Grupul de transport aerian Air France- KLM pregateste o oferta de preluare a companiei spaniole Iberia si s-a aliat cu parteneri spanioli care vor fi majoritari in cadrul acestui consortiu, conform cotidianului Expansion de miercuri, care a preferat sa nu identifice sursele, relateaza AFP, citat de NewsIn.

Aliantii spanioli ai Air France-KLM vor fi grupul de investitii diversificate Torreal si compania de comunicatii Planeta, afirma cotidianul spaniol.

Aceasta oferta ar putea concura direct cu cea a grupului britanic British Airways, aliat cu fondul de investitii american Texas Pacific Group, care cauta un partener in acest sens inca din luna martie a anului curent.

British Airways si Texas Pacific Group nu au prezentat inca o oferta ferma, insa au contactat grupul spaniol de aviatie cu o propunere de 3,60 euro pe actiune, ridicand valoarea companiei la 3,4 miliarde euro, care nu pare a multumi conducerea Iberia.

Potrivit cotidianului Expansion, partenerii spanioli ai Air France-KLM ar trebui sa detina controlul majoritar al consortiului, pentru ca Iberia sa ramana o companie spaniola, pentru a-si pastra drepturile si legaturile aeriene mai ales cu America Latina, piata extrem de atractiva pe care Iberia este lider.

In trecut, Air France-KLM si-a manifestat interesul pentru achizitia companiei spaniole. In cotidianul francez La Tribune de marti, directorul general al grupului, Jean-Cyril Spinetta, a declarat ca "evalueaza dosarul".

Grupul este interesat si de o alta companie de transport aerian, grupul italian Alitalia, aflat in dificultate din punct de vedere financiar.

Iberia, care a traversat o perioada dificila de mai multi ani, este pe cale de a se redresa financiar prin aplicarea unui plan de restructurare ce prevede reducerea personalului si concentrarea activitatii companiei pe cursele lungi, in detrimentul zborurilor continentale, unde concurenta este acerba, in special din partea companiilor cu pret redus (low cost).


Te-ar putea interesa si:


Mai multe articole din sectiunea Turism »Citeste si