Cum ar arata o eventuala integrare in CEE Stock Market?

Cum ar arata o eventuala integrare in CEE Stock Market?Michael Buhl, CEO-ul CEE Stock Exchange, a declarat recent ca bursele din Bucuresti si Sofia reprezinta principalele obiective pentru viitoarele achizitii, grupul vizand insa si pietele din Balcani si fostele tari iugoslave.

Chiar daca deocamdata nu au fost purtate discutii concrete, oficialii BVB spun ca nu exclud aceasta varianta in viitor, dar ca, in prezent, focusul principal ramane dezvoltarea pietei interne pe cont propriu.

La modul general, Razvan Pasol (foto), presedintele Intercapital Invest, este de parere ca globalizarea pietelor de capital este inevitabila - vedem tranzactii de consolidare la nivel mult mai mare decat in zona CEE.

“In mod similar, este inevitabil ca si piata noastra de capital sa se alinieze acestei tendinte, iar operatorii nostri bursieri sa fie inclusi in grupuri mai puternice. Cu atat mai mult cu cat comunitatea brokerilor din Romania - proprietari, utilizatori si manageri ai BVB, a aratat, cel putin pana acum, ca nu este capabila sa asigure o dezvoltare accelerata a pietei de capital locale”, a explicat Pasol.

In conditiile in care in ultimii ani s-au conturat tendinte de consolidare in randul operatorilor bursieri pe mapamond, integrarea BVB intr-o mare bursa internationala este doar o problema de timp, considera Andrei Radulescu, senior analist la Target Capital.

In opinia sa, principalul avantaj al unui astfel de proces este cresterea semnificativa a vizibilitatii in exterior, adica alocarea unor resurse financiare importante pe emitentii din Romania.

„ Pe de alta parte, vad si un dezavantaj important pentru intermediari locali (societatile de brokeraj). Clientii acestora s-ar putea orienta catre companii de brokeraj care ofera servicii pe mai multe piete si comisioane mai reduse decat la Bucuresti”, a explicat Radulescu.

De ce ar fi vanzarea prematura acum

De ce ar fi vanzarea prematura acumCristian Tudorescu (foto), director general Explore Asset Management, considera ca simpla apartenenta la un grup mare nu este suficienta, fara angrenarea fortelor interne de sustinerea pietei locale.

Un exemplu in acest sens sunt bursele din Ljubljana si Praga apartin grupului CEE Stock Exchange, insa cu toate acestea evolutia lor din ultimii ani este una modesta, cu foarte putine listari de succes.

In conditiile in care Bursa de Valori Bucuresti nu si-a spus un cuvant serios in regiune, avand in continuare posibilitatea de a creste prin forte care tin preponderent de piata interna.

„Inclusiv intr-un scenariu de evolutie lenta a procesului de listare a marilor companii, care in cazul pietei noastre este de fapt scenariul de baza, parametri de lichiditate si de capitalizare ai BVB se pot majora de cateva ori in urmatorii ani. De aceea, vanzarea in cadrul unei oferte a unui pachet catre un operator regional, in cazul de fata CEE Stock Exchange Group, ar fi una prematura la acest moment”, explica Tudorescu.

In orice caz, daca actualele discutii fac parte dintr-un proces de tatonare care se va intinde pe o perioada mai lunga de timp, ideea de a fi in vizorul grupului de burse din regiune nu poate fi decat de bun augur.

„ Astfel, listarile de pe piata noastra vor atrage cu atat mai mult atentia investitorilor regionali, acestia anticipand ca mai devreme sau mai tarziu functionarea tuturor pietelor din Est va fi una integrata”, a mai spus directorul Explore Asset Management.

Daca piata interna ar fi mai dezvoltata, conditiile de integrare ar fi mai bune, in special pentru actionari. De aceea, BVB ar trebui sa incerce sa se dezvolte in urmatorii ani, inainte de a fi preluata de un operator international.

„ O bursa mai dezvoltata ar prezenta o putere de negociere mai buna a acestor conditii de integrare! Daca va reusi sau nu sa se dezvolte pe cont propriu este o problema care nu depinde doar de BVB. Istoricul arata ca este foarte dificil un proces de dezvoltare pe cont propriu, mai ales tinand cont de conditiile de pe plan intern, unde conteaza foarte mult si factorii politici”, a explicat Andrei Radulescu.


Pasi importanti spre consolidarea burselor

Pasi importanti spre consolidarea burselorLa inceputul anului, Deutsche Boerse si NYSE Euronext au anuntat formarea celui mai mare operator bursier la nivel mondial, care va avea, ca solutie de compromis, sedii centrale atat in New York cat si la Frankfurt, evitand problemele politice care ar fi putut pune in pericol acordul.

Deutsche Boerse va detine o participatie de 60% la grupul nou format, iar restul va reveni actionarilor NYSE. Discutiile despre acest operator dateaza inca din 2008.

CEE Stock Exchange Group a fost infiintat in septembrie 2009, cand Bursele de Valori din Viena, Budapesta, Ljubljana si Praga s-au reunit sub nou brand. Grupul de Burse din Europa Centrala si de Est (ECE) a devenit astfel cel mai mare jucator dintre bursele de valori din Europa Centrala si de Est.

O alta fuziune a fost anuntata in 2008, cand cand operatorul celei mai mari piete futures din lume, CME Group, a preluat cea mai mare bursa energetica din lume, Nymex Holdings pentru 6 miliarde de euro.

O alta tranzactie importanta din 2008 a fost preluarea de catre Borse Dubai a operatorului bursier nordic OMX, pentru aproximativ 3,5 miliarde de euro.

In luna februarie a acestui an, NYSE Euronext a anuntat finalizarea tranzactiei cu APX, pentru crearea NYSE Blue, noul operator bursier concentrate exclusiv pe tranzactiile cu energie regenerabila.