Ordonanţa de urgenţă privind implementarea certificatului verde va fi aprobată în şedinţa de Guvern din 29 iunie, a declarat ministrul Sănătăţii, Ioana Mihăilă, în cadrul unei conferințe de presă. Totodată, ministrul a precizat și care va fi valabilitatea documentului.

"Din discuţia pe care am avut-o cu secretarul general adjunct, astăzi s-au obţinut avizele necesare. Pe 29 iunie este şedinţa de Guvern pentru aprobarea Ordonanţei de urgenţă”, a declarat Mihăilă.

Care va fi valabilitatea pașaportului de vaccinare

Totodată, ministrul a precizat că pașaportul de vaccinare va avea următoarele termene:

  • persoană cu test antigen COVID- 24 de ore,
  • persoană cu test PCR negativ- 72 de ore,
  • persoană cu schemă completă de vaccinare- iunie 2022.

În cursul zilei de 26 mai a.c., potrivit programării stabilite la nivel european, România a realizat testarea de interconectare la gateway-ul UE care centralizează și administrează cheile publice ale țărilor membre, necesare pentru verificarea semnăturilor digitale. Testarea s-a realizat în comun cu Letonia.

Pașaportul de vaccinare ar urma să intre în vigoare de la 1 iulie.

Ce conține certificatul digital UE

Certificatul digital UE conține date de identificare esențiale – numele și prenumele, data nașterii, statul membru emitent, date medicale privind categoria pentru care se emite documentul, precum și un identificator unic al certificatului.

Vezi și: Tot ce trebuie să știm despre pașaportul COVID

După implementarea sistemului informatic în țara noastră, preluarea datelor ce vor fi incluse în certificatele digitale UE se va realiza automat din Registrul Electronic Național de Vaccinări pentru persoanele vaccinate împotriva COVID-19 și din aplicația Corona-Forms pentru persoanele care au un test negativ în ultimele 72 de ore și persoanele care s-au recuperat după infectarea cu virusul SARS-CoV-2.

Certificatele vor fi emise în format digital, cu posibilitatea de a fi afișate pe smartphone, însă vor putea fi prezentate și în formă tipărită. Acestea vor include un cod QR care va conține o semnătură digitală, astfel încât, la citirea acestuia, să poată fi verificată autenticitatea, integritatea și validitatea documentului. Semnătura digitală aparține emitentului, astfel încât cetățenii nu vor avea nevoie de o semnătură digitală.

Certificatele digitale UE sunt gratuite și vor facilita călătoriile în spațiul european fără restricții epidemiologice, nefiind îngrădită libertatea de mișcare.

Următoarea etapă cuprinde finalizarea portalului securizat de unde cetățenii vor putea să își descarce certificatele digitale UE și realizarea internă a testelor de performanță și de securitate ale sistemului informatic.

Sursa foto: Shutterstock

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Cristina Marin
Cristina Marin s-a alăturat redacției la începutul anului 2020, cu puțin timp înainte de declanșarea pandemiei. Coincidență sau nu, cei peste trei ani petrecuți în cadrul rețelelor private de sănătate din România au ajutat-o să înțeleagă mai bine relația dintre pacient și sistemul de sănătate autohton despre care scrie în prezent la publicația Wall-street.ro. Cristina se află în permanentă legătură cu medicii din spitalele românești și...

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Social »



Setari Cookie-uri