Pretul locuintelor noi din Capitala va inregistra, anul viitor, o incetinire a ritmului de crestere, la aproximativ 15-20%, in conditiile in care pentru anul in curs ritmul de crestere se situeaza la un nivel mediu de 20%, potrivit reprezentantilor Colliers International.

Anul acesta, pretul mediu de vanzare al unui apartament intr-un complex rezidential nou s-a ridicat la 1.500 de euro/mp, in conditiile in care in 2006 s-a situat la un nivel de 1.200 de euro/mp.

Si tot anul acesta, cea mai mare crestere a preturilor la locuintele noi a fost inregistrata in zona de Est a Capitalei - 33%, conform datelor prezentate de Colliers International in cadrul unui seminar pe teme rezidentiale organizat de Evensys sub egida REIS (Real Estate Investors’ Society). Ritmuri de crestere apropiate s-au inregistrat in centru - 26% si sud-est - 23%, in timp ce in zona de Vest cresterea a fost net inferioara – doar 9%. "Aceasta zona se confrunta cu o lipsa de proiecte rezidentiale, motiv pentru care majoritatea cumparatorilor au fost nevoiti sa se orienteze spre locuintele vechi", a explicat Ilinca Paun, directorul diviziei rezidentiale din cadrul Colliers International, ritmul mai mic de crestere inregistrat in zona de Vest a Capitalei.

25.000 de locuinte noi vor fi livrate pana in 2010

Stocul de locuinte din Capitala va creste cu 25.000 de unitati noi pana in 2010, conform analistilor Colliers International, care apreciaza ca anul viitor, nivelul livrarilor va ajunge la 5.000 de unitati, in conditiile in care anul acesta au fost livrate doar 1.500 de unitati.

"In 2007 au fost livrate circa 1.500 de locuinte noi in cinci proiecte de mari dimensiuni, fiind primul an in care au fost finalizate, partial sau integral, ansambluri rezidentiale (n.r. de dimensiuni mari, de peste 200 de unitati). Am identificat pe piata cel putin 50 de proiecte noi, cu un potential de 48.000 de locuinte", a declarat Stefania Baldovinescu, consultant in cadrul Colliers International.

"De abia din 2010 vom putea vorbi de livrari de peste 10.000 de unitati pe an si ne vom putea compara cu Varsovia, capitala Poloniei, unde se livreaza anual 13.000-14.000 de unitati", a mai adaugat aceasta.

Cea mai mare parte a acestor proiecte vor fi dezvoltate in zona de nord a Capitalei, 56-60%, si in zona de vest, 29%.

Cererea de locuinte noi s-a dublat fata de anul trecut

In ceea ce priveste cererea, reprezentantii Colliers se asteapta, si in acest caz, la o crestere, in conditiile in care in primele noua luni ale anului, s-au vandut 4.200 de unitati noi, estimarile indicand un nivel de 6.000 de locuinte pana la finele acestui an, dublu fata de 2006.

Daca anul acesta aproape jumatate dintre locuinte au fost achizitionate in scop speculativ, aceasta pondere se va reduce anul viitor, la 30%, ca urmare a cresterii preturilor, mai sustin analistii Colliers.

"Daca luam in considerare faptul ca in capitala Poloniei, Varsovia, cererea anuala de locuinte este de 14.000 de unitati, iar pretul mediu de vanzare este de 2.000 de euro/mp, putem spune ca in Romania mai exista potential de crestere si in ceea ce priveste pretul, dar si cererea", au concluzionat reprezentantii Colliers.


Te-ar putea interesa si:


Mai multe articole din sectiunea Imobiliare si constructii »Citeste si
Analiza: Cum vor afecta reglementarile BNR preturile locuintelor?