Managerii Fondul Proprietatea (FP) iau in considerare revenirea la distributiile de dividende in 2018, dupa ce in ultimii patru ani acestea au fost inlocuite cu returnarile de capital. Dividendele speciale cerute de statul roman la Conpet, Hidroelecrica si CN Aeroporturi Bucuresti a marit si incasarile FP de anul acesta, estimate la un total de aproximativ 730 mil. lei.

“Avand in vedere ca in 2017 vom inregistra un profit contabil, anul viitor vom putea sa platim dividende, o situatie in care nu ne-am aflat in ultimii ani. Obiectivul este acela de a distribui catre actionari minim 0,05 lei/actiune in fiecare an”, a declarat Johan Meyer (foto), co-manager de portofoliu Fondul Proprietatea.

“2017 este posibil sa fie primul an din istoria recenta in care vom putea acorda dividende. In afara de faptul ca vom inregistra profit, taxarea dividendelor a fost redusa, asa ca luam in considerare aceasta varianta in locul disitributiilor de capital. Dividendele sunt mai usor de acordat deoarece avem nevoie doar de acordul actionarilor, in vreme ce pentru o distributie de capital avem nevoie si de acordul ASF, care dureaza mai mult timp”, a mai adaugat Greg Konieczny, manager de portofoliu Fondul Proprietatea.

FP a facut in 2017 doua returnari de capital, fiecare de cate 0,05 lei/actiune net. Avand in vedere actuala cotatie a actiunilor FP de pe Bursa de Valori Bucuresti, randamentul acestor distributii ajunge la 11,8%. Incepand cu 2014, Fondul a inlocuit dividendele cu distributiile de cash.

Potrivit reprezentantilor companiei, Fondul a incasat anul acesta 550 mil. lei din dividendele obisnuite si alte 180 mil. lei din dividendele speciale pe care statul roman le-a cerut la societatile pe care le are in portofoliu, totalul ajungand la 730 mil. lei. Anterior, oficialii FP mentionasera ca vor distribui catre proprii actionari orice dividende incasate de la companiile din portofoliu. Daca suma de 730 mil. lei ar fi astfel distribuita, valoarea dividendului FP in 2018 ar ajunge la 0,072 lei/actiune.

Fondul Proprietatea a incasat anul acesta 400 mil. lei din vanzarea a 2,5% din actiunile Petrom (SNP) si este asteptat sa mai obtina inca 752 mil. lei dupa finalizarea vanzarii participatiilor minoritare din filialele Electrica.

FP mai are 22% din active in actiuni listate – limita este de 20%. Vanzarea Petrom, putin probabila pe termen scurt

Fondul Proprietatea mai detine aproape 10% din actiunile Petrom, pachet care la preturile actuale valoreaza 1,6 miliarde lei. O noua vanzare de titluri SNP este putin probabila intr-un orizont de timp apropiat, in conditiile in care Fondul se apropie de limita minima de 20% din active pe care trebuie sa o mentina in actiuni listate. Limita este prevazuta in Declaratia de Politica Investitionala a FP.

“Momentan ne simtim bine sa mentinem in portofoliu actiunile Petrom. Exista un potential semnificativ de crestere pentru aceste titluri, in special daca este clarificata situatia redeventelor pe care compania va trebui sa le plateasca si cea a investitiilor necesare pentru proiectul Neptun”, spune Johan Meyer.

Perimetrul offshore de gaze naturale Neptun Deep, situat in Marea Neagra, este concesionat catre ExxonMobil si Petrom. Decizia finala de investire cu privire la respectivul zacamant este asteptata sa fie luata in 2018.

Fondul Proprietatea mai are in vedere si vanzarea, prin plasamente private, a pachetelor de actiuni pe care le detine la Salrom, Enel si Engie Romania.

“Sunt procese aflate in desfasurare. Avand in vedere perioada scurta de timp ramasa din 2017, credem ca aceste tranzactii sunt putin probabile anul acesta”, mentioneaza Greg Konieczny.

“Chiar daca statul anunta IPO Hidroelectrica in 2018, mergem inainte cu intentia de vanzare prin plasament privat a companiei“

Managerii Fondul Proprietatea spun ca nu vor renunta la intentia de gasi un cumparator pentru pachetul de 20% din actiunile Hidroelectrica pe care le detine, chiar daca statul va face demersuri clare pentru listarea pe bursa a producatorului de energie in 2018.

“Suntem hotarati sa mergem inainte cu procesul de vanzare privata a pachetului Hidroelectrica. Daca vor exista semnale ca IPO-ul ne va aduce cel mai bun pret, vom merge in IPO; daca vom avea un pret bun oferit de un cumparator privat, atunci vom vinde. In orice caz, nu am vazut actiuni concrete in privinta listarii pe bursa a companiei, inclusiv alegerea unei conduceri permanente a companiei. Tot ce am auzit este ca statul vrea sa reduca la 10% pachetul de actiuni vandut”, afirma Greg Konieczny.

La inceputul acestei luni, Ministerul Energiei a pregatit un proiect de lege de prin care vrea sa listeze 10% din producatorul de energie Hidroelectrica, una din cele mai profitabile companii de stat, dupa ce autoritatile avansasera in ultimii ani un procent de 15%. Proiectul de Hotarare publicat in dezbatere de Ministerul Energiei va modifica astfel Hotararea Guvernului nr. 1066/2013 pentru aprobarea strategiei de privatizare a Hidroelectrica.

“Bursele se afla in momentul de fata intr-un moment foarte bun pentru IPO-uri, exista interes, exista bani, iar sentimentul este pozitiv. Nu stim insa care va fi situatia peste un an, din acest motiv ne uitam la toate optiunile pe care le avem. Ne aflam intr-o piata care creste de circa 9 ani; cu cat asteptam mai mult, cu atat creste riscul ca tendinta globala de crestere a burselor sa se opreasca, iar Romania nu va fi imuna la aceste evolutii”, a mai adaugat Konieczny.

In luna septembrie, Fondul Proprietatea a anuntat ca analizeaza vanzarea participatiei sale la Hidroelectrica, in acest sens selectand Citigroup si UBS in calitate de consultanti financiari ai tranzactiei.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Succese »


Setari Cookie-uri