"Ne doream de mult sa putem initia o astfel de actiune, prin care frumusetea naturala a Parcului Vacaresti sa nu mai contrasteze cu mormanele de deseuri depozitate in timp. De-a lungul vremii au existat initiative laudabile ale organizatiilor neguvernamentale, care au dorit sa elibereze natura de presiunea deseurilor cumulate. Din pacate, in lipsa unui statut special de protectie, depozitarile ilegale au continuat si deseurile au reaparut in volume tot mai mari. Acum, Parcul Vacaresti este arie naturala protejata si astfel, regulile in zona se schimba: vom instaura regim de monitorizare si paza non-stop imediat dupa ecologizare, pana cand aria naturala va fi preluata oficial in administrare", spune Cristiana Pasca Palmer, ministrul Mediului, Apelor si Padurilor.

In teren au fost mobilizate buldozere, excavatoare si camioane pentru inlaturarea tuturor cantitatilor de deseuri din constructii, depozitate ilegal in ultimii ani. Pana la aceasta ora a fost evacuat un volum de 100 mc de deseuri, adica circa 25% din cantitatea totala de deseuri din parcul natural. Totodata, cu ajutorul utilajelor terasiere si a basculantelor de mare tonaj s-a nivelat drumul de exploatare de pe coronamentul barajului de pamant. In plus, in cadrul actiunii vor fi montate blocuri din beton care sa limiteze accesul auto neautorizat.

Pe 16 mai 2016, acumularea Vacaresti a fost declarata prin Hotarare a Guvernului parc natural si a devenit astfel arie naturala protejata. Parcul Natural Vacaresti este cel mai mare parc natural urban din Europa, cu 190 de hectare de spatiu verde si 97 de specii de pasari (45 specii aflate in diferite faze de protectie) si mamifere ca: vidra (specie protejata), vulpe, nevastuica, enot. Aici se gasesc si alte specii precum testoasa de uscat si testoasa de apa.