Ministrul Turismului, Bogdan Trif, a declarat, in cadrul Conferintei Nationale a Industriei Ospitalitatii, ca este "un adept al parteneriatului public- privat" si ca este important ca privatii sa aiba un cuvant de spus si "sa decida in toate strategiile si in toate actele normative" pe care ministerul le va elabora. In plus, a mentionat acesta, Ministerul Turismului urmeaza sa vina cu o propunere de descentralizare, astfel incat sa mute decizia legata de emiterea autorizatiilor si licentelor catre Consiliile Judetene.

"Sunt un adept al parteneriatului public-privat. Mai mult decat atat, vreau sa creez organizatii de management al destinatiilor (OMD) la nivel local, regional si, mai ales, central in care privatii sa aiba putere de decizie, nu doar sa fie consultati si tot ministerul, printr-un departament de marketing, care, din punctul meu de vedere, nu a functionat la parametri corespunzatori, sa decida strategia de marketing si promovare a Romaniei. Este un proverb chinezesc care spune "Mergi cu timpul". Daca nu ne adaptam si nu o sa avem o promovare actualizata, mai ales in mediul online, o sa pierdem trendul si lupta cu celelalte tari, care sunt tot mai agresive. Este important ca mediul privat sa faca parte din aceste OMD-uri cu putere de decizie", a precizat ministrul Bogdan Trif.

Oficialul a vorbit in cadrul Conferintei Nationale a Ospitalitatii si despre cresterea numarului de turisti straini in 2017 si despre cat de necesara este o lege a turismului.

"Romania este cunoscuta pentru ospitalitate. Este un brand pe care trebuie sa il pastram, este un atu care a dus la cresterea an de an a turismului. Daca tot vorbim de crestere, trebuie sa mentionez ca in 2017, fata de 2016, Romania a inregistrat o crestere cu 11% a numarului de turisti straini. Daca este sa analizam numarul de turisti, bineinteles ca suntem nemultumiti", a spus Bogdan Trif.

Ministrul a precizat ca de la Revolutie, Romania nu a avut o lege a turismului, "pentru ca turismul a fost neglijat in detrimentul altor ministere". "PSD a reinfiintat Ministerul Turismului. Mai mult decat atat, in programul de guvernare am promis o lege a turismului, o lege sectoriala care sa reglementeze acest domeniu, care sa dea directiile si predictibilitate. Este nevoie in orice business pe care il faci sa ai o predictibilitate pe termen scurt, mediu si lung. Nu ne propunem sa avem doar o lege a turismului, pana la sfarsitul anului ne propunem sa avem si o strategie integrata in turism. Orice tara civilizata care exceleaza in turism are o strategie. In acest sens, am avut deja intalniri cu experti de la Banca Mondiala si urmeaza sa avem intalniri si cu mediul privat. Este important ca privatii sa aiba un cuvant de spus si chiar sa decida in toate strategiile si in toate actele normative pe care le vom elabora. In fond, privatii detin peste 90% din turismul romanesc", a adaugat Bogdan Trif.

"Dumnezeu iti da, dar nu iti baga in traista"

Ministrul Turismului spune ca trebuie trasat cat mai repede un cadru care sa stabileasca ce se vrea de la turism. In plus, este nevoie de un sistem informatic, care sa ofere date relevante despre turistii care vin in Romania, date de care mai apoi autoritatile se pot folosi pentru a imbunatati calitatea turismului,

"Avem o tara binecuvantata si putem face turism tot timpul anului. Este o vorba: "Dumnezeu iti da, dar nu iti baga in traista". Trebuie sa avem si un cadru care sa stabileasca ce vrem de la turism. De asemenea, avem nevoie de un sistem informatic care sa ne permita o monitorizare a numarului de turisti, care sa ne ofere date despre ce au facut in Romania, astfel incat sa putem interveni si sa remediem si sa imbunatatim calitatea turismului", a spus Bogdan Trif.

Dubla autorizare, o bataie de cap pentru antreprenori. Care e solutia?

Ministrul a declarat ca isi doreste sa vina in ajutorul oamenilor de afaceri care vor sa isi deschisa un restaurant sau un hotel si care trebuie sa obtina autorizatii atat de la primarii, cat si de la minister. Solutia exista: descentralizarea.

"Dorim o descentralizare, iar Ministerul Turismului o sa fie primul minister care o sa vina cu o propunere de descentralizare. O sa mutam decizia legata de emiterea tuturor autorizatiilor si licentelor catre Consiliile Judetene. Este anormal sa te duci sa autorizezi de la centru in toata tara. Toate astea le facem cu 15 oameni. Atunci cand am intrebat mediul privat, toti au spus ca nu vor aceasta descentralizare", a declarat oficialul.

Calin Ile, presedintele Federatiei Industriei Hoteliere din Romania, prezent la Conferinta, i-a propus ministrului sa se foloseasca de cei din industria ospitalitatii si sa ii aiba parteneri in aceasta descentralizare. "Ei au practica de controale si ar putea sa elimine orice temeri ulterioare", a adaugat Calin Ile.

Organizatia Patronala a Hotelurilor si Restaurantelor din Romania (HORA) organizeaza zilele acestea cea de-a doua editie a Conferintei Nationale a Industriei Ospitalitatii.

Citeste si: Bogdan Trif: Redeschidem birourile de promovare externa. Este o masura prioritara

Sursa foto: Agerpres / Silviu Matei

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Turism »



Setari Cookie-uri