Atragerea turiștilor străini în România este unul dintre punctele slabe ale țării noastre. Raportul calitate-preț sau lipsa de promovare a destinațiilor turistice din România duc la îndepărtarea străinilor de granițele țării. Iată câteva dintre măsurile propuse de Ministerul Turismului pentru combaterea acestui fenomen.

O primă măsură luată de autoritățile române a fost reluarea participării la târgurile internaționale de turism.

„În 2021, România nu a mai participat la astfel de evenimente, la ordinul ministrul de dinaintea mea. Am vorbit cu reprezentanți din domeniu și mi-au transmis că este utilă participarea țării noastre și astfel, am dispus prezența României la târguri”, a declarat Constantin-Daniel Cadariu, ministrul de resort, pentru wall-street.ro.

Agențiile de turism care aduc turiști străini în țară, bonusate cu 40 de euro

O altă măsură, despre care Cadariu speră că va intra în vigoare în această vară, este bonusarea agențiilor de turism cu câte 40 de euro pentru turiștii care stau cel puțin patru nopți în România. În plus, dacă turistul stă mai mult de patru zile, agențiile vor primi câte 2 euro pe fiecare noapte de cazare.

”E un program despre care se discută de circa 2 - 3 ani, nu este o idee de-ale mele. De altfel, este vorba despre o schemă cu 13 programe care să vină în beneficiul mediului de afaceri. Suntem la a patra amânare a acestor programe din cauza colegilor de la STS care sunt extrem de încărcați cu urgențele pe fonduri europene. Eu sper ca în această vară să putem da drumul proiectelor în vederea stimulării turismului de incoming”, a mai spus ministrul.

Valoarea totală estimată a ajutoarelor care pot fi acordate în cadrul schemei de ajutor de minimis, pe întreaga durată de aplicare a acesteia, respectiv de la data adoptării şi până la 31 decembrie 2023, este de maximum 20 de milioane de lei, în limita creditelor bugetare şi de angajament aprobate anual prin legea bugetului de stat.

Numărul maxim al operatorilor economici care vor beneficia de sprijin se estimează la 1.200 (agenţii de turism organizatoare care pot derula turism de incoming), iar înscrierile în cadrul programului se vor realiza exclusiv digital, prin intermediul unei noi aplicaţii informatice.

Turismul dedicat seniorilor

Un alt aspect despre care Cadariu a vorbit a fost atragerea cât mai multor seniori străini, cu pensii consistente, care să vină în România pentru turismul balneoclimateric.

”Avem în vedere 8 - 10 țări țintă din Occident, alături de Israel. Trebuie să înțelegem mecanismul de la țară la țară și să discutăm cu casele de pensii și asociațiile de pensionari din aceste state pentru a vedea ce strategie putem aborda”, a explicat ministrul.

Totodată, acesta atrage atenția că, înainte de a pune în aplicare proiectul de atragere a pensionarilor din Occident, România trebuie să își pună la punct unitățile de cazare.

”Acești seniori sunt învățați cu anumite standarde în turism și trebuie să ne asigurăm că le îndeplinim, dacă vrem să îi fidelizăm”, a comentat Cadariu.

În acest sens, ministrul a amintit că Institutul de Balneologie se află în subordinea Ministerului Sănătății, Institutul fiind cel care acreditează unitățile de cazare cu beneficii balneoclimaterice. Cadariu a sugerat că această ”împărțire” ar putea cauza întârzieri în realizarea obiectivului propus.

Grecii în România

Nu în ultimul rând, o țară din care Ministerul speră să atragă turiști străini este Grecia. Sute de mii de români își fac vacanțele în Grecia, anual, dar nu și vice versa. România nu este o primă destinație turistică pentru greci, lucru pe care Cadariu l-a evidențiat în cadrul discuțiilor cu ministrul Turismului din Grecia.

”O activitate de colaborare este onestă dacă toată lumea are de câștigat. Nu ne putem compara cu Grecia la sezonul estival, dar și România are forme variate de turism. În 2019, 1,3 milioane de turiști români au fost în vacanță în statul elen, dar doar 30 - 40.000 de turiști greci au vizitat țara noastră. Balanța nu este echilibrată”, a explicat ministrul Cadariu.

Din discuțiile pe care le-a avut cu ministrul Turismului din Grecia a rezultat că acesta din urmă va face tot posibilul ca turiștii greci să considere România o destinație de vacanță. În acest sens, a făcut referire la un program prin care studenții eleni își pot petrece vacanțele în străinătate cu o anumită sumă subvenționată de stat. Cadariu a precizat că autoritățile elene au promis că vor recomanda țara noastră ca primă destinație.

Urmărește întreaga discuție cu ministrul Turismului în videoul de mai jos:

Potrivit Ministerului Turismului, datele referitoare la numărul de turiști sunt următoarele:

  • 2019: numărul turiștilor români în România a fost de 10,5 milioane, iar al celor străini de 2,7 milioane,
  • 2021: numărul turiștilor români în România a fost de 8,4 milioane, iar al celor străini de doar 840.000.

Sursa foto: Wall-Street.ro

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Cristina Marin
Cristina Marin s-a alăturat redacției la începutul anului 2020, cu puțin timp înainte de declanșarea pandemiei. Coincidență sau nu, cei peste trei ani petrecuți în cadrul rețelelor private de sănătate din România au ajutat-o să înțeleagă mai bine relația dintre pacient și sistemul de sănătate autohton despre care scrie în prezent la publicația Wall-street.ro. Cristina se află în permanentă legătură cu medicii din spitalele românești și...

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Turism »



Setari Cookie-uri