Noul sediu al ambasadei SUA la Bucuresti, care se construieste in zona Baneasa si pentru care se vor folosi tehnologii verzi, va aduce in economia romaneasca 60-80 de milioane de dolari si este o reflectie a prieteniei dintre SUA si Romania, a declarat adjunctul sefului misiunii diplomatice a SUA.

"Atat pentru noi, cat si pentru guvernul SUA este important ca noul sediu sa reflecte respectul nostru fata de cultura si patrimoniul tarii gazda. De aceea sunt incantata ca mare parte din piatra care va fi folosita pentru exteriorul cladirii va veni din cariere romanesti", a declarat Jeri Guthrie-Corn, adjunctul sefului misiunii diplomatice a SUA la Bucuresti.

Noul sediu al Ambasadei SUA se va intinde pe o suprafata de 40.000 de metri patrati, intr-o zona ce cuprinde atat spatii rezidentiale, cat si spatii comerciale, in nordul capitalei, in apropierea padurii Tunari, in spatele magazinului Metro din Baneasa. La constructia se lucreaza peste 300 de angajati, majoritatea romani.

"Departamentul de Stat este lider in designul si constructia de cladiri verzi si solicita contractorilor sai sa certfice cladirile conform standardelor stricte impuse de United States Green Building Council (USBBC) si de Programul Leasdership in Energy and Environmental Design (LEED). Designul cladirilor se bazeaza astfel pe implementarea unor tehnologii inovatoare precum eficientizarea consumului de apa, optimizarea consumului energetic si crearea de spatii deshise si spatii verzi pentru reducerea suprafetelor de caldura. Pe suprafata in care se va afla noul sediu vor fi plantati peste 300 de copaci", a detaliat oficialul SUA.

Conform estimarilor oficialilor americani, investitia va aduce in economia romaneasca 60-80 milioane de dolari. Printre subcontractori se numara Bog'Art, Sommering-Mech, LaFarge sau Titan Mar.

Intrebat care este costul total pentru construirea noului sediu, Jorge Vaszquez, managerul de proiect pentru noua ambasada, a evitat un raspuns direct, explicand ca inca nu se pot avansa estimari oficiale in acest sens. Finalizarea constructiei este programata pentru sfarsitul lui 2011.

Pentru noul sediu se vor folosi vopsele si materiale de constructie ecologice, menite sa reduca emisiile chimice si de caldura in atmosfera. Amplasarea cladirii si orientarea ferestrelor vor folosi la maxim lumina naturala. In interior vor exista tehnologii avansate care vor permite modificarea automata a iluminatului electric in functie de intensitatea luminii naturale.

De asemenea, consumul de apa in interiorul si exteriorul cladirii va fi eficientizat. Pentru a utiliza cat mai putin spatiu, parcarea va fi construita pe doua nivele, iar amplasarea sediului se va face langa statii de autobuz pentru a incuraja folosirea mijloacelor de transport in comun.

Prima ambasada verde a SUA a fost cea din capitala Bulgariei, in Sofia.


Te-ar putea interesa si:


Mai multe articole din sectiunea Imobiliare si constructii »Citeste si