Dupa emergenta, urmeaza anul restructurarilor

Dupa emergenta, urmeaza anul restructurarilorMarius Stancescu estimeaza o crestere a numarului de tranzactii incepute, cu valori mult mai mici per deal, dar cu o perioada mai lunga consumata pana la inchidere: 9-12 luni, fata de 6-9 luni, pana in prezent.

Daca 2008 a fost un an caracterizat prin “emergenta”, dupa cum spune Stancescu, piata de M&A in Romania fiind inca un fenomen dependent de conjunctura mai mult decat de realitatea economica, 2009 inseamna pentru zona de fuziuni si achizitii anul restructurarilor. “In 2009, piata de M&A va fi strabatuta de efectele unei restructurari a cererii si ofertei.
Practic, va deveni o piata a cumparatorilor, ceea ce este corect intr-o economie stabila, cu evolutii previzibile, evaluabile, bugetabile”, a declarat, pentru Wall-Street, Marius Stancescu.

In urma cu un an, Riff Holding International a asigurat consultanta financiara in procedurile de due dilligence si audit in vanzarea Eurisko catre CB Richard Ellis. De asemenea, in cadrul uneia dintre cele mai mari tranzactii din 2008, consultantii Eurisko au fost casa de investitii Capital Partners si casa de avocatura Biris Goran, iar CB Richard Ellis a fost asistata de Badea Clifford Chance si PricewaterhouseCoopers. [Povestea tranzactiei Eurisko-CBRE]

Potrivit lui Stancescu, schimbarea prin care vanzatorii au pierdut puterea in relatia buyer-seller s-a produs in octombrie – noiembrie 2008, insa in prezent, mai ales in ceea ce priveste Europa Centrala si de Est, Ucraina si Turcia vor intra in piata cu sume uriase, pe fondul interesului mai mare pentru aceste piete care vor atrage capital asa cum Cehia, Ungaria si Polonia au atras in anii trecuti. [Topul celor mai mari tranzactii din 2008]

“Cat despre Romania, situatia politico-economica nu este favorabila concretizarii unor interese majore de investitii. Piata va fi in scadere. Nu mai este nici foarte mult de privatizat, deci nimic in masura sa emane optimism”, explica seful Riff Holding International.

Ce a fost doar intentie, se va transforma in dezinteres

Un studiu recent al Thomson Reuters spune ca valoarea totala a fuziunilor si achizitiilor inghetate in ultimul trimestru din 2008 este de 322 miliarde de dolari, egala cu valoarea deal-urilor incheiate in aceeasi perioada analizat. Un alt studiu publicat de UBS releva ca o treime dintre tranzactiile anuntate in 2008 in Statele Unite au fost inghetate.

Chiar daca nu exista studii care sa descrie valoarea aproximativa sau numarul de tranzactii blocate anul trecut in Romania, Marius Stancescu opineaza ca piata romaneasca nu seamana cu cea americana sau vest-europeana. “Cred ca negocierile care au inceput cu succes anul trecut se vor inchide in 2009 in proportie mare. Ce a fost doar intentie, se va transforma in dezinteres”, spune Stancescu. [Oportunitatile pietei de investment banking in 2009]

Grupul Riff isi largeste astfel portofoliul de servicii cu inca o linie de business, respectiv serviciul de business brokerage, prin care intentioneaza sa intermedieze achizitia si fuzionarea unor companii.

“Fiind proaspat achizitori ai francizei Sunbelt, am amanat multe semnari de mandate. In acest moment avem in curs de semnare 5 mandate, 4 pentru tranzactii mici (3 – 10 mil euro) si una de peste 150 mil euro”, ne-a declarat Stancescu.

Piata de M&A in 2008: 1,45 mld. euro, 86 tranzactii incheiate

'Nu vor mai exista domenii elitiste, cu megatranzactii'

'Nu vor mai exista domenii elitiste, cu megatranzactii'Parteneriatul cu Sunbelt pozitioneaza Riff Holding in categoria mandatarilor, a intermediarilor de tranzactii. Pana acum grupul oferea servicii financiare de suport in tranzactiile de pe piata M&A, servicii precum audit, due diligence, evaluare.

