Pandemia nu a luat prin surprindere România, dar nici bine nu a prins-o. În plin an electoral, cu o politică demnă de serialul ”Tânăr și neliniștit” și cu rugină din abundență în spitalele din țară, coronavirusul a fost acel adevăr demult așteptat. Însă, deși așteptat, adevărul a lovit mai tare decât am putea suporta cu toții, români sau străini. România încă jonglează între mască și distanță socială, dar medicii sunt cei care trag semnalul de alarmă: în curând, toate spitalele mari din țară vor avea circuite COVID pentru a putea face față valului mare de infectări.

Țara noastră nu a căpătat imunitate după primul val al pandemiei, însă nici nu a înțeles din experiența altor state. Plasarea în Estul Europei a părut departe de miile de cazuri din Occident. Dar, mai devreme decât credeam, ne-am îngropat în propriile erori de calcul. Ce pot face în acest moment 20 de paturi în plus la ATI, când peste 6.000 de oameni sunt infectați?

Dr. Adrian Marinescu, medic infecționist la Institutul Naţional de Boli Infecţioase "Prof. Dr. Matei Balş”, a declarat că, în curând, toate spitalele mari din România își vor face circuite COVID.

”E imposibil să poți trata atâția pacienți cu ceea ce avem în prezent. Și e normal ca unitățile medicale existente să se transforme în unități suport sau să își creeze circuite specifice, deoarece în spitale sau unități mobile noi nu avem personal”, a explicat dr. Marinescu.

Cifrele îngrijorătoare vin de câteva săptămâni, ”un bulgăre care nu e de zăpadă”, așa cum îl descrie medicul, pe care nicio restricție, până în prezent, nu a reușit să îl oprească.

”Avem un număr mare de pacienți infectați, iar o bună parte dintre ei va ajunge în ATI, de unde avem două variante: o evoluție bună, care e de durată și nu se întâmplă imediat, motiv pentru care paturile nu se eliberează de pe o zi pe alta. Și o evoluție mai puțin bună, care este echivalentul decesului, din păcate. De aceea, în cele ce vor urma, vom avea record după record în ATI, deoarece la cei internați acum, se vor adăuga cei care vor dezvolta forme severe”, a mai spus acesta.

Care sunt cele trei soluții pe care le propune medicul

În ceea ce privește numărul mare de cazuri, medicul infecționist declară că nu contează neapărat totalul, cât zona în care se înregistrează acestea, cum ar fi Bucureștiul, unde este cea mai gravă situație în prezent.

În acest sens, dr. Marinescu propune trei soluții pentru gestionarea optimă a pandemiei, după cum urmează:

  • întărirea sistemului sanitar prin măsura mai sus expusă (toate spitalele să își creeze circuite COVID),
  • testarea extinsă și efectuarea corectă și rapidă a anchetelor epidemiologice,
  • respectarea normelor de protecție.

”Măsurile impuse până acum nu sunt cele mai dure, prin urmare, consider că ar trebui să mai așteptăm o săptămână pentru a vedea efecte, dacă acestea există. În plus, nu avem de unde să știm dacă nu cumva creșterea ar fi putut fi mai mare. Poate acum ne confruntăm cu un număr relativ scăzut de cazuri, comparativ cu ceea ce am fi putut experimenta”, a adăugat medicul.

Crăciunul, în familie sau singur acasă

Unii medici susțin că sărbătorile reprezintă un moment de euforie pentru noi toți, prin urmare, o scăpare de la normele pe care le avem de respectat. Astfel, autoritățile ar trebui să impună fie restricții mai dure, fie un lockdown regional. Inclusiv Raed Arafat a declarat că sărbătorile de iarnă vor fi atipice și în cercuri foarte restrânse.

Dr. Marinescu susține că un eventual lockdown doar ar înrăutăți lucrurile, generând un efect psihologic negativ.

”Vom avea sărbători, dar cu prudență. Consider cu întărirea restricțiilor ar crea efecte psihologice negative și ar impulsiona coronascepticismul și intenția de a păcăli autoritățile prin nerespectarea regulilor. În plus, un nou lockdown ar afecta și economic, nu doar social. Trebuie să fim prudenți și responsabili”, a conchis medicul infecționist.

Sursa foto: Institutul Național de Boli Infecțioase "Prof. Dr. Matei Balș"/Facebook

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Cristina Marin
Cristina Marin s-a alăturat redacției la începutul anului 2020, cu puțin timp înainte de declanșarea pandemiei. Coincidență sau nu, cei peste trei ani petrecuți în cadrul rețelelor private de sănătate din România au ajutat-o să înțeleagă mai bine relația dintre pacient și sistemul de sănătate autohton despre care scrie în prezent la publicația Wall-street.ro. Cristina se află în permanentă legătură cu medicii din spitalele românești și...

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Sănătate »


Setari Cookie-uri