Siemens Healtineers va instala, în premieră mondială, în România, primul echipament de rezonanță magnetică MAGNETOM Flow, în cadrul clinicii Dorna Medical din Borșa, un dispozitiv care revoluționează modul în care sunt instalate, operate și întreținute, cu avantaje atât pentru medicii, prin simplitatea de utilizare, dar și pentru pacienți prin viteza și acuratețea cu care livrează rezultate.

Am stat de vorbă cu Florin Preoteasa, Regional Business Development Manager în cadrul Siemens Healthineers, pentru a ne explica ceva mai în detaliu ce înseamnă MAGNETOM Flow ca avantaje atât pentru clinicile și spitalele care le vor achiziționa, atât din punct de vedere logistic și al costurilor, pentru medici și specialiștii radiologi care le vor folosi, dar mai ales pentru pacienți, care vor beneficia de timpi de așteptare mult mai mici și rezultate chiar mai bune decât echipamentele de rezonanță magnetică din generațiile actuale.

Cei care s-au lovit de necesitatea utilizării unui RMN știu că au mult de așteptat pentru a le veni rândul, dar și de așteptat în echipament, în timpul procedurii efective, în unele cazuri fiind nevoiți să stea chiar mai mult de o oră pentru rezultatele cele mai clare ale scanărilor.

Avantaje în operare: mai puțină mentenanță, mai multă flexibilitate, costuri mult mai mici

În ceea ce îi privește pe specialiștii care vor folosi acest echipament, clinicile și medicii, MAGNETOM Flow, echipamentul prezentat recent și România de către compania Siemens Healthineers, vine cu o serie întreagă de avantaje în ceea ce înseamnă operabilitatea.

Florin Preoteasa a explicat pentru wall-street.ro care sunt avantajele din punct de vedere tehnic pentru clinici, spitale și specialiștii care vor opera echipamentele de rezonanță magnetică MAGNETOM Flow.

Florin Preoteasa - Siemens Healthineers(Florin Preoteasa - sursa foto: Siemens Healthineers)

Primele avantaje vin prin eliminarea sistemelor clasice de răcire prin heliu lichid, care necesitau un nivel ridicat de mentenanță, implicarea unor specialiști care să se ocupe de acest proces de mentenanță și, totodată, costuri mult mai ridicate.

Folosirea heliului lichid are rol de răcire, iar magneții care sunt încorporați în echipamentele de rezonanță magnetică se încălzesc foarte tare și este nevoie de un agent de răcire foarte eficient. Cum singurul prag la care magneții nu se încălzesc este la 0 grade Kelvin (Zero Absolut – n.r.), adică -239 grade Celsius, cea mai mică temperatură ce poate fi atinsă în Univers, este nevoie de un sistem de răcire care să aducă temperatura de operare cât mai aproape de acest prag.

MAGNETOM Flow lansare BucurestiMAGNETOM Flow, la evenimentul de prezentare din București. - Sursa foto: Wall-Street.ro

Heliul este gazul cu care este cel mai ușor de lucrat în această privință, deoarece, odată comprimat, adică încărcat la presiuni foarte mari, se răcește mult mai rapid. Oamenii de știință încă nu au creat sisteme de răcire care să ne permită să atingem pragul de zero absolut, la care nici măcar particulele subatomice cele mai mici nu se mai pot mișca și genera energie termică, dar ne putem apropia la 1-2 grade de acest nivel.

Sistemul de răcire pe bază de heliu nu este o noutate, fiind folosit și de echipamentele de generație anterioară. Noutatea constă în faptul că noul MAGNETOM Flow, în comparație cu alte echipamente de generație veche, nu mai vine cu sistemul clasic de răcire cu heliu lichid, care folosea cantități uriașe de heliu și care se pierdea în procesul de răcire a magneților. Consumarea heliului ridica problema unei o realimentări, efort și costuri ridicate.

Noul MAGNETOM vine cu un sistem mult mai inteligent, cu o rezervă de doar 0,7 litri de heliu lichid, într-un sistem sigilat pe viață, ne explică Florin Preoteasa.

