Dezvoltarea unui mall de mari dimensiuni este poate una dintre cele mai mari provocari ale unui executiv, iar despre experienta traita in ultimii doi ani si jumatate cu inaugurarea ParkLake, Ingo Nissen (foto cover), director general Sierra Developments Romania, spune ca este una pe care nu o va uita prea curand.

De peste opt ani de zile, in tara noastra, Ingo Nissen a coordonat activitatea Sonae Sierra in Romania, iar in ultimii doi ani s-a asociat grupului irlandez Caelum Development intr-unul dintre cele mai mari pariuri comerciale din Romania ultimilor ani.

Dezvoltarea centrului comercial ParkLake a inceput, pe hartie, in urma cu aproximativ 9 ani de zile, atunci cand fondul irlandez de investitii Caelum Development a achizitionat terenul situat pe locul fostei baze sportive “Spartac” din cartierul Titan. Criza si lipsa finantarii au blocat proiectul, dar in 2014, grupul portughez Sonae Sierra se alatura Caelum Development pentru constructia ParkLake, cel mai mare si mai asteptat centru comercial livrat pe piata in 2016.

ParkLake si-a deschis portile pe 1 septembrie si inca de la primele ore ale diminetii magazinele din centrul comercial au fost luate cu asalt de clienti. Managerul Sonae Sierra a povestit pentru wall-street.ro cum a fost experienta dezvoltarii unui proiect de mari dimensiuni in imediata vecinatate a parcului I.O.R. (Alexandru Ioan Cuza), iar de departe cele mai mari provocari au fost reprezentate de conlucrarea cu autoritatile statului.

“Am invatat multe despre relatia cu autoritatile din Romania, cu multe experiente placute, dar in general cu surprize neplacute, care ne-au pus pe drumuri zile in sir. Din pacate, aceasta relatie este una foarte intensa si uneori a extremelor – ori autoritatile sunt foarte proactive, ori pot deveni foarte incapatanate. Este o relatie similara pe care am intampinat-o cu firmele de constructii romanesti”, a declarat Ingo Nissen, intr-un interviu acordat wall-street.ro.

Intrebat despre experientele intampinate pe santierul din cartierul Titan, Ingo Nissen sustine ca au fost experiente placute cu unii constructori, dar si unele extrem de neplacute, ceea ce a reprezentat angajamentele cu termenele de livrare. A trebuit sa invat sa controlez in cel mai mic detaliu buna desfasurare a santierului, fata de experienta din Germania, in care se lucra in alte conditii. (…) Orice nou centru comercial aduce noi experiente. Am intampinat dificultati inclusiv in Germania, la unul dintre centrele comerciale dezvoltate acolo, unde relatia cu autoritatile a fost una extrem de stricta. In Romania nu a fost atat de strict, dar pentru a obtine autorizatiile a fost o asteptare extrem de mare, de exemplu”, a mai adaugat Nissen.

Ingo Nissen, de peste 8 ani in Romania: Generatia tanara ma face sa vad cu ochi buni Romania

Ingo Nissen administreaza activitatea Sonae Sierra in Romania de peste 8 ani de zile, iar in toata aceasta perioada a avut ocazia sa interactioneze cu multe persoane din domenii variate, dar se arata optimist in ceea ce priveste progresul tarii, care va fi dictat de generatia tanara.

“Traiesc de opt ani si jumatate in Romania. Sunt lucruri care nu imi plac si altele pe care le apreciez foarte mult. Imi plac natura si peisajele de aici. Experienta mea cu oamenii este in cea mai mare parte pozitiva. Relatia cu persoane cu varste mai mici de 45 de ani este una foarte buna, dar cu cei mai in varsta a fost mai dificila. Generatia mai tanara ma face sa vad cu ochi buni Romania, asta pentru ca exista un potential foarte mare venit mai ales din partea tinerilor care studiaza in strainatate si se intorc in Romania”, crede managerul Sonae Sierra.

Pentru dezvoltarea si constructia centrului comercial din cartierul Titan au lucrat aproximativ 2.500 de angajati, in timp ce dupa inaugurare inca 2.500 de persoane vor lucra in cadrul ParkLake.

Dezvoltatorii ParkLake vor inca doua mall-uri in Romania

Experienta de peste doi ani de zile a ridicarii ParkLake ii face pe portughezii de la Sonae Sierra sa vada Romania drept o oportunitate in domeniu si isi doresc sa dezvolte alte doua mari centre comerciale in tara noastra.

“Romania este o destinatie excelenta pentru investitii comerciale. Daca facem o comparatie, densitatea de malluri din Romania este mult mai mica raportata la numarul de locuitori, ceea ce face ca Romania sa fie mult mai tentanta decat alte tari din regiune. Parcursul de pana acum ne da incredere ca putem dezvolta si alte proiecte importante aici. Am achizitionat in ultimii ani doua terenuri care se preteaza pentru astfel de investitii, iar in scurt timp vom anunta si noi investitii. Avem terenuri in Craiova si in Ploiesti, momentan analizam piata si ne uitam dupa oportunitati", a declarat Ingo Nissen, directorul general Sierra Developments in Romania.

Sonae Sierra a achizitionat terenul din Craiova cu mai multi ani in urma si a demarat inclusiv lucrarile pentru un viitor centru comercial, dar dezvoltarea a fost sistata din cauza climatului economic nefavorabil manifestat pe piata internationala, dar si in Romania, in ultimii ani.

Sonae Sierra (Portugalia) si Caelum Development (Irlanda) au inaugurat cel mai mare si mai asteptat centru comercial din Romania in acest an. ParkLake, o investitie de 180 de milioane de euro, cu o suprafata inchiriabila de 70.000 de mp, este cel mai nou pariu pe o piata extrem de competitiva a centrelor comerciale din marile cartiere ale Bucurestiului.

ParkLake este cel mai mare proiect comercial care va fi livrat pe piata din Romania, in dezvoltare aflandu-se si proiecte precum Veranda Mall Obor (Prodplast Imobiliare), Shopping City Piatra Neamt (NEPI), Shopping City Timisoara (NEPI) sau Mega Mall Satu Mare (NEPI).

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Succese »


Setari Cookie-uri