Fondul britanic de investitii Carpathian a decis sa isi vanda participatiile detinute in cadrul proiectelor comerciale dezvoltate sub umbrela Atrium Center in orasele Arad si Cluj-Napoca, din cauza datoriilor prea mari acumulate.
Carpathian detinea 75% din actiunile companiei care a inaugurat ieri mall-ul Atrium Center (foto) din Arad, in urma unei investitii de peste 70 milioane de euro. Restul de 25% din actiuni erau detinute de compania Bogol Management. Sub acest parteneriat urmau sa fie dezvoltate alte trei centre comerciale in orasele Cluj-Napoca, Satu-Mare si Baia Mare. Carpathian a decis insa sa se retraga din proiectele de la Arad si Cluj-Napoca.

Compania Glarstyle Limited, controlata de mai multi manageri ai Atrium Centers, a cumparat participatia de 75% detinuta de Carpathian in cadrul Atrium Center din Arad. In acelasi timp, compania ungara Arcadom, constructorul mall-ului, a achizitionat ulterior o participatie de 50% din Atrium Center Arad. Arcadom avea de incasat 44 de milioane de euro in urma constructiei Atrium Center, conform contractului incheiat cu dezvoltatorul mall-ului.

Datoriile acumulate de Atrium Center Arad se ridica la 39,8 milioane de euro si ar putea ajunge pana la 59,2 milioane de euro. In acelasi timp, veniturile incasate de centru comercial din chirii nu vor depasi 3 milioane de euro pe an. Prin urmare, nu credem ca sunt sanse reale de a acoperi datoriile pe termen scurt sau mediu”, se arata in comunicatul fondului de investitii Carpathian.

Carpathian va renunta si la participatia de 75% detinuta in cadrul proiectului de la Cluj, actiunile urmand sa fie cumparate tot de compania Glarstyle. Pentru terenul de la Cluj, datoriile acumulate se ridica in prezent la 8,5 milioane de euro.

“Piata imobiliara din Romania este inca fragila, cu lichiditati limitate, motiv pentru care MBK, banca finantatoare, a cerut gasirea unei solutii care sa nu implice actionariatul actual al companiei. MKB a vrut ca lucrarile de constructie si pre-inchirierea proiectului sa continue, fara sa fie nevoie sa recurga la prescrierea ipotecii”, se mai arata in comunicatul Carpathian.

Atrium Centers Arad are o suprafata inchiriabila de 30.000 mp si a fost deschis ieri, avand un grad de inchiriere de 92%. Terenul a fost cumparat in luna septembrie 2007, pentru 11,8 milioane de euro.

Terenul din Cluj, care a apartinut vechii fabrici Tricotaje Somesul, a fost cumparat in august 2007, pentru 14,3 milioane, insa conform ultimei evaluari realizate de Carpathian, valoarea sa a coborat la 6,5 milioane de euro. Lucrarile de constructie au inceput in mai 2008, dar au fost oprite pe termen nelimitat.

In primavara anului trecut, Carpathian a refuzat oferta inaintata de fondul sud-african de investitii New Europe Property Investments (NEPI) pentru preluarea actiunilor la un pret de 0,20 euro/actiune. “Consiliul director al companiei a decis sa isi continue planurile pe termen mediu, fara a mai vinde din actiuni. Discutiile cu posibilii investitori s-au incheiat, intrucat compania nu mai este dispusa catre nici un fel de preluare", declarau oficialii Carpathian in urma cu aproape un an.



Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Imobiliare și construcții »


Setari Cookie-uri