Pretul energiei in sine reprezinta mai putin de o treime din totalul costurilor suportate de populatie cu electricitatea, in timp ce tarifele de distributie si de furnizare reprezinta aproape jumatate din acestea, scriu jurnalistii de la Adevarul.

Daca in ultimii doi ani producatorii de energie regenerabila au fost acuzati de mai multe ori de cresterea facturilor la electricitate, companiile de distributie sunt, de fapt, principalii beneficiari, tarifele de distributie si de furnizare acontand 49% din factura la electricitate a unei gospodarii si 44% din factura la gaze naturale, potrivit unui studiu realizat de economistii BCR.

Astfel, la o factura de curent de 100 de lei (fara TVA), tarifele de furnizare si distributie reprezinta 49 de lei, in vreme ce pretul in sine al energiei este mai mic de o treime, respectiv 29 de lei. Factura mai cuprinde o contributie de 9% pentru subventionarea energiei verzi, una de 4% pentru centralele in cogenerare, in vreme ce Transelectrica primeste 5% drept tarif de transport si 3% tarif pentru serviciile de sistem.

Citeste articolul integral pe Adevarul.

Citeste si:
Romgaz cumpara 20% din producatorul grec Gastrade
Romgaz plateste 12,5 mil....


Te-ar putea interesa si:


Mai multe articole din sectiunea Social »Citeste si
Enel poate trimite factura si prin SMS incepand din octombrie