Capital Partners, scadere dramatica a profitului: -87%

Capital Partners, scadere dramatica a profitului: -87%Cea mai mare casa independenta de investitii din Romania, Capital Partners, a inregistrat o scadere dramatica a profitului in 2008, cu 87%, de la 1,5 milioane de euro in 2007, la 224.000 de euro anul trecut.

Cifra de afaceri a avut tot o traiectorie negativa, comprimandu-se cu 65 de procente, de la 4,4 milioane de euro la 1,79 milioane in 2008.

Doru Lionachescu (foto), partener principal la Capital Partners, justifica aceste cifre prin negocierile cu Piraeus care au acoperit 10 luni din 2008, pe langa criza profunda declansata dupa prabusirea Lehamna Brothers, in septembrie.

“Cifrele pe 2008 reflecta situatia speciala in care am operat in anul respectiv – aproape 10 luni din 2008 au durat discutiile si negocierile cu Piraeus, chestiune care inevitabil a fost principala prioritatea a partenerilor. De asemenea, primavara anului 2008 a marcat inghetarea pietei de tranzactii imobiliare, unul dintre sectoarele importante de activitate ale companiei”, a declarat el, pentru Wall-Street.

In luna iulie a anului trecut, Piraeus Bank urma sa preia 51% din firma cipriota Finnagan Holdings Limited, care detine 100% din Capital Partners. Tranzactia, estimata la 32 de milioane de euro, nu a mai avut loc, iar cele doua parti au decis sa mearga la finalul anului trecut pe un acord de asistenta.

In plus, ultimele patru luni ale anului trecut au fost dominate de criza profunda declansata de prabusirea Lehman Brothers in septembrie, care a generat in Romania evaporarea interesului investitional si tranzactional – situatie cu care ne confruntam inca, spune Lionachescu.

Anul acesta nu se arata a fi mai bun, mai ales ca in prima parte, tranzactiile au fost extrem de reduse, ajungand la valorile asemanatoare cu anul 2004 si premisele de revenire sunt sunt prea vizibile.

“Uitandu-ma la cum au mers primele 7 luni ale anului si in limita vizibilitatii pe care o am pentru sfirsitul anului, cred ca vom avea cam aceeasi performanta ca si anul trecut”, a conchis Doru Lionachescu.

Capital Partners este cea mai cunoscuta casa de investitii independenta de pe piata locala. In luna iulie, firma avea sapte mandate active, in diverse faze de executie, dintre care unul de cumparare, conform datelor furnizate de Doru Lionachescu, partener principal al bancii de investitii. Anul trecut, Capital Partners a intermediat tranzactii de 262 milioane de euro.

Altria Capital trece pe pierderi

Altria Capital trece pe pierderiAltria Capital a trecut pe pierderi de 24.000 de euro in 2008, dupa ce in 2007 afisa un profit de aproape 100 de mii de euro. In acelasi timp, cifra de afaceri a scazut cu 60%, de la jumatate de million de euro in 2007, la 219 mii euro, anul trecut.

Marian Tescaru (foto), managing partner al casei de investment banking Altria Capital, spune ca aceste cifre au fost cauzate de inghetul din M&A, in special de cumparatorii care au fost mai reticenti.

Pentru anul acesta, Altria are doua tranzactii incheiate cu succes: vanzarea Diamedix catre fondul de investitii Ged si un deal din strainatate despre care Tescaru nu poate comenta.

El spera ca cifrele pe 2009 vor arata mai bine, daca se vor dezgheta tranzactiile. “Avem multe mandate incepute, muncim mai mult decat de obicei, ii consiliem mai mult, dar nu toate aspectele depind de noi”, a mai spus Tescaru.

In luna mai a acestui an, Tescaru anunta ca va ataca centrele financiare din Asia si Emiratele Arabe Unite.

Cu o investitie de 50.000 de euro, compania se extinde va cu doua birouri in Singapore si Dubai, obiectivele principale fiind sa finanteze tranzactii intre 100 si 500 milioane de euro in tarile din Europa de Sud Est.

Desi situatia companiei si a pietei nu este cea mai buna, Tescaru spune isi va continua investitiile in Dubai si Singapore. “Am suficient cash-flow incat sa suport aceste investitii”.




BAC Investment Romania profit mai mic cu 50%

BAC Investment Romania a afisat o scadere a profitului cu peste 50 de procente, de la 197 de mii de euro acum doi ani la 94 de mii de euro anul trecut. Cifra de afaceri a companiei a scazut cu 54%, de la 1,6 mil euro in 2007 pana la 775 mii euro in 2008.

Matei Paun (foto), proprietarul bancii de investitii BAC Investment, prefera sa nu comenteze acest subiect, mentionand ca filiala din Romania a grupului are un alt fel de business.

Primele sase luni ale anului au marcat un declin de peste 75% al valorii pietei de fuziuni si achizitii (M&A) din Romania, corespunzand unei scaderi de 18% a numarului tranzactiilor comparativ cu perioada similara a anului precedent.

In primul semestru din 2008, au fost incheiate 78 de tranzactii (dintre care numai 43 de valoare anuntata), ce au totalizat sub 1 miliard de euro.

Potrivit calculelor Raiffeisen Investment, valoarea tranzactiilor raportate a fost de 379 milioane de euro, iar un exercitiu simplu de estimare a valorii achizitiei pachetului de 25% de catre KazMunaiGaz s-ar cifra intre 400-500 milioane de euro, iar cele 34 de tranzactii de valoare neraportata ar putea sa fi totalizat inca 100 milioane de euro.



Osprey Partners afiseaza pierderi in 2008

Osprey Partners afiseaza pierderi in 2008
Casa de investitii Osprey Partners a trecut pe pierderi de 50 de mii de euro anul trecut, dupa ce in urma cu doi ani afisa profit de 31 de mii de euro.

Cifra de afaceri a firmei a crescut cu 24 de procente in 2008, de la 187 de mii de euro la 248 de mii de euro.

Mihai Pop (foto), partner la casa de investitii Osprey Partners, spune ca este vorba mai degraba de o pierdere contabila, care nu s-a simtit foarte puternic, mai ales ca anul trecut firma a vut costuri mai mari.

Pentru anul acesta, Pop estimeaza un profit asemanator cu cel din 2008. “Chiar daca au fost mai multe deal-uri, costurile vor continua sa creasca”, explica el.

Tendinta este evidenta si in strainatate, boutique-urile de M&A fiind cele mai afectate de criza.

Onorariile obtinute de consultantii din fuziuni si achizitii vor ajunge in acest trimestru la cel mai scazut nivel din ultimul deceniu, pe fondul reducerii numarului de deal-uri, ca urmare a recesiunii.

Boutique-uri specializate in fuziuni si achizitii sunt cele mai afectate, in urma declinului pietei de M&A in valoare de 655 miliarde de dolari la nivel global, in scadere cu 50% fata de aceeasi perioada a anului trecut.

Firma de consultanta Osprey Partners a intermediat tranzactia dintre Gi Group si BMR, ce s-a ridicat la 1-1,5 milioane de euro, la inceputul lunii mai.