De ce au nevoie de pregatire in afaceri managerii mai vechi decat businessul

De ce au nevoie de pregatire in afaceri managerii mai vechi decat businessulPeste 3.000 de manageri au absolvit pana acum cursurile unuia din programele de tipul Master of Business Administration (MBA) sau Executive MBA (EMBA) de pe piata locala. Dintre acestia, putini sunt cei ce conduc direct sau se afla in top managementul unor afaceri de zeci si sute de milioane de euro, businessuri ce tin in viata economia romaneasca.

Majoritatea sunt manageri si executivi cu peste 15-20 ani de experienta in mediul concurential de piata, asa ca au vazut si au trait multe pe parcursul carierei profesionale.

Au simtit insa ca nu este destul si au optat pentru educatia de business. De ce au facut-o?

Un manager foarte experimentat isi doreste sa faca un MBA pentru credibilitate, pentru a demonstra cat de bun este si pentru a-si consolida cunostintele. Isi doreste un MBA si pentru ca vrea sa dobandeasca alte cunostinte ori pentru a se mentine in linia intai a gandirii in management. Toate aceste lucruri constituie o legitimatie absolut necesara pentru a face parte din board-ul organizatiei”, spune Alina Vasile, country manager al programului de MBA oferit pe piata locala de City College, International Faculty of the University of Sheffield, al carui cost total ajunge la 18.000 de euro, pentru doi ani de studiu.

Managerii cu experienta ce isi doresc sa urmeze un MBA/EMBA nu sunt “racolati” de scoli, ci vin pe cont propriu, in urma recomandarilor colegilor de serviciu sau ale prietenilor.

De multe ori, executivii de top, desi nu o recunosc, vin la un program de perfectionare in business si pentru cresterea salariala pe care o obtin dupa absolvire. In unele cazuri, absolventul unui program de MBA/EMBA poate primi o dublare sau chiar o triplare a veniturile pe care le avea inainte de a incepe cursurile.

“Obiectivele de cariera ale celor ce urmeaza programul EMBA sunt, de regula, obtinerea unei pozitii de conducere la nivel de top in cadrul companiilor romanesti sau multinationale, promovarea in pozitii regionale, deschiderea unor filale ale companiilor multinationale in Romania, deschiderea unor afaceri proprii sau dezvoltarea celei existente, motiv pentru care este importanta o buna cunoastere a pietei din Romania, inclusiv a altor industrii decat cea in care fiecare are experienta si, bineinteles, relationarea cu alti participanti la curs - directori in diferite domenii de activitate. Cresterea salariala se afla pe lista motivelor de a urma un program EMBA, insa ea vine, de regula, ca o urmare fireasca a indeplinirii obiectivelor profesionale pe care fiecare participant si le-a propus cand a luat startul”, spune Bianca Ioan (foto), director de marketing al ASEBUSS, institutie care ofera un program de MBA pe piata locala, in colaborare cu institutia americana Kennesaw State University.

Costul programului, care dureaza doi ani, este de 21.500 de euro.


Citeste in slide-urile urmatoare despre cei mai cunoscuti executivi romani cu diploma de master in business.



Crema absolventilor

Crema absolventilorRadu Bragarea (foto), 35 de ani, a absolvit anul trecut cel mai scump program de EMBA de piata locala – 35.000 de euro, oferit de WU Executive Academy (Viena).

Recent, a fost numit in functia de director general al Eureko Pensii Private. Are o experienta de peste 11 ani in domeniul asigurarilor si detine, de asemenea, o diploma universitara in Matematici Aplicate in economie.

Cel mai mare castig pe care l-am obtinut de pe urma programului a fost networkingul oferit de ceilalti colegi. De asemenea, EMBA-ul m-a ajutat sa am viziune globala asupra businessului, deoarece atinge toate activitatile importante ale unei afaceri, de la resurse umane la marketing. Singurul dezavantaj, daca se poate numi asa, a fost faptul ca s-a desfasurat in paralel cu jobul, avand in vedere structura part-time. Acest lucru a pus o presiune importanta asupra mea, lucru pe care l-am anticipat insa”, afirma Bragarea.

Inainte de a incepe cursurile, Bragarea ocupa functia de direct adjunct pe operatiuni la Alico Asigurari Romania pentru ca, la absolvirea programului, sa fie avansat pe pozitia de director general pe operatiuni.

Directorul general al Eureko Pensii Private a contribuit cu o parte din suma necesara acoperirii costului programului, iar celelalte fonduri le-a obtinut printr-o bursa.

Cristina Varzaru, head of ALM Erste Bank Serbia, a absolvit tot in 2009 programul WU, in acest an fiind relocata in Serbia, dupa ce anterior ocupase o functie similara in cadrul filialei romanesti a institutiei financiare austriece.

“Colegii programului mi-au oferit o viziune mult mai larga asupra businessului. Nu stiu in ce masura a contat diploma pe care am obtinut-o la saltul meu profesional, insa pentru mine programul a reprezentat un punct castigat din punct de vedere al abilitatilor in management pe care le-am dezvoltat”, mentioneaza Varzaru.

Pana in prezent, scoala austriaca a produs circa 120 de absolventi pe piata locala.

