Compensarea medicamentelor pentru pensionarii cu venituri de pana la 700 de lei pe luna va fi asigurata si din taxa clawback, pe langa sursele de pana acum, respectiv Fondul national unic de asigurari sociale de sanatate si bugetul Ministerului Sanatatii, potrivit unui proiect de HG, scrie Mediafax.

Proiectul de modificare a Hotararii de Guvern nr. 186/2009 privind aprobarea Programului pentru compensarea cu 90% a pretului de referinta al medicamentelor a fost lansat in dezbatere publica, vineri, de Ministerul Sanatatii (MS).

Conform proiectului, compensarea cu 90% din pretul de referinta al medicamentelor pentru pensionarii cu venituri de pana la 700 lei/luna se suporta astfel: in cuantum de 50% din bugetul Fondului national unic de asigurari sociale de sanatate (FNUASS) si, respectiv, 40% din bugetul MS si din incasarile din contributia stabilita potrivit prevederilor Ordonantei de Urgenta nr. 77/2011 privind stabilirea unei contributii pentru finantarea unor cheltuieli in domeniul sanatatii, cu modificarile si completarile ulterioare, respectiv din asa-numita taxa clawback.

In nota de fundamentare a proiectului, se arata ca, in prezent, compensarea medicamentelor pentru pensionarii cu venituri de pana la 700 lei/luna se realizeaza in cadrul unui program social al Guvernului a carui finantare se asigura in proportie de 50% din bugetul Fondului National Unic de Asigurari de Sanatate si in proportie de 40% din veniturile proprii ale MS.

Initiatorii proiectului de HG explica faptul ca, avand in vedere necesitatea asigurarii continuitatii acestui program cu respectarea prevederilor Legii nr. 72/2013 privind masurile pentru combaterea intarzierii in executarea obligatiilor de plata a unor sume de bani rezultand din contracte incheiate intre profesionisti si intre acestia si autoritati contractante, se propune modificarea art. 2 din HG 186/2009 astfel incat cuantumul de 40% al pretului de referinta al medicamentelor sa fie asigurat atat din veniturile proprii ale Ministerului Sanatatii, sub forma de transferuri catre bugetul FNUASS, cat si din taxa clawback.

Citeste si:
Producatorii de medicamente din Romania cer eliminarea taxei clawback
Producatorii industriali de...

"Prin aprobarea acestei hotarari de guvern, se asigura fonduri necesare compensarii cu 90% din pretul de referinta al medicamentelor pentru pensionarii cu venituri de pana la 700 lei/luna", se mai arata in nota de fundamentare.
Proiectul de HG este in dezbatere publica pana la 29 decembrie.


Te-ar putea interesa si:


Mai multe articole din sectiunea Social »Citeste si
Producatorii farma pun presiune pe alesi pentru eliminarea taxei clawback
Setari Cookie-uri