Asociatia Nationala a Agentiilor de Turism (ANAT) solicita Ministerelor Turismului si Finantelor reducerea TVA-ului pentru serviciile din turism la 9%.

"In ultimele zile am asistat la vehicularea, in mass-media, a unor speculatii prin care se sugereaza ca o solutie pentru redresarea bugetului ar fi cresterea cotei de TVA dupa 1 ianuarie 2010", se arata in comunicatul ANAT.

"In tarile mai avansate economic din vestul Europei, in conditii de severa criza economica, masurile luate pentru aplatizarea efectelor negative au vizat o relaxare fiscala prin reducerea cotelor de TVA la serviciile de cazare in hoteluri in Germania (de la 22% la 7%) si a cotei de TVA aplicabila serviciilor prestate in restaurante in Franta", explica oficialii ANAT.

In acelasi timp, asociatia isi exprima increderea ca Guvernul va lua masurile potrivite pentru diminuarea efectelor crizei. "Ne manifestam increderea ca Guvernul va lua masuri pentru diminuarea efectelor crizei si nu pentru adancirea ei. Firmele private au dus pana in prezent greul recesiunii si este contraproductiv a le impovara si mai mult prin escaladarea fiscalitatii", se mai arata in comunicatul ANAT.

ANAT a solicitat Ministerului Turismului de acum cateva luni reducerea cotei de TVA la toate serviciile turistice si alinierea la cota unica de 9% aplicabila actualmente exclusiv serviciilor de cazare.

Amendamentele aduse de ANAT la proiectul de Lege a Turismului prevad, printre altele, modificarea art. 25, alin. 6) din lege pentru a stabili o cota de TVA de 9% pentru toate activitatile din turism. Cota se aplica numai in cazul agentilor economici cu activitate in turism, care presteaza servicii turistice in Romania, autorizati sau licentiati de Ministerul Turismului si numai pe perioada de valabilitate a autorizarii sau licentei. Daca agentul economic autorizat sau licentiat de Ministerul Turismului desfasoara si alte activitati, cota de 9% se aplica exclusiv asupra activitatilor de turism.

ANAT sustine ca turismul romanesc are nevoie de sprijin din partea autoritatilor statului intr-o perioada de criza si solicita in acest sens identificarea de solutii indraznete, cu impact imediat asupra activitatii specifice.Mai multe articole din sectiunea Turism »Citeste si
Finantele aloca 2 MLD. lei pentru Prima Casa in 2019