Blamata de multi, insa practicata in masa, politica reducerii tarifelor a fost masura cea mai aplicata de catre hotelierii autohtoni in prima jumatate a anului. Astfel, in primele sase luni, tariful mediu a scazut cu 30% fata de perioada similara a anului 2008, potrivit unui studiu efectuat de compania de consultanta imobiliara Colliers.
Chiar si in aceste conditii, in prima jumatate a anului, gradul de ocupare a capacitatilor de cazare existente a scazut cu aproximativ 20% fata de aceeasi perioada din 2008, se arata in acelasi studiu.

Cresterea competitiei dublata de micsorarea cererii, pe fondul crizei, a determinat intensificarea razboiului preturilor intre hotelieri, din teama de a nu scadea nivelul profitabilitatii si al gradului de ocupare.

Aceasta arma, a reducerii tarifelor, este una cu doua taisuri, in opinia lui Malin Malineanu, development coordonator al Best Western Romania. “Politica reducerii se va intoarce impotriva hotelierilor pentru ca revenirea la tarifele normale va fi una foarte dificila si de lunga durata. Cele mai mari ajustari au fost facute de unitatile de patru si cinci stele, de pana la 30%”, a declarat acesta pentru Wall-Street.

Desi considera Bucurestiul o destinatie overpriced, reprezentantul Best Western este de parere ca reducerea drastica a preturilor nu este o solutie viabila. „Cred ca tarifele din Romania nu sunt suficient de corect calibrate pentru fiecare hotel in parte. Pana acum, politica tarifara a hotelierilor a depins foarte mult de „inspiratia” vecinului. De aceea, cred ca fiecare hotel trebuie sa isi faca o analiza proprie, sa faca apel la expertiza de calitate si sa ajunga la o politica tarifara ajustata produsului si pozitiei pe piata”, a mai declarat Malineanu.

De aceeasi parere este si Kurt Strohmayer, fostul director general al hotelului de cinci stele JW Marriott Bucuresti, si actualul propietar al companiei de consultanta Aducco. “Nu am fost niciodata un adept al reducerii tarifelor de cazare ca o politica de iesire din criza, insa trebuie sa te conformezi trend-ului din piata. Astfel, tarifele de cazare in cazul Marriott au scazut in primul semestru cu circa 20%”, dar si asa, veniturile s-au diminuat cu pana la 25%, a declarat austriacul intr-un interviu acordat Wall-Street.

In plus acesta considera ca tarifele nu vor reveni niciodata la nivelul celor din prima jumatate a lui 2008. “Atunci cand piata isi va reveni, tarifele nu vor mai creste cu mai mult de 10%, fata de valoarea de acum, ceea ce este o valoare reala”, a adaugat Strohmayer.

In cazul hotelului de langa Aeroportul Henri Coanda, Angelo Airport Bucharest, in primul semestru al anului tarifele au scazut cu 31,57% fata de perioada similara a lui 2008. “Aceasta reducere a tarifelor a dus la un grad de ocupare la nivelul celui din 2008. Desi pare o solutie pe termem scurt, pe termen lung se va dovedi ca nu este. Clientii se vor obisnui cu aceste tarife si va fi dificil sa revenim la cele dinainte”, a declarat, pentru Wall-Street, Ana Maria Susurinca, coordator de marketing in cadrul unitatii de patru stele din Capitala.

Si cel mai luxos hotel de cinci stele din Bucuresti, Carol Parc Hotel, a apelat, la finele anului trecut si in primele luni din 2009, la scaderea drastica a tarifelor de cazare. “Tarifele practicate de noi au scazut constant de cand am inceput sa operam si pana in prezent. Daca in 2007 preturile porneau de la 500 de euro pentru o camera standard pana la 1.500 de euro pentru un apartament, acum au scazut pana la o treime din valoarea de atunci: de la 125 de euro pentru o camera standard pana la 1.000 de euro pentru un apartament”, a declarat, intr-un interviu acordat Wall-Street, in luna mai, Sylvia Petre, proprietarul hotelului boutique de langa Parcul Carol.

In aceste conditii gradul de ocupare al unitatii a inregistrat o scadere de 1,2% comparativ cu perioada similara a anului trecut, pana la 24,86%.

Cei de la Carol au inceput deja revenirea spre tarifele practicate in trecut. “Daca tarifele rack rates la inceputul anului 2009 erau intre 95 si 450 euro/noapte (fara taxe si mic dejun), in prezent sunt intre 295 si 1.100 euro. In aceste conditii, venitul mediu pe camera/noapte a crescut de la 150,73 euro in ianuarie la 234,44 euro in iunie 2009”, mai spune reprezentanta hotelului.Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Roxana Grosu
Roxana a absolvit Facultatea de Litere , fiind și traducător autorizat de engleză și franceză. Are o experiență de peste 15 ani în presă și comunicare, este grammar nazi și pasionată de istoria artei. Ca jurnalist, a lucrat pentru publicații precum Businessmen's, Bucharest Business Week , România Liberă - unde a fost editor coordonator - și Wall-Street.ro . De-a lungul carierei jurnalistice, Roxana a scris pe domenii precum diplomație , turism , aviație , retail ,...

Te-ar putea interesa și:


Mai multe articole din secțiunea Turism »Setari Cookie-uri