Opt minori din o suta traiesc in Romania la nivelul de "saracie severa", cu mai putin de 15 lei pe zi, potrivit UNICEF, care a mai identificat, ca probleme ale copiilor si adolescentilor, excluziunea sociala si cele din domeniul educatiei, sanatatii si al ocuparii fortei de munca.

Din totalul minorilor care dispun de mai putin de 15 lei pe zi, 35% apartin etniei rome, au mai precizat reprezentantii UNICEF, potrivit Mediafax.

"In timp ce copiii reprezinta categoria de populatie cea mai saraca din Romania, tinerii se afla pe locul al doilea", a precizat reprezentantul UNICEF in Romania, Sandie Blanchet, cu ocazia lansarii in dezbatere publica a Strategiei Nationale pentru Tineret 2014-2020.

Potrivit reprezentantului UNICEF, saracia si excluziunea nu se refera numai la aspectul financiar, ci si la lipsa accesului la serviciile de baza. "Procentul populatiei cu varste cuprinse intre 18 si 24 de ani care au parasit timpuriu scoala era de 16,8% in 2008, unul dintre cele mai ridicate din Europa. Dreptul la educatie este afectat in cazul copiilor din comunitatile sarace si cele etnice, in special din zonele rurale", a mai spus Blanchet.

Si in domeniul sanatatii, realitatea referitoare la copii, adolescenti si tineri este, de asemenea, "ingrijoratoare", potrivit UNICEF. "Anul trecut, un numar de aproximativ 17.000 de fete cu varsta sub 19 ani au fost insarcinate. Consumul de alcool, fumatul si abuzul de droguri sunt in crestere. In zonele urbane, consumul asa-numitelor droguri etno-botanice ameninta sanatatea a sute de tineri si adolescenti, incluzand aici si riscul infectarii cu virusul HIV", a avertizat Sandie Blanchet.

Reprezentantul UNICEF a mai aratat, cu acelasi prilej, ca si in Romania, la fel ca in multe alte tari europene, gradul de ocupare a fortei de munca in randul tinerilor reprezinta o problema. "Romania inregistreaza un numar ridicat al tinerilor care nu sunt integrati nici in educatie, nici in formare profesionala, in 2012 procentul acestora fiind de 16,8%", a precizat Blanchet.
In ciuda tuturor acestor probleme, adolescentii si tinerii reprezinta o resursa extraordinara, potrivit reprezentantuluiUNICEF in Romania. "Ei reprezinta o adevarata valoare, nu o povara. Dezvoltand servicii pentru ei, pentru a le da posibilitatea de dezvoltare si participare, asigurandu-le un stil de viata sanatos si o buna educatie, toate acestea reprezinta o investitie, nu o cheltuiala", a subliniat Blanchet, care a salutat lansarea Strategiei chiar de Ziua Internationala a Tineretului.


Te-ar putea interesa si:


Mai multe articole din sectiunea Social »
Ascultă primul podcast de FinTech și digital banking din piață.

Citeste si
Romania, tara cu cel mai ridicat risc de saracie in 2018
Setari Cookie-uri