Multi dintre dezvoltatorii care au anuntat centre comerciale in orase supragalomerate din acest punct de vedere au inceput sa isi redeseneze proiectele aflate doar pe hartie si incearca sa le transforme in parcuri de retail, acceptand chirii de pana la 10 euro/mp, arata un studiu al companiei de consultanta imobiliara Colliers International.
Principala motivatie a dezvoltatorilor o costituie cererea ridicata din partea chiriasilor pentru locatii noi, cerere care vine in special din partea retailerilor de bricolaj si a hipermarketurilor, cu planuri agresive de expansiune. Pentru unele locatii, dezvoltatorii primesc chiar patru-cinci scrisori de intentie din partea chiriasilor aflati in competitie pentru acelasi spatiu.

Un alt motiv este reprezentat de terenurile goale detinute de dezvoltatori, care trebuie exploatate, dupa ce, inainte de criza, piata din Romania a cunoscut un numar nesanatos de proiecte de centre comerciale si proportional mai putine proiecte de big box-uri (n.r: unitate de sine statatoare).

“Romania, comparativ cu alte piete regionale, inregistreaza o oferta insuficienta in ceea ce priveste centrele comerciale de tip big box, ca si produse investitionale. Situatia se explica mai ales prin faptul ca, dintre dezvoltarile de retail, galeriile de fashion au produs venituri mai mari fata de dezvoltarile pure de tip big-box", explica Blake Horsley (foto), manager al diviziei de investitii in cadrul Colliers International.

Chiriile pe care dezvoltatorii le pot incasa pentru unitatile de tip big-box variaza intre 10-12 euro/mp, nivel considerat de investitorii ca fiind sustenabil pe termen lung, permitandu-le sa fie mai increzatori in modelele financiare pe care le au in vedere.

“Marimea acestor dezvoltari este mai potrivita profilului de «investitor post-criza», in general intre 5 si 50 de milioane euro comparativ cu proiectele cu valori de sute de milioane de euro. Majoritatea fondurile de investitii active in Romania astazi nu dispun de lichiditati pentru a intra intr-un proiect de peste 100 milioane de euro”, adauga specialistul Colliers, precizand ca exista si deschidere pentru parteneriate de tip joint venture si chiar achizitii la termen (n.r: forward purchase), situatie nemaintalnita in Romania dupa Lehman Brothers.

In ceea ce priveste puterea de cumparare din piata imobiliara locala, Cristian Ustinescu, seful departamentului de investitii al DTZ Echinox spunea recent intr-un interviu acordat Wall-Street ca, din punctul de vedere al marilor investitori, Romania nu este pregatita sa plaseze nici macar 50 milioane de euro intr-o singura investitie.

Un interes crescut pentru parcurile de retail l-a aratat fondul de investitii New Europe Property Investments (NEPI), care a cumparat in toamna anului trecut European Park Braila, si a achizitionat in luna martie locatiile inchiriate de operatorii Auchan si Bricostore in Pitesti, in schimbul a 20,94 milioane de euro.


Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Imobiliare și construcții »


Setari Cookie-uri