Guvernul Romaniei considera "inacceptabila" ideea presedintelui Traian Basescu potrivit careia Executivul ar fi trebuit sa aloce bani armatei si nu investitiilor pe plan local si sustine ca acesta "dezinformeaza voit" in ceea ce priveste alocarile bugetare pentru Aparare.

"Guvernul Romaniei a luat act de atacul lansat astazi de presedintele Romaniei, domnul Traian Basescu, cu privire la alocarile bugetare pentru Armata. Guvernul Romaniei considera ca este inacceptabila ideea conform careia investitiile din plan local nu ar fi o prioritate pentru tara noastra, dar si ca presedintele dezinformeaza voit in ceea ce priveste alocarile bugetare pentru Aparare", se arata intr-un comunicat, scrie Mediafax.

In document se precizeaza ca presedintele Romaniei ar fi trebuit sa salute cresterea constanta a bugetului Apararii, in ultimii doi ani, si nu "sa atace" Guvernul. "Alocarile directe de la bugetul de stat pentru Ministerul Apararii Nationale au fost dupa cum urmeaza: 6629,845 mil. RON (1,27% din PIB) in 2010, 7255,293 mil. RON in 2011 (1,30% din PIB), 7293,13 mil. RON in 2012 (1,24% din PIB), 8161,599 mil. RON in 2013 (1,29% din PIB), 9779,489 mil. RON (1,47% din PIB) in 2014. Dupa cum se poate observa, alocarile de la bugetul de stat catre Aparare au crescut constant in ultimii doi ani si vor continua sa creasca", se mai arata in comunicat.

Traian Basescu a declarat, vineri, ca este iresponsabil sa fie pompati bani catre primari pentru a aduce voturi in campania electorala si sa nu fie alocate resurse suplimentare pentru armata, el aratand ca nu e nici constitutional, nici moral sa transferi securitatea tarii catre SUA.

Presedintele a sustinut, la intalnirea anuala cu diplomatii romani, ca ”Romania trebuie sa-si revizuiasca imediat politica de finantare a armatei”. ”Nu mai suntem in situatia de criza din 2009-2010 si poate ca decat sa pompam bani catre primari pentru a aduce voturi in campania electorala, mai bine punem la dispozxitia armatei resurse financiare pentru ca armata romana sa poata fi un partener viabil in NATO”, a continuat Traian Basescu.

Citeste si:
Oficial Huawei: Am cerut Guvernului Romaniei o intrevedere. Nimic!
Vicepresedinte Huawei:...

Seful statului a aratat ca nu putem sa spunem ca suntem in NATO, dar sa vina americanii sa ne apere, pentru ca ca noi nu avem resurse alocate. ”Nu putem transfera, nici constitutional, nici moral, responsabilitatea securitatii nationale a Romaniei catre SUA. Avem si noi partea noastra de responsabilitate pe care trebuie sa o gestionam corect”, a mai declarat presedintele Basescu. ”Mi se pare iresponsabil sa stabilesti prioritate alimentarea primarilor pentru campanie si sa nu te uiti la armata”, a subliniat Traian Basescu.


Te-ar putea interesa si:


Mai multe articole din sectiunea Social »
Ascultă primul podcast de FinTech și digital banking din piață.

Citeste si
Curtea de Apel: Traian Basescu a colaborat cu Securitatea