Intarzieri la depunerea cererilor de rambursare

Intarzieri la depunerea cererilor de rambursareAvansurile mari, de pana la 30%, luate pe anumite proiecte POSDRU se afla in topul suspiciunilor de frauda, acestea ridicandu-se la 400-500 milioane euro.

Practic, sunt beneficiari care au luat avansuri si de un an si jumatate nu au justificat cheltuirea acestor bani, desi erau obligati ca in 5 luni de zile sa depuna cererile de rambursare.

"Suspiciunea este ca acesti indivizi nu vor mai veni niciodata sa depuna cererile", explica Marian Dobrila, vicepresedinte al Asociatiei Consultantilor din Romania pentru Accesarea Fondurilor Europene (ACRAFE).

"Fabrica de diplome", o alta frauda des folosita

"Fabrica de diplome", o alta frauda des folositaUn alt tip de suspiciune de frauda sunt declaratiile false cu privire la organizarea si sustinerea unor cursuri de dezvoltare profesionala.

Practic, explica Dobrila, unele cursuri nu au fost tinute deloc, desi au fost accesati bani in acest sens, sau au durat mai putin sau chiar au lipsit expertii care ar fi trebuit sa realizeze unele training-uri.

Spre exemplu, pe programul sectorial Dezvoltarea Resurselor Umane, autoritatile au semnalat ca salvamarii au fost instruiti in alte zone ale tarii si nu pe litoral. "Acest tip de frauda este foarte intalnit in Romania si se cheama fabricarea de diplome".

Regii asfaltului si suspiciunile de frauda la achizitiile publice

Regii asfaltului si suspiciunile de frauda la achizitiile publiceUn alt caz binecunoscut de frauda vizeaza achizitiile publice, in special pe programul Transporturi, adica la proiectele mari de infrastructura, unde asa-numitii "regi ai asfaltului" au fost acuzati de nenumarate ori ca au castigat neloial licitatiile.

Suspiciunile in acest caz vizeaza aranjamentele facute la achizitiile publice, in sensul ca se favorizeaza prin caietele de sarcini anumiti ofertanti, care vin cu un pret mai mare in licitatie, dar castiga totusi pe baza unor particularitati din caietul de saricini.

Suspiciunea este ca, pentru a castiga licitatiile, constructorii platesc catre beneficiarul proiectului.

Supraestimarea costurilor, o practica populara la romani

Supraestimarea costurilor, o practica populara la romaniCea mai populara suspiciune de frauda este supraestimarea costurilor proiectelor finantate cu fonduri structurale, indiferent daca este vorba de costurile bunurilor, utilajelor sau serviciilor.

Daca licitatiile trucate, despre care am vorbit in slide-ul anterior, reprezinta vicii de procedura, supraestimarile de costuri reprezinta principala frauda din punct de vedere financiar, considera un consultant pe domeniul fondurilor europene, care a preferat sa isi pastreze anonimatul.

Relatia "stransa" dintre firmele de IT si beneficiari

Relatia "stransa" dintre firmele de IT si beneficiariConsultantii pe fonduri europene au semnalat aranjamentele facute de furnizorii de echipamente IT, spre exemplu, cu cei care intocmesc cereri de finantare, asteptandu-se astfel ca ei sa fie viitorii furnizori pentru proiectele respective.

"In momentul in care se vor implementa niste proiecte pe IT, ar fi interesant de urmarit care vor fi principalii furnizori. De aici ne vom da seama de aranjamentele facute", a declarat un consultant.