Strainii spun ca economia globala este in revenire. Romanii, vad totul negru

Strainii spun ca economia globala este in revenire. Romanii, vad totul negruMai bine de jumatate din managerii straini chestionati spun ca din punctul lor de vedere economia globala este in revenire, in vreme ce 13% considera ca situatia se inrautateste.

Romanii sunt insa mult mai pesimisti, nu mai putin de 43% dintre respondentii locali afirmand ca economia globala este pe un trend descendent, doar 26% fiind optimisti.

Sursa grafice: Ernst & Young


Crestere economica de 1-3% in 2013

Crestere economica de 1-3% in 2013La nivel global 84% dintre executivii chestionati anticipeaza o crestere economica in acest an, in comparatie cu procentul de 63% inregistrat in randul managerilor romani, care sunt din nou mai pesimisti.

In cazul Romaniei, o crestere economica de 1-3% in 2013 este cea mai asteptata. Majoritatea participantilor la un sondaj al CFA Romania, realizat la sfarsitul lunii trecute, indicasera o crestere a PIB de peste 1% anul acesta.




Reglementarea financiara - marea problema a Romaniei

Reglementarea financiara - marea problema a RomanieiMajoritatea covarsitoare a strainilor sunt multumiti de reglementarea financiara din pietele in care activeaza si spun ca acest cadru legislativ sustine cresterea afacerilor.

Romanii in schimb au o parere diametral opusa, 81% dintre participantii la sondajul E&Y, aratandu-se nemultumiti de reglementarea de pe plan local.

Guvernul a decis recent infiintarea Austoritatii de Supraveghere Financiare, o institutie “mamut” care va supraveghea piata de capital, piata pernsiilor private precum si piata bancara.




Incredere in cresterea economica. Numarul angajarilor si finantarea companiilor raman problematice

Incredere in cresterea economica. Numarul angajarilor si finantarea companiilor raman problematiceInvestitorii internationali au in prezent cea mai mare increde in cresterea economiilor globale, a rezultatelor financiare dar si a numarului de angajari.

Si in randul romanilor cresterea economica a obtinut cele mai multe voturi pozitive, insa in ceea ce priveste cresterea numarului de angajari situatia este mult mai slaba decat pe plan extern.

Increderea in disponibilitatea unor resurse de finantare pentru companii a obtinut cel mai mic numar de voturi pozitive din partea romanilor.



Finantarea companiilor: 12% din manageri se gandesc sa atraga bani de pe bursa

Finantarea companiilor: 12% din manageri se gandesc sa atraga bani de pe bursaMajoritatea companiilor romanesti si-ar finanta operatiunile si nevoile de investitii din rezervele de cash (58%), in vreme ce doar 12% se gandesc la vanzarea unui pachet de actiuni pe bursa. Aproape o treime (30%) din manageri spur ca ar contracta un imprumut pentru finantare.

Procentele sunt aproape identice celor de la nivel global, unde 16% din companii s-ar finanta prin bursa, si 54% ar merge pe resursele proprii pentru acoperirea nevoii de finantare.



Strainii isi platesc datoriile cu rezervele de cash. Romanii? Dau dividende

Strainii isi platesc datoriile cu rezervele de cash. Romanii? Dau dividendeIn situatiile fericite in care dispun de rezerve suplimentare de bani, companiile straine mizeaza tot mai mult pe reinvestirea acestora in cresterea organica (investitii in produse, personal, etc). De asemenea, atunci cand exista, rezervele de cash sunt folosite si pentru plata datoriilor (24%) si doar 11% din bani sunt acordati direct actionarilor prin dividende.

In cazul companiilor din Romania, banii sunt alocati in proportie egala pentru plata datoriilor si distribuirea dividendelor (14%), in vreme ce 2% din manageri spun ca se folosesc de rezerve pentru a rascumpara actiuni ale societatii.




Ce vor investitorii sa vada de la o emisiune de obligatiuni

Ce vor investitorii sa vada de la o emisiune de obligatiuniInvestitorii institutionali romani interesati de emisiunile de obligatiuni corporate spun ca au nevoie sa vada o companie transparenta si unde sunt aplicate normele de guvernanta corporatia (22%) pentru a cumpara intr-o asemenea oferta.

Acestia acorda o importanta similara si calitatii managementului societatii.

Cand se uita la datele financiare ale unei companii care face o oferta de obligatiuni, investitorii sunt interesati in primul rand de raportul datorii nete/EBITDA (profitul operational) si la cash flow.

In privinta factorilor non-financiari, pe langa management, un rol important il are puterea brandului companiei precum si pozitia in piata a companiei (lider de piata/monopol).

De asemenea, 87% dintre respondenti au declarat ca existenta unei companii din Big 4 care sa auditeze emitentul de obligatiuni este foarte importanta.



Obligatiunile caror companii ar fi cumparate de investitorii institutionali?

Obligatiunile caror companii ar fi cumparate de investitorii institutionali?Intrebati ce companii ar vrea sa vada aducand in piata oferte de obligatiuni corporative, institutionalii romani au mentionat nume precum Romgaz, Transgaz, Transelectrica dar si companii medii private precum Dedeman, Adeplast sau Medlife.

Per ansamblu, 60% au indicat companii de utlilitati si electricitate, 46% companii din domeniul petrolier si al gazelor naturale, 27% companii financiare, 20% companii din tehnologie si 13% companii din telecomunicatii.

Stagnarea economiilor din zona euro cea mai mare amenintare pentru Romania

Stagnarea economiilor din zona euro cea mai mare amenintare pentru RomaniaStagnarea economiilor din zona euro este de departe cel mai mare risc pentru afacerile din Romania considera managerii locali, 74% dintre acestia alegand acest raspuns la o intrebare despre cel mai mare risc economic din prezent.

Incetinerea cresterii economice in tarile emergente este al doilea factor extern de risc pentru companiile romanesti, in vreme ce problemele privind datoriile SUA nu ii sperie deloc pe executivii din Romania.



Investitorii renunta la companiile financiare in favoarea plasamentelor in petrol si energie

Investitorii renunta la companiile financiare in favoarea plasamentelor in petrol si energiePrimele trei domenii in care institutionalii romani vor investi in urmatorii trei ani sunt sectorul petrol si gaze naturale, energie si utilitati, precum si in sectorul serviciilor financiare, ramas „mostenire” din prezent (majoritatea institutionalilor romani au moment cele mai mari expuneri in sectorul financiar).


Sursa foto: freedigitalphotos.net