Prof. dr. Carmen Dorobăţ, managerul Spitalului de Boli Infecţioase „Sfânta Parascheva” din Iaşi, a vorbit într-un interviu pentru wall-street.ro, despre situaţia actuală a pacienţilor infectaţi cu noul coronavirus. Aceasta atrage atenția că, dacă nu vom vedea o scădere a cazurilor spre sfârșitul acestei luni, atunci nu putem fi deloc optimiști pentru că va începe școala, va veni sezonul rece ”și atunci cu atât mai puțin ne putem aștepta la o scădere a cazurilor.”

”Ne menținem în platou. Aceste cifre absolute se resimt la noi pentru că numărul de cazuri noi este în creștere, cu foarte ușoare fluctuații de la o zi la alta, ca și număr matematic”, a declarat Dr. Carmen Dorobăț, managerul Spitalului de Boli Infecțioase din Iași.

Medicul atrage atenția asupra zonelor aglomerate, unde lipsa distanțării fizice din spațiul extern impune purtarea măștii.

”Aici cred eu că este o problemă, nu atât în modul de administrare al teraselor sau al plajelor, pentru că administratorii sunt păstrează corect aceste norme, este totuși vorba de job-ul lor care este în joc, dar probabil cei care sunt utilizatori uită și minimalizează aceste măsuri. Din această minimalizare rezultă și numărul mare de cazuri”, a declarat Dr. Carmen Dorobăț.

Predomină formele medii de coronavirus

Medicul spune că numărul de locuri libere disponibile de la o garda la altă variază în jur de 20, prin faptul că în special formele medii sunt cele care predomină. În ceea ce privește formele ușoare de COVID-19 care au spitalizare, ”nu ne lovim cu multe cazuri care să solicite externarea”, a completat aceasta.

Dr. Carmen Dorobăț spune că la secția de terapie intensivă este liber un singur loc, însă Spitalul de Boli Infecțioase are un compartiment de rezervă la Spitalul de Neurochirurgie.

Pacienți cu predominanță de 20-40 de ani

”Dacă adăugăm și locurile libere de la spitalele de suport covid-19, abia atunci putem spune că facem față”, a completat managerul.

Aceasta spune că în spital sunt internate persoane de toate vârstele, cu predominanță 20-40 de ani.

Dr. Carmen Dorobăț explică faptul că România ar putea da semne de optimism abia în momentul în care vom avea un număr de infectări din trei cifre.

Optimism în ceea ce privește evoluția fenomenului epidemiologic, categoric nu. Până când nu vom avea un număr de infectari din trei cifre, să vedem un trend descendent, chiar dacă ușor descendent, nu putem fi optimiști.

Dr. Carmen Dorobăț, managerul Spitalului de Boli Infecțioase din Iași

În același timp, managerul Spitalului de Boli Infecțioase din Iași avertizează că, dacă nu vom vedea o scădere a cazurilor spre sfârșitul acestei luni, atunci nu putem fi chiar deloc optimiști pentru că va începe școala, va veni sezonul rece și atunci cu atât mai puțin ne putem aștepta la o scădere a cazurilor.

Totodată, aceasta face un apel către populație. ”În continuare trebuie să sfătuim populația să fie extrem de atentă la măsurile de prevenție, distanțare fizică și masca”, a declarat dr. Dorobăț.

Sursa foto: ADRIAN CUBA / AGERPRES FOTO

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Ivona Stog
 Ivona este editor web la wall-street.ro din februarie 2018.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Sănătate »


Setari Cookie-uri