Pe de alta parte, cel mai bun furnizor de absolventi de programe de business este ASEBUSS, cu peste 1.000 de manageri la activ.

Printre cei mai cunoscuti absolventi ai institutiei se numara: Dragos Petrescu – CEO Trotter Prim (City Grill, Caru’ cu Bere, Hanu’ Berarilor), Liviu Dragan – general manager Total Soft, Veronica Savanciuc - CEO al grupului de comunicare Lowe, Mihai Albu – presedintele regional al StarBev, Liviu Sfrija – director general Henkel Romania, Mihai Sfintescu - seful operatiunilor pe plan local al fondului de investitii 3TS Capital Partners, Emilian Bituleanu – presedinte Libra Bank sau Emilia Bunea – director financiar ING Central Europe.

Mostenirea scolilor de afaceri

Mostenirea scolilor de afaceriCEU Business School, scoala de afaceri fondata de americanul George Soros, care iese in acest an de pe piata locala, a dat incepand cu 2006 si pana in prezent, aproximativ 100 de absolventi de EMBA.

Teodor Cimpoesu, managing director Kaspersky Lab Romania si Bulgaria, parte a grupului rus omonim de solutii de securitate informatica, a absolvit unul din programele scolii chiar in primavara acestui an.

“Toate cursurile au fost interesante, si foarte multe dintre ele au adus cunostintele lipsa de care eram foarte avid. Cred ca, in final, valoarea practica a capabilitatilor construite justifica pe deplin efortul financiar si de timp. Pe partea de elemente mai putin placute, cred ca au fost facilitatile educationale, care insa au fost ameliorate in timp. De asemenea, faptul ca toti profesorii veneau din Budapesta cu avionul a creat poate, pe alocuri, un dezavantaj pentru studentii ce doreau sa se inscrie la optionale valoroase care erau oferite doar acolo. Au fost si cursuri mai putin stralucite, insa feed-back-ul prompt al studentilor catre profesor si catre managerii educationali era foarte eficient, de regula”, mentioneaza Cimpoesu.

Alaturi de el, alti absolventi de marca ai programului oferit de CEU in Romania sunt Simona Simion-Popescu – promovata recent in functia de director of rewards al grupului Coca Cola Hellenic sau Corina Gonteanu, marketing manager al operatorului israelian de cinematografe Cinema City International.

Vezi, in continuare, o lista cu alti absolventi de MBA cu notorietate pe piata locala:

• Gratiela Constantin - director in cadrul CEC Bank (EMBA CITY University of Sheffield)

• Ana-Maria Bogdan - Internet channel development manager ING Bank Romania (EMBA CITY University of Sheffield)

• Cristian David - director regional Romania si Bulgaria Romastru Trading (MBA romano-canadian)

• Alina Papa - director divizia marketing si comunicare Libra Bank (MBA romano-canadian)

• Alexandru Popescu - director comercial Centru Medical Unirea (MBA romano - canadian)

• Lucian Aldescu - CEO la curierul DPD (MBA Tiffin University)

• George Lopanov - national sales Romania Mercedes Benz Romania (MBA Tiffin University)

• Mirela Iordan - HR director Pfizer Romania (MBA Tiffin University)

• Cosmin Bordea - country HR lead Microsoft Romania (MBA Tiffin University)




Cei mai tari executivi romani ce au obtinut un MBA in strainatate

Cei mai tari executivi romani ce au obtinut un MBA in strainatateCei mai cunoscuti executivi romani de pe piata locala ce au ales sa se specializeze in management au optat fie pentru scoala franceza INSEAD, una din cele mai bune institutii educationale de profil din Europa, potrivit topurilor intocmite de publicatii externe prestigioase ca Financial Times sau The Economist, fie in Statele Unite ale Americii.

Romani cu diplome straine:


Liliana Solomon (foto)
a absolvit programul de EMBA al INSEAD. Este una din cele mai puternice femei din businessul romanesc si conduce al doilea operator de pe piata locala de telefonie mobila, cu venituri de 921,5 milioane de euro in anul fiscal 2009 – 2010.

Adrian Baicusi
este unul din putinii executivi locali ce se poate mandri ca a terminat un MBA la renumita Harvard Business School. Conduce Transelectrica, transportatorul national de energie.

Radu Furnica
a absolvit Rotterdam School of Management. Mediul de business local il cunoaste ca fiind unul din cei mai buni head-hunteri din Romania, el conducand compania de profil Leadership Development Solutions (LDS).

Cezar Zaharia este unul din cei doi directori executivi ai Farmexpert, unul din cei mai mari distribuitori de medicamente din Romania. Compania ocupa locul al doilea in topul jucatorilor de profil, cu o cota de piata de 13,6% la finele primul trimestru din 2010.

Codrut Pascu
absolvent al unui MBA la INSEAD, face parte din categoria tinerilor manageri de top de pe piata locala. In prezent, el este managing partner la firma de consultanta Roland Berger Strategy Consultants.

Felix Tataru detine o diploma MBA acordata de Berlin School of Creative Leadership. Este presedintele agentiei de publicitate GMP si seful asociatiei IAA, care reprezinta industria de comunicare.