Celulele stem reprezinta o zona de mare interes in medicina actuala datorita potentialului lor de a regenera si repara tesutul deteriorat din organism. Astfel, parintii isi pot proteja copiii impotriva unor boli severe, acute sau cronice, alegand sa stocheze celule stem la nastere. Desi procedeul este la stadiul de pionierat in Romania, mai multi copii romani au beneficiat de tratamente cu celule stem in alte tari europene.


Este si cazul lui Lucas, un copil de 6 ani, tratat in Polonia, a carui dezvoltare s-a imbunatatit cu pana la 70% pe segmente precum: motor, emotional, vorbire, deplasare sau comportament. Iar cazul sau nu este unul singular.

„Lucas este nepotul meu, iar tratamentul cu celule stem i-a schimbat viata, de aceea recomand tuturor parintilor sa faca aceasta recoltare la nastere pentru ca nu stii ce iti ofera viata. E pacat, daca exista aceasta tehnologie, sa nu avem rezerva de sanatate a copilului pusa de-o parte. Pana acum, doar eu am trimis alti 6-7 copii la tratament in Polonia”, declara medicul pediatru Ionica Ciortan, doctor in stiinte medicale.

Progrese remarcabile pentru un copil din Romania tratat cu celule stem

Revenind la Lucas, initial acesta parea un copil sanatos, doar mama avusese unele probleme de coagulare a sangelui in timpul sarcinii.

„Pe la 6 luni, a inceput sa se vada ca ramane in urma cu dezvoltarea, la un an nu mergea, iar la doi nu vorbea, moment in care eu am inceput sa fac toate investigatiile. Am fost cu el cam peste tot, in tara si in strainatate, i-am facut tot felul de investigatii. Toata lumea medicala imi zicea, insa, ca o sa se refaca daca facem recuperare”, spune medicul pediatru.

Intr-un final, se pare ca s-a aflat cauza problemelor lui Lucas: o hipoxie de ultim trimestru de sarcina – deficit de oxigen si hrana -, in ultima luna, cand se perfecta sistemul nervos. Practic, micutul avea un zid intre ceea ce isi dorea sa faca si ceea ce putea sa faca.

„La nivelul de varf al neurologiei pediatrice mi s-a spus ca nu va merge niciodata pentru ca are tulburari in substanta cenusie cerebrala. Atunci am decis sa luam legatura cu Biogenis si sa apelam la ultima reduta: tratamentul cu celule stem mezenchimale”, declara doctorul pediatru.

Cazul lui Lucas a fost preluat de medicii din Cracovia si a inceput un tratament initial care a constat in 5 sedinte de tratament cu celule stem mezenchimale procesate.

„L-am intrebat pe profesorul care a efectuat procedura ce riscuri sunt si a zis ca nu exista niciun risc. Atunci m-am gandit asa: daca nu stim cat bine va face tratamentul, macar stim ca nu va face rau”, mai spune dr. Ciortan.

Nu numai ca nu a facut rau, dar rezultatele au fost spectaculoase.

„Copilul a evoluat vizibil dupa fiecare sedinta: s-a sprijinit, a mers de mana, apoi singur. Iar la 5 ani copilul a fost inscris la gradinita, cu insotitor. Intre timp, a facut intensiv sedinte de recuperare pentru ca aceste celule sunt puse acolo sa contruiasca ceva, dar trebuie sa le si antrenezi – sa le spui ce au de facut pentru a se specializa”, explica medicul pediatru.

Si pentru ca rezultatele primei etape de tratament au fost atat de spectaculoase, familia si medicii au decis ca Lucas sa faca o noua runda de sedinte cu celulele stem pentru a-i imbunatati si abilitatile de vorbire.

„Vara aceasta ne-am decis sa recontactam echipa de specialisti si sa le solicitam inca o evaluare a dosarului pentru ajutor la vorbire. Copilul intelege, executa, dar vorbeste limitat. In septembrie a facut prima sedinta, in ianuarie urmeaza cea de-a doua”, a mai spus medicul.

Care sunt afectiunile in care s-au observat cele mai bune rezultate in tratamentul cu celule stem

Chiar daca studiile arata ca sunt peste 70 de maladii care pot fi tratate sau ameliorate cu ajutorul celulelor stem, multi parinti sunt inca sceptici, gandindu-se doar la costul unei astfel de proceduri.

In cercetarile derulate de Grupul FamiCord, din care face parte si companie locala Biogenis, s-a constatat un beneficiu al transplantului de celule stem in hematologie. Un numar mare de tratamente a fost aplicat pacientilor cu paralizie cerebrala (259 de pacienti), autism (126 cazuri) si scleroza laterala amiotrofica (227 de pacienti).

Prelevarea si stocarea

Recoltarea acestor celule se face imediat dupa nastere, fara niciun risc pentru mama si copil, din sangele ramas pe cordonul ombilical sau din placenta. Recoltarea celulelor stem se face de catre medicul ginecolog cu ajutorul kitului de recoltare pe care mama il poarta la ea. Kitul provine de la banca privata de celule stem cu care parintii au incheiat un contract. Celulele astfel recoltate se pastreaza in banci de celule, la temperaturi de minus 196 de grade Celsius.

Costuri intre 3000 si 9000 de lei

Pretul este un factor important atunci cand vine vorba de decizia de a recolta celulele stem. Biogenis pune la dispozitia viitorilor parinti doua optiuni: sa aleaga un pachet standard sau sa isi personalizeze un pachet, costurile medii fiind de 3500-4000 de lei.

„Daca ne referim la un cost mediu al unui pachet de recoltare, fara stocare inclusa, acesta ar fi de 3500 lei, care se plateste in 3, 6, 9 sau 12 rate. Depinde ce isi doresc parintii. Ei pot stoca doar celule stem din sange (CSH) sau pot merge pana la recipiente suplimentare de cordon ombilical, Gelatina Wharton si celule stem mezenchimale (CSM)”, a explicat, pentru Wall-Street, Bogdan Bulumac, directorul comercial al Biogenis. Pe langa aceste costuri initiale, mai sunt si costurile anuale de stocare care se ridica la circa 100 de euro pe an.

Citeste si: Cum sunt stocate probele in cea mai mare banca de celule stem din Europa

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Social »



Setari Cookie-uri