Asta înseamnă că este redusă semnificativ nevoia de mentenanță doar prin faptul că nu mai este nevoie de specialiști care să-l realimenteze cu heliu.

Potrivit specialistului de la Siemens Healthineers România, reducând necesitatea realimentării rezervoarelor cu heliu, adică reducând consumul de heliu, scad foarte mult costurile de operare.

„Producția de heliu pentru industria de sănătate nu este una foarte mare la nivel global, iar în momentul de față există o criză a producției. Doar 5% din producția globală de heliu este direcționată către industria de sănătate. Mai mult, în ultimii ani, prețul pentru heliul lichid a crescut cu foarte mult, de la 10 euro pe litru acum doar câțiva ani la circa 50 de euro în prezent. O creștere foarte mare”, a subliniat Florin Preoteasa.

Sistemele vechi de răcire aveau nevoie de mii de litri de heliu, în timp ce MAGNETOM primește în fabrică doar o cantitate de 0,7 litri, prin urmare, rezultatul este o reducere semnificativă a costurilor de operare din start.

Mai mic, mai manevrabil, mai ușor de instalat

Mai este mult până la crearea unui echipament RMN cu adevărat compact, dar, în prezent, modelul MAGNETOM Flow vine cu cel mai compact design posibil, folosind tehnologia actuală. Este mai mic decât orice alt echipament de generație anterioară și poate fi instalat în spații mult mai mici.

Magnetom FLow(Sursa: Siemens Healthineers)

Doar prin eliminarea sistemului clasic de răcire cu heliu, echipamentul devine și mai compact și mai ușor. Este mult mai simplu din punct de vedere logistic. Îl putem instala fără probleme într-un spațiu de doar 23 de metri pătrați. Un echipament de rezonanță magnetică avea nevoie de o încăpere care să fi avut cel puțin 3 metri înălțime. Acum poate fi încadrat într-un spațiu de până în 2,5 metri, pentru că poate coborî chiar la 2,1 metri înălțime. Glumind puțin, acum poți instala un astfel de echipament și într-o sufragerie”, ne-a mai explicat Florin Preoteasa.

De asemenea, consumul de energie este mult mai mic, asigurând economii între 30-40% anual în ceea ce privește consumul de electricitate.

Medicii sunt ajutați de inteligența artificială și machine learning

Potrivit reprezentantului Siemens Healthineers, în ceea ce privește operabilitatea lui, MAGNETOM Flow vine cu avantajele aduse de inteligența artificială, ceea ce oferă plusuri atât pentru medici, cât și pentru pacienți.

„MAGNETOM Flow este dotat cu tehnologie avansată de inteligență artificială, ceea ce-i permite să facă singur ajustările de care are nevoie, astfel că medicul sau specialistul pot sta lângă echipament pentru a încuraja un pacient care suferă de claustrofobie, care nu poate sta nemișcat, cum ar fi un copil, de exemplu. Poți da startul scanării dintr-o tabletă, stând lângă pacient”, ne-a mai explicat Florin Preoteasa.

Potrivit lui, datorită asistenței oferită de inteligența artificială, nu este nevoie de un training special care ar necesita o perioadă mai lungă de învățare, costuri ridicate cu pregătire a specialiștilor, așa cum era nevoie în cazul echipamentelor de generație anterioară.

În acest fel, este redusă și nevoia de specialiști în operarea acestor echipamente, specialiști în radiologie care nu sunt deloc ușor de găsit, de pregătit și nici ieftin de instruit cu un echipament avansat nou.

Încă o dată, prin tehnologiile avansate pe care le încorporează, MAGNETOM reduce necesarul atât în ceea ce privește resursele umane, cât și financiare.

„Doar dai un scan, iar echipamentul știe singur ce trebuie să facă în funcție de tipul de scanare indicat de medic”, a punctat Florin Preoteasa.

