Drumul Apusenilor, cel mai important şi mai spectaculos proiect de infrastructură turistică şi rutieră din judeţul Bihor, a fost inaugurat. Practic, acest drum face legătura între județele Cluj și Bihor, din Valea Drăganului până la Beiuș. Șoseaua traversează unele dintre cele mai pitorești locuri din țară, putând fi o concurență serioasă pentru Transfăgărășan. În galeria foto vedeți mai multe imagini din timpul realizării Drumului Apusenilor iar în articol găsiți toate informațiile despre această șosea, pe care de acum se poate circula.

Drumul Apusenilor are în total 81 de kilometri și leagă orașul Beiuș din județul Bihor de Stâna de Vale, apoi de Coada Lacului – Remeți și în final de Valea Drăganului din județul Cluj. El este format din DJ 764B și DJ 108K în județul Cluj și din DJ 764, DJ 108J și DJ 108K pe raza județului Bihor.

Drumul Apusenilor trebuia să fie gata din august

Practic, lucrările au constat în reabilitarea și modernizarea unor segmente de drum județean și drum național din cele două județe din Transilvania, un proiect inițiat încă din 2016. Partea din județul Cluj, ceva mai mică – 25 de kilometri – a fost finalizată în mai 2023. Consiliul Județean Cluj a recunoscut că lucrările la Drumul Apusenilor au fost printre cele mai scumpe - 1 milion de euro/ kilometru amenajat. Pentru siguranță, dat fiind că e vorba de o zonă de munte, s-au instalat parapeți metalici și ziduri de sprijin. Potrivit preşedintelui CJ Cluj, Alin Tişe, este un traseu complet modernizat, "foarte spectaculos, cu un imens potenţial turistic, care traversează una dintre cele mai atractive zone din Munţii Apuseni".

Partea de pe raza județului Bihor, de 56 de kilometri, ar fi trebuit să fie gata în august, dar a fost inaugurată doar la final de octombrie. Lucrările au fost realizate din fonduri europene,prin Programul Operațional Regional. Trebuie precizat și că unul dintre segmentele din Bihor ale Drumului Apusenilor - sectorul de 13 kilometri de la Valea Drăganului și până la Remeți – era terminat încă din august 2021. Secţiunea din acest județ a Drumului Apusenilor are câte o bandă pe sens și 4 noi poduri.

Cât a costat și pe unde trece Drumul Apusenilor

"Acest drum face legătura între Defileul Crişului Repede, o zonă turistică importantă a judeţului Bihor, şi Ţara Beiuşului, zona Munţilor Apuseni, punând în valoare importante obiective turistice de pe traseu: de la Stâna de vale cu Izvorul Minunilor, la Cascada Vălul Miresei, Cascada Iadolina, zona Coada Lacului cu meleagurile Remeţi, în plină dezvoltare şi Defileul Crişului Repede cu Vadu Crişului, Şuncuiuş, Bratca, Bulz. Este un proiect care ajută la dezvoltarea acestei zone şi face legătura dintre judeţul Bihor şi judeţul Cluj, în zona Barajului Valea Drăganului", a explicat pentru AGERPRES, vicepreşedintele CJ Bihor, Mircea Mălan.

Valoarea totală a proiectului a fost 182 de milioane de lei, fonduri europene asigurate prin Programul Operaţional Regional 2014-2020. Lucrările au fost executate de o asociere de firme, al cărei lider este compania orădeană SC Drumuri Orăşeneşti SA.

Ce obiective turistice sunt pe Drumul Apusenilor

Odată cu inaugurarea Drumului Apusenilor, se poate circula acum pe tot traseul său de 81 de kilometri între județele Cluj şi Bihor, dat fiind că segmentul din Cluj e deschis integral din mai.

Șoseauaste una dintre cele mai spectaculoase din România. Drumul Apusenilor trece prin stațiunea Stâna de Vale, prin localitățile turistice Budureasa, Remeți și Valea Drăganului și pe lângă lacurile Leșu și Drăgan – un uriaș lac de acumulare cu un baraj înalt de 120 de metri.

Drumul Apusenilor face accesibile obiective turistice precum Cascada Săritoarea Ieduțului, Cascada Iadolina, Peștera Biserica din Lunca Acră, Valea Izvorului, Poiana Coada Lacului sau Peștera cu Apă din Valea Leșului.

Pe lângă partea de circulație rutieră, autoritățile speră ca proiectul Drumului Apusenilor să susțină substanțial turismul din zonă. ”Alianța Apusenilor” care, pe lângă Bihor și Cluj, cuprinde și județul Alba – vizează modernizarea mai multor drumuri turistice din zonă, construcția unor drumuri noi, dar și realizarea de piste de biciclete.

Sursa foto: Facebook / Ilie Bolojan; Consiliul Județean Bihor

Sursa foto: Consiliul Județean Bihor

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Turism »



Setari Cookie-uri