majorări au avut loc în toate cele cinci mari orașe analizate. Acest indicator a atins, astfel, pragul de 4,4% în Constanța (în condițiile în care în T1 2021 se situa la 1,9%), în vreme ce în Timișoara a ajuns la 3,8% (comparativ cu 1,9% în urmă cu un an).

În Cluj-Napoca acest indicator se situează la un nivel de 3,5% (comparativ cu 1,3% în T1 2021), în vreme ce Brașov ajunge la 3,1%. Pe ultimul loc se află București, cu o valoare procentuală de 2,6%.

Clujul, lider autoritar la apartamente scumpe

Cu o valoare de 2.240 de euro pe metru pătrat, Cluj-Napoca continuă să ocupe cel dintâi loc în clasamentul celor mai mari prețuri (medii) solicitate pentru apartamentele scoase la vânzare în marile orașe, înregistrând un avans de 27,3% în ultimii doi ani. Pe locul al doilea în top se situează București, cu un preț mediu de 1.660 de euro pe metru pătrat util și un avans de 0,8% în ultimele trei luni, și respectiv un avans de 13,4% în ultimii doi ani. După un avans de 4,8% în T1 2022 și de 18,9% în ultimul an, Brașov a ajuns la o medie de 1.500 de euro pe metru pătrat util.

Pe următoarele locuri în clasamentul național al creșterilor de preț din T1 2022 se situează Craiova (+8,1%), Oradea (+7,9%), Iași (+5,2%), Constanța (+3,8%), Timișoara (+3,6%), Brăila (+2,9%), Galați (+1,9%) și respectiv, Ploiești, cu doar +0,9%. De remarcat este că Oradea (1.250 €/mp), Craiova (1.400 €/mp), Galați (1.050 €/mp) și Ploiești (1.030 €/mp) se mențin în clasamentul orașelor cu apartamente de minimum 1.000 de euro pe metru pătrat util. În momentul de față, doar Brăila se mai situează sub acest nivel (cu 950 de euro pe metru pătrat).

Comparativ cu perioada similară a anului anterior, datele Imobiliare.ro relevă doar majorări ale prețurilor solicitate de vânzătorii din marile orașe. Cel mai semnificativ avans a avut loc în Cluj-Napoca, marje de creștere de două cifre fiind consemnate și în celelalte centre regionale: Brașov (+18,9%), Craiova (+17%), Oradea (+14,9%), Iași (+12,8%), Constanța (+12.5%) și București (+12,2%). Pe următoarele locuri în topul scumpirilor se află Timișoara (+7,9%), Brăila (+7,2%), Ploiești (+6,5%) și Galați (+4,9%).

Comparând prețurile actuale cu cele de acum doi ani, cea mai mare diferență de preț, respectiv +27,3%, poate fi observată în Cluj-Napoca, în vreme ce Brașov se situează pe poziția secundă în clasament, cu 25,4%. Craiova ocupă poziția a treia, cu +24,2%, în timp ce București se află pe locul șapte, cu o creștere de +13,4%, potrivit datelor imobiliare.ro.

Ce ne spun aceste cifre?

Concluzia este aceea că în Cluj-Napoca, deși parte o piață pe val, prețul mare de achiziție încetinește ritmul de tranzacționare. Totuși, disponibilitatea proprietarilor din Cluj de a negocia ne arată că, la fel ca în Constanța, deși prețurile au crescut considerabil în ultimii doi ani, faptul că există o marjă de negociere mai mare ca în alte orașe, este dovada că piața nu s-a consolidat, iar proprietarii încearcă prețuri mai mari, dar cumpărătorii sunt mai fermi în negocieri.

Bucureștiul pare să fie cea mai bună piață imobiliară pentru proprietari, dar cu oportunități reduse de negociere pentru cumpărători, iar faptul că nu se pierd timp cu negocierile, duce și la o viteză de tranzacționare mai redusă. În plus, cererea este mult mai mare în București, iar prețurile mai reduse decât în Cluj-Napoca, sunt alte motive pentru care piața se mișcă mult mai bine.

Sursa foto: Shutterstock

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Imobiliare și construcții »


Setari Cookie-uri