Pacientul petrece mai puțin timp în aparat, dar și așteptând programarea

De departe, cel mai important avantaj pentru pacienți este cel a rapidității. Dacă echipamentele anterioare necesitau timpi mari de expunere pentru obținerea celor mai bune rezultate ale scanării, cu MAGNETOM Flow timpul poate fi de trei ori mai scurt.

Timpul mediu este, pe echipamentele de generație anterioară, undeva la 45 de minute. Sunt cazuri în care se poate ajunge chiar la o oră și jumătate, în funcție de complexitatea analizei solicitate de medic.

Cu MAGNETOM Flow, timpul de scanare poate scădea la doar 15 minute, oferind aceleași rezultate și chiar mai bune decât echipamentele din generațiile anterioare.

Magnetom Flow

(Sursa: Siemens Healthineers)

Mai mult, un avantaj uriaș atât pentru pacienți, cât și pentru medici este acela că pacientul nu mai este la fel de constrâns în ceea ce înseamnă mișcarea în timpul investigației.

Ca o analogie, dacă pacientul se mișcă prea mult în timpul scanării, rezultatul poate fi asemănător unei poze mișcate, când subiectul se mișcă, iar rezultatul este unul neclar.

În cazul scanărilor cu rezonanță magnetică, mișcările pacientului pot duce la un rezultat al scanării neconcludent și, prin urmare, se cere reefectuarea acesteia. Asta înseamnă încă 45 de minute sau mai mult timp petrecut în aparat pentru o scanare nouă.

„Pentru că este dotat cu tehnologie de inteligență artificială pe modele de tip machine learning, echipamentul învață singur să efectueze scanările în funcție de pacient și să eficientizeze procesul. Pacientul nu mai trebuie să stea atât de mult timp în aparat și se reduce necesitatea de a sta nemișcat. RMN nu se împacă bine cu mișcarea. Din start, pentru că pacientul petrece mai puțin timp în aparat, reduci și numărul mișcărilor”, ne-a mai explicat Florin Preoteasa.

În consecință, pentru că un pacient nu mai trebuie să stea atât de mult la o sesiune de scanare, se reduc și timpii de așteptare a pacienților care așteaptă să se elibereze un aparat cu rezonanță magnetică pentru scanare.

Cei care au avut nevoie de asemenea analize știu că nu găsești foarte ușor un loc liber, mai ales dacă nu este vorba de o urgență.

Un alt avantaj important pentru pacienți este acela că, fiind ușor de instalat și de operat, MAGNETOM Flow poate fi dus și în clinici mai mici din zone ale țării care nu beneficiază de astfel de echipamente, iar pacienții nu vor mai fi nevoiți să meargă spre orașele mari regionale unde ar putea găsi un RMN sau chiar până în Capitală.

De altfel, este pentru prima oară când este posibilă instalarea unui echipament de rezonanță magnetică în zona Maramureșului, în Borșa, în cadrul clinicii Dorna Medical.

„Tocmai pentru că nu mai este nevoie de spații care să îndeplinească parametrii foarte complecși, pentru că nu mai este nevoie de intervenții de service, de radiologi pregătiți special pentru un astfel de echipament, MAGNETOM Flow poate fi dus și în clinicile și spitalele mai mici din țară, în orașe care nu sunt recunoscute ca fiind mari centre medicale”, a mai punctat Florin Preoteasa.

Primul MAGNETOM Flow va fi pus în funcțiune în luna iunie a acestui an, în clinica Dorna Medical din Borșa, județul Maramureș.

Sursa foto: Siemens Healthineers

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Adrian Ungureanu
Venit în Capitală în 2007, ca orice copil de provincie cu tolba plină de vise, primul fiind acela de a deveni comentator sportiv - următorul Cristian Țopescu - Adrian a ales să-și înceapă cariera de jurnalist scriind în presă. Deși era abia în al doilea an la Facultatea de Jurnalism , Adrian și-a găsit un loc de muncă la ziarul ” Curierul Național ”. A realizat abia la interviul de angajare că nu mai există departament de sport la ziar, dar asta...

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Sănătate »


Setari Cookie-uri