In jur de 28% dintre participanti la olimpiadele nationale din anul scolar 2014-2015 vor sa isi faca propria afacere dupa ce vor termina studiile, iar circa 32% se gandesc sa se angajeze intr-o companie private, conform unui studio realizat de Fundatia eMag impreuna cu BCR n esantion de 1553 de elevi olimpici.

De asemenea, 28% dintre elevi vor sa lucreze in cercetare, 9% vor sa lucreze intr-o companie de stat, iar 8% vor sa fie profesori.

Sondajul de opinie a evidentiat opiniile elevilor cu privire la sistemul de invatamant, precum si asteptarile acestora in ceea ce priveste continuarea studiilor in tara sau in strainatate.

Astfel, 50% dintre olimpici isi doresc un sistem educational structurat in functie de potentialul fiecarui elev, in timp ce 41% dintre ei vor scoala sa puna mai mult accentul pe practica si studiu interdisciplinar. Pe de alta parte, 22% dintre cei mai bine pregatiti elevi din Romania vor sa invete utilizand instrumente moderne precum tablete, laptop si internet.

De asemenea, 28% dintre repondenti sustin ca dupa terminarea liceului ar alege sa studieze in afara tarii daca ar avea acces la o bursa, in timp ce 17% dintre elevi ar pleca, indiferent de costuri. Pe de alta parte, 18% dintre olimpici isi doresc sa studieze in continuare in Romania, in timp ce 13% spun ca se vor intoarce.

Citeste si:
eMag investeste si in acest an in pregatirea elevilor pentru olimpiade
Fundatia eMag da startul...

"Desi exista mitul ca elevii foarte buni isi doresc sa plece din tara, studiul arata ca nu este chiar asa. Eu insumi am plecat in strainatate dupa terminarea facultati, insa dupa un an si jumatate m-am intors si nu regret deloc", a afirmat Petronel Chiva, director executiv directia retea distributie retail in cadrul BCR.

In ceea ce priveste lucrurile pe care elevii si le doresc sa le faca companiile pentru invatamant, 43% dintre olimpici vor ca mediul privat sa creeze mai multe centre de pregatire si de perfectionare. 34% dintre elevi si-ar dori ca mediul privat sa contribuie cu burse pentru ca cei mai talentati tineri sa poata studia in strainatate.

Ce sa faca mediul privat pentru a atrage olimpici

45% dintre elevii olimpici isi doresc ca firmele sa le oferte oportunitati de a invata si dezvolta profesional, 42% vor un salariu motivant, 31% sentimentul ca fac ceva util, 28% stabilitate si 7% functii de conducere.

Studiul a mai aratat ca elevii considera intr-o mai mare masura decat profesorii ca Romania are nevoie de mai multi tineri bine pregatiti. Spre deosebire de elevi, profesorii considera ca nevoile Romaniei sunt: mai multi antreprenori si etica in afaceri.

Citeste si:
Coronavirus | BCR donează 2,5 mil. lei în sănătate și educație
Coronavirus | BCR donează 2,5...

Poti vedea intregul studiu pe site-ul www.hailaolimpiada.ro


Te-ar putea interesa și:


Mai multe articole din secțiunea Start Up »Citește și
Elevii romani, premiati cu 15 medalii la Olimpiadele Internationale
Setari Cookie-uri