Potrivit Yahoo France, racheta Epsilon a decolat la ora locala 14.00 si are la bord un telescop destinat observarii din spatiu a Sistemului Solar.

Alcatuita din trei module, Epsilon este de doua ori mai mica decat racheta H2A, folosita pana in prezent de Japonia pentru misiunile spatiale. Epsilon este considerata o alternativa pentru H2A, avand un cost de operare mai mic, dupa modelul rachetei Vega, lansatorul spatial construit de Agentia Spatiala Europeana (ESA) ca un complement al celebrei rachete Ariane 5.

Echipata cu un sistem informatic care ii permite sa isi administreze singura procedurile de control, racheta Epsilon va permite realizarea unor economii importante de personal si de materiale si poate fi asamblata mult mai repede decat modelele mai vechi de rachete spatiale nipone.

Lansarea ei poate fi comandata prin intermediul unor computere standard, fapt care reduce si mai mult costurile de exploatare, iar Epsilon devine astfel mai mobila, intrucat lansarea ei poate fi facuta din mai multe baze.

Foldo, afacerea romaneasca cu...
Citeste si: Foldo, afacerea cu mobilier si decoratiuni din carton de 200.000 euro

Gratie acestei lansari reusite, Japonia spera sa se pozitioneze rapid cat mai bine pe piata lansarilor de sateliti, dominata de compania Arianespace, care a avut o cifra de afaceri de 1,3 miliarde de euro in 2012.

Principalul concurent pentru lansatorul european, care opereaza de la baza Kourou din Guyana franceza, este deocamdata vehiculul ruso-american ILS si rachetele Proton. Un nou concurent american, compania SpaceX, a intrat recent pe aceasta piata cu noua sa racheta, Falcon 9.

Rusia, prin capsulele sale spatiale Soyuz, este pentru moment singura tara care asigura transportul echipajelor de astronauti la bordul Statiei Spatiale Internationale, insa China si India incearca la randul lor sa isi dezvolte propriile lansatoare spatiale.

Directorul Executiv al...
Citeste si: Carlos Ghosn a fost arestat in Japonia pentru evaziune