Prin intermediul diviziei de business brokerage, Riff Holding se va concentra pe intermedierea de tranzactii cu valori intre 10 si 50 de milioane de euro.

"Mi-e foarte greu sa cred ca in urmatoarea perioada vor mai exista domenii elitiste, cu megatranzactii, de genul real estate-ului. Apreciez ca interesul celor care vor face achizitii si fuziuni in 2009 va viza firmele de servicii, inclusiv de servicii financiare, zona de distributie si e posibil sa apara fuziuni in zona serviciilor de transport. Ne asteptam sa aiba loc achizitii in acele domenii mai putin afectate de criza, cum ar fi retailul, IT&C si cel medical/farmaceutic", a mai spus Stancescu.

Pentru 2009, obiectivul diviziei de business brokerage a Riff Holding este de a se angaja intr-un numar de 8-12 mandate pentru intermedierea tranzactionarii unor companii, mandate dintre care societatea si-a propus sa finalizeze cel putin jumatate pana la sfarsitul anului in curs.

Fondurile de private equity, asteptate la cumparare

Fondurile de private equity, asteptate la cumparareMarius Stancescu se asteapta ca fondurile de private equity sa revina foarte curand la cumparare pe piata locala, cel mai sigur, in al doilea semestru al anului in curs.

“Piata romaneasca este, inca, una care conteaza. Ma astept, insa, la mai multa prudenta si la modificarea reperelor de evaluare a afacerilor tranzactionate, in sensul incercarii de a se plati sume cat mai mici posibil”, spune Stancescu, adaugand ca nu este de neglijat interesul de tranzactionare a unor companii aflate in dificultate, chiar insolventa. “Criza, de multe ori, deschide oportunitati nebanuite”, adauga acesta.

David Rubenstein (foto), presedintele fondului de investitii Carlyle Group, spune ca 2009 va fi un an foarte dificil pentru industria de private equity, insa se asteapta la un numar considerabil de tranzactii cu return-uri inalte, mizand totodata pe faptul ca bancile vor acorda mai multe credite in a doua parte a anului.

Expunand o previziune taioasa pe termen scurt, Rubeinstein a explicat, in cadrul unui forum dedicat industriei de profil de la Berlin, ca principala provocare din acest an va fi dialogul dintre investitorii in fondurile de investitii si managerii acestor vehicule de investitii. “Cu siguranta, in viitor vom auzi mai mult despre grijile investitorilor privind valoarea tranzactiilor si dimensiunea fondurilor. Balanta va inclina in favoarea lor, mai ales in urmatorii ani”, spune Rubeinstein.

El spune ca fondurile de private equity vor avea acces mai limitat la finantare si putine vor fi la numar companiile de investitii ce isi vor creste capitalul in acest an.

Potrivit lui Rubeinstein, multe dintre tranzactiile incheiate in ultimii ani nu vor supravietui, asteptandu-se la un numar mai mare de exit-uri in acest an, in comparatie cu achizitiile corporate.

Oricum, managerul are si motive sa fie optimist. “In mod evident, nevoia investitiilor de tip private equity este mai mare ca niciodata, si ma astept sa creasca”, a spus el, adaugand ca multe tranzactii ce vor fi inchise in perioada urmatoare vor genera profituri spectaculoase.

Totusi, companiile de private equity vor taia din dimensiunea organizatiilor pe care le administreaza, ca raspuns la contextul economic actual, estimeaza Rubeinstein.

El spune ca fondurile de investitii se vor finanta mai greu in urmatoarele luni prin metoda de leveraged buyout (LBO - n. red., finantare partiala cu bani imprumutati), insa previzioneaza ca accesul la credite va fi mai facil in a doua jumatate a anului in curs si, mai ales, in 2010.

In opinia presedintele fondului de investitii Carlyle Group, achizitiile unor pachete minoritare vor fi mai numeroase in acest an, mai ales din cauza accesului mai dificil la finantare din partea investitorilor. “Teoria evolutia se aplica asemenea animalelor si industriei de private equity, astfel incat trebuie sa ne dezvoltam”, afirma Rubeinstein.