Care e cel mai bun furnizor dacă vrem să avem cel mai mic preț la gazele naturale? Cum sezonul rece începe în curând și trebuie să pornim centralele termice, devine tot mai important să alegem furnizorul cu cel mai avantajos preț. Iar diferențele sunt mari. Astfel că am făcut un clasament al furnizorilor care oferă cele mai mici facturi la gaze naturale pentru consumatorii din București.

Trebuie să precizăm de la început că, până la 31 august 2023, prețul gazelor naturale este plafonat la maximum 0,31 lei/kWh, cu TVA inclus, în cazul clienţilor casnici. Deci, teoretic, indiferent de furnizorul de gaze, prețul va fi același.

De ce este important să știm unde este cel mai mic preț al gazelor naturale, în ciuda plafonării

Practic, însă, nu este imposibil ca Ordonanța 119 care stabilește plafonarea să fie modificată în Parlament, dat fiind că costurile sunt foarte mari pentru buget. De pildă, ar putea fi introdus un prag până la care statul acoperă consumul. Ca urmare, este bine să fim informați privind diferențele de preț dintre furnizorii de gaze naturale.

Aceste diferențe nu sunt deloc nesemnificative. La un consum lunar de 200 de metri cubi (2,11 Mwh) – consumul mediu al unei centrale termice de 24 kw pentru a încălzi o locuință de 65 mp – prețul fără plafonare ar varia între 2.727 de lei și 12.660 de lei. Cu plafonare, însă, factura va fi de 654 de lei. Cifrele sunt extrase din comparatorul ANRE și reflectă ofertele furnizorilor pentru consumatorii casnici din București cu consum anual până la 280 MWh.

Citește și: Cât de pregătită e România pentru o iarnă fără gaze rusești?

De asemenea, cu cât e mai mare prețul neplafonat, cu atât statul va avea mai mult de acoperit. Or această diferență e acoperită tot din banii noștri, din taxe și impozite, deci vrem ca ea să fie cât mai mică.

Cea mai mică factură la gaze naturale în luna octombrie

În luna octombrie, cea mai bună ofertă este e-Celsius de la ENGIE Romania. Cu un preț al gazelor naturale de 1042 lei/Mwh, factura pentru un consum de 200 de metri cubi va fi de 2.727 de lei.

E.ON are următoarele oferte din clasament – 2.750 de lei, la E.ON Life Gas (valabilă la achiziționarea centralei termice), 2.811 la E.ON Duo, 2.816 la E.ON Duo Assist pro, 2.821 la E.ON Duo Assist, 2.825 lei la E.ON Assist Gas Plus și 2.850 lei la E.On Start Gas (prețuri neplafonate. Ofertele Duo presupun și abonament de electricitate, cele Assist - intervenții pentru urgențe 24/7 – iar cele Pro, servicii tehnice periodice.

Citește și: Eric Stab, CEO ENGIE Romania: Dacă iarna nu e ușoară, vom avea nevoie de importuri, dar traderii nu au niciun stimul să vândă gaze în România

Urmează oferta Thermo Smart de la ENGIE (2.912 lei, neplafonat), apoi ofertele Enel Energie, care sunt peste 3.200 de lei la un consum lunar de 200 de metri cubi.

În fine, cele mai scumpe oferte sunt cele de la Hermes Energy & Gas, Getica 95 și Crest Energy – o factură pentru 200 de metri cubi de gaz ar trece de 12.000 de lei la abonații acestor furnizori, dacă nu ar fi plafonată.

Sursa foto: wall-street.ro

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Radu Pircă
Radu Pircă a lucrat în presa scrisă, online, TV și radio la ProTV, Cotidianul, stirileprotv.ro, ProFM, Jurnalul și Cultura, printre altele. A ținut seminarii de istoria gândirii politice și istorie politică și a publicat articole de istorie în România și Franța. Este absolvent de Științe Politice, în cadrul SNSPA.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Social »



Setari Cookie-uri