Aproximativ 580.000 metri patrati de spatii de birouri se aflau inca in stadiu de constructie la sfarsitul anului 2007, arata datele analistilor imobiliari din Bulgaria. Bazandu-se pe proiectele anuntate de dezvoltatori, compania de consultanta imobiliara MBL, estimeaza ca stocul de spatii de birouri din Sofia se va dubla in urmatorii trei-cinci ani.

Circa doua treimi din cladirile de birouri anuntate in Sofia urmeaza a fi livrate pe piata in zona bulevardului Tsarigradsko Shose, care atrage tot mai mult investitorii pe acest segment. Potrivit MBL, la sfarsitul anului trecut, chiria cladirilor de birouri de clasa A a crescut cu circa 15% pana la 16 euro/mp. In ceea ce priveste chiria pentru spatiile de birouri de tip B, aceasta se incadreaza intre 7 si 16 euro/mp.

Peste 150.000 din cei 166.000 mp de spatii de birouri lansati pe piata imobiliara din Bulgaria anul trecut au fost tranzactionati in Sofia, iar chiriasii si-au adjudecat locatiile inca din stadiul de proiect al cladirilior de birouri. Analizele companiei de consultanta imobiliara mai arata si o descrestere a locatiilor libere in ceea ce priveste cladirile de birouri de clasa A si B de la 5,1% in septembrie 2007 pana la 4,9% la sfarsitul lunii decembrie a anului trecut.

Comparativ cu Sofia, stocul de spatii de birouri din capitala Romaniei a ajuns deja la sfarsitul anului 2007 la circa 1,2 milioane de metri patrati, urmand ca in aproximativ 3-4 ani, oferta sa egaleze cererea de birouri estimata la aproximativ 2,5 milioane de metri patrati, potrivit analistilor imobiliari.

Citeste si:

In studiul "Office Space Across the World 2008", intocmit de compania de real estate Cushman & Wakefield, Romania ocupa locul 35 in topul celor mai scumpe locatii de birouri din lume, chirile spatiilor de birouri din Bucuresti ajungand la 21 euro/mp in zonele ultracentrale in 2007.

Potrivit Cushman & Wakefield, chirile spatiilor de birouri din zonele ultracentrale ale capitalei Romaniei au inregistrat o crestere de 5% fata de 2006, situand orasul pe locul 35 in topul celor mai scumpe locatii de birouri din lume.

In zonele centrale, chiriile au atins 15 euro/mp, in crestere cu 7% fata de 2006. In acelasi timp, in Brasov si Timisoara, chiriile spatiilor de birouri au ajuns anul trecut la 15 euro/mp.