Alimentele care conțin insecte, în special făina de greieri, au fost un subiect de dispută pentru opinia publică până nu demult. Ca urmare a acestui fapt, Parlamentul s-a grăbit să adopte legea care interzice utilizarea făinii din insecte în produsele tradiționale românești. În plus, actul normativ prevede că produsele alimentare care conţin specii de insecte autorizate a fi introduse pe piaţă ca alimente noi, provenite din spaţiul Uniunii Europene, se vor găsi în magazine în standuri separate, delimitate de standurile ce conţin produse consacrate.

Nu toată lumea crede însă că a consuma astfel de alimente este un lucru rău.

"Este incontestabil că se mănâncă astfel de insecte în toată Asia, pentru că, din păcate, acolo ca sursă de proteine nu prea ai de ales. Când ești sărac și nu ai ce mânca, nu mai faci mofturi, nici în Asia, nici în Africa, că mănânci tot felul de gâze și insecte" a explicat Mihaela Bilic pentru wall-street.ro.

Ea crede de altfel că această dezbatere aduce un capital politic, așa cum au adus capital politic în Franța recomandările legate de nutriție de tipul "pentru sănătatea dumneavoastră limitați consumul de sare, zahăr și grăsimi", care însă, spune aceasta, practic pe oameni nu îi ajută cu nimic.

Prin urmare, afirmă nutriționista, sunt niște afirmații care fac bine în mass-media, dar care în practică nu se reflectă în niște schimbări cu adevărat radicale pentru sănătatea populației.

Mai mult, aceasta crede că opțiunea proteinei provenite din insecte este ceva ce a fost făcut, poate, și pentru cei care trăiesc în Europa și au avut anumite obiceiuri alimentare din țările lor de origine.

Se vede treaba că lucrurile se schimbă și alimentația se globalizează și atunci noi vom mânca ce mâncau asiaticii și sigur că și asiaticii sunt îndrăgostiți de baghetă, de zahăr și de produsele de patiserie și de cofetărie pe care până acum nu le consumau.

Mihaela Bilic, nutriționistă

Aceasta își întărește afirmația prin exemplul Chinei, care, spune ea, a ajuns să fie cel mai mare producător de lapte, în contextul în care chinezii au acest obiectiv de a consuma produse lactate cel puțin ca noi europenii.

Astfel, concluzionează Mihaela Bilic, noi, europenii, mâncăm insecte, chinezii consumă lapte, iar în final toată lumea e fericită.

Nutriționista mai adaugă însă faptul că în momentul în care cineva aduce în discuție alimentația, indiferent de orientarea sa politică, va stârni curiozitate sau va fi ascultat. Altfel spus, orice lucru care atinge farfuria și mâncarea omului de zi cu zi, va avea impact din punct de vedere al atenției.

Dacă n-ai găsit alt subiect și n-ai reușit să capitalizezi atenție, cu siguranță cu mâncarea vei reuși, însă nu întotdeauna obiectivele sunt spre binele populației.

Mihaela Bilic, nutriționistă

În luna ianuarie a acestui an, larva gândacului de bălegar a devenit aliment în Uniunea Europeană, fiind cea de-a patra insectă aprobată pentru consum de Comisia Europeană. De asemenea, Comisia a autorizat introducerea pe piață ca alimente a următoarelor insecte:

  • viermele de făină
  • lăcusta migratoare
  • greierele de casă.

Prin urmare, în total, patru insecte au fost autorizate până acum de Comisia Europeană drept produse alimentare. Ungaria a fost singura țară care s-a opus deciziei.

Sursa foto: Shutterstock / nicemyphoto

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Luca Dinulescu
Luca Dinulescu este jurnalist, activând anterior pentru publicații precum Digi 24, Adevărul sau Academia Cațavencu. A desfășurat de asemenea o activitate publicistică constând în patru volume publicate, între acestea numărându-se proză, nuvele și benzi desenate. Este absolvent de Regie Film și a fost de asemenea posesor al bursei J.W.Fulbright pe scenaristică și regie de film.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Social »



Setari Cookie-uri