Primaria Baile Herculane nu a achitat timp de patru ani costurile aferente unei emisiuni de obligatiuni din 2006, desi a transmis semestrial Bursei rapoarte prin care anunta ca urmeaza sa plateasca, iar datoria acumulata se ridica la aproximativ 1,2 milioane de lei, scrie Mediafax.

Primaria a atras in martie 2006 suma de 3,1 milioane lei de pe piata de capital, printr-o emisiune de obligatiuni cu scadenta in decembrie 2020 si listate la Bursa de Valori.

Primaria a inceput sa faca platile in contul obligatiunilor in anul 2008, insa acesta a fost singurul an cand investitorii au incasat o parte din banii care le reveneau in contul obligatiunilor cumparate.

Din iunie 2009 autoritatea locala nu a mai achitat dobanzile si o parte din principal, desi a transmis semestrial la Bursa ca urmeaza sa faca platile.

Abia dupa patru ani, la finele lunii iulie din acest an, primaria a anuntat ca nu poate sa-si respecte obligatiile de plata. Primaria Baile Herculane a trimis atunci un raport Bursei in care arata ca pentru emisiunea de obligatiuni sunt arierate de 1,2 milioane lei, din care 678.000 de lei reprezinta principal de rambursat si 548.000 de lei dobanzi restante.

"Suma incasata din emisiunea de obligatiuni a fost de 3,1 milioane lei in data de 7 martie 2006 si folosita pentru investitii publice care nu au adus noi venituri in bugetul local. Conform prospectului de emisiune au fost acordati doi ani de gratie urmand ca rambursarea sa inceapa cu anul 2008, la finele semestrului I. La acea data Primaria orasului Baile Herculane inregistra plati restante si arierate provenind din perioada 2006 -2008 si semestrul I 2008. Veniturile proprii realizate nu au asigurat decat plata cheltuielilor de functionare a institutiei noastre, neavand resurse financiare pentru plata ratelor semestriale si a dobanzilor la emisiunea de obligatiuni", se arata intr-un raspuns transmis de Primaria Baile Herculane.

Contactati de MEDIAFAX, reprezentantii Autoritatii de Supraveghere Financiara (ASF) au precizat ca institutia a cerut primariei sa informeze investitorii cu privire la situatia platilor in contul obligatiunilor dupa ce a primit o sesizare din partea unui investitor.

"La sfarsitul lunii iunie 2013, ASF a primit o sesizare din partea unui investitor cu privire la incalcarea de catre emitentul Orasul Baile Herculane a obligatiilor de plata fata de obligatari. Precizam ca, incepand cu data listarii la BVB a emisiunii de obligatiuni de catre Orasul Baile Herculane, respectiv 23.12.2009, emitentul a publicat pe website-ul operatorului de piata rapoarte curente privind termenele de plata aferente transelor de rambursare a principalului si a cupoanelor. Pornind de la aspectele sesizate, ASF a initiat o investigatie si, totodata, a solicitat emitentului sa comunice investitorilor, prin intermediul unui raport curent, situatia existenta privind obligatiile de plata aferente imprumutului obligatar. Acest lucru s-a materializat in data de 26.07.2013", se arata intr-un raspuns transmis de ASF.

ASF nu a raspuns daca anunturile transmise semestrial de primarie privind platile in contul obligatiunilor pot fi considerate manipulare si daca a sesizat Politia sau Parchetul asupra acestei situatii.

"In ceea ce priveste rezultatele investigatiei pe care ASF a initiat-o in aceasta situatie, ne rezervam dreptul sa le facem publice atunci cand vom considera investigatia finalizata. Finalizarea presupune inclusiv adoptarea tuturor masurilor care se impun", se arata in raspunsul autoritatii.

In raportul transmis Bursei in luna iulie de primaria din Baile Herculane se precizeaza ca societatea de administrare a investitiilor Certinvest a pus poprire pe o suma de 50.000 de lei din contul autoritatii locale, in baza a doua dosare de executare din anul 2012.

Presedintele Comitetului Director si directorul general al Certinvest, Horia Gusta, a declarat ca primaria nu a mai platit pentru obligatiuni inca din iunie 2009, iar de atunci fondurile Certinvest si-au recuperat integral banii prin executare silita.

"Am cumparat obligatiunile in oferta publica (derulata in 2006 - n.r.), iar la inceputul acestui an am diminuat semnificativ pozitia prin vanzare. Detinerile la aceasta data sunt marginale. Din iunie 2009 Primaria nu si-a mai platit obligatiile, achitand doar primele doua rate (in anul 2008 - n.r.). Am solicitat in anul 2009 de la Primarie o explicatie la care raspunsul a fost «nu avem bani sa platim». Noi am recuperat toti banii pe baza executarii silite", a afirmat Gusta.

El a adaugat ca Certinvest a evidentiat in toate raportarile catre CNVM/ASF si catre banci depozitare situatia neincasarii acestor cupoane.

Atributiile Comisiei Nationale a Valorilor Mobiliare (CNVM) au fost preluate la finele lunii aprilie de Autoritatea de Supraveghere Financiara (ASF).

"Toti detinatorii de obligatiuni aveau cunostinta de faptul ca acest emitent nu si-a respectat obligatiile de plata la termen. Platile cupoanelor nu se puteau realiza decat prin intermediul agentului de plata BCR Securities. In toata aceasta perioada obligatiunile emise de Baile Herculane au fost si sunt in continuare tranzactionabile", a mai spus Gusta.

Activitatea firmei de brokeraj BCR Securities a fost preluata in 2009 de BCR.

Suma datorata in contul obligatiunilor (1,2 milioane lei) reprezinta peste 40% din arieratele pe care Primaria Baile Herculane le avea la finele primului semestru, de aproape 2,9 milioane lei, potrivit raportului transmis Bursei la finele lunii iulie.

Pentru achitarea datoriilor Primaria Baile Herculane a solicitat sprijin financiar de la Consiliul Judetean Caras-Severin.

Sursa foto: http://www.baileherculane.ro/

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Turism »



Setari Cookie-uri