Ce poti sa cumperi cu 300.000 euro

Ce poti sa cumperi cu 300.000 euroIn Romania, cu un buget de circa 300.0000 euro poate fi cumparata in momentul de fata o locuinta de vacanta cu patru pana la opt camere in zone consacrate ca potential turistic ridicat, precum Bran sau Poiana Barsov. Pentru acesti bani, cumparatorul primeste pe langa imobil si o suprafata considerabila de teren, spune Nicole Rosnovat (foto), managing partner al sucursalei imobiliare Coldwell Banker Alpin Brasov.

De exemplu, in Poiana Brasov, zona inaccesibila in toamna anului 2008 chiar si pentru proprietarii cu lichiditati, in prezent poate fi achizitionata o vila cu cinci camere si patru bai, cu o suprafata construita de 200 mp, desfasurata pe parter, etaj, mansarda si cu un teren de 300 mp.

“Pretul cerut este de 400.000 euro si, in functie de modalitatea de plata adoptata de cumparator, pretul de tranzactionare poate cobori pana la 300.000 euro. Un astfel de imobil putea fi cumparat in anul 2008 cu 750.000 euro”, subliniaza consultantul imobiliar.

Home test, un nou trend. Pe piata locuintelor de vacanta a aparut de curand un nou trend, povesteste Rosnovat. Proprietarii recurg la inchirierea caselor astfel incat potentialii cumparatori sa poata face un “home test” pentru viitoarea locuinta de vacanta. Ei pot inchiria imobilul, verificand daca se incadreaza in cerintele si necesitatile lor.

In plus, costurile de administrare a unei case de vacanta sunt unul din factorii decisivi in incheierea tranzactiei, motiv pentru care cumparatorii sunt tot mai interesati de astfel de teste. Daca potentialul client alege sa cumpere locuinta respectiva, atunci pretul de inchiriere se va scadea din suma finala de vanzare.

Acest articol a fost publicat in Editia Speciala - Ce am invatat in primii doi ani de criza, primul proiect tiparit Wall-Street.ro.

Preturile au scazut cu circa 45%

Preturile au scazut cu circa 45%Anul trecut, din cauza incertitudinii din piata imobiliara, precum si a lipsei de lichiditati, interesul pentru locuintele de vacanta s-a redus drastic, ceea ce s-a reflectat intr-o scadere a preturilor cu aproximativ 30% fata de nivelul din 2008. In acest an, interesul cumparatorilor a crescut, insa numarul mare de oferte prezente pe piata ii determina pe proprietari sa scada preturile, facandu-le mai atractive pentru cei ce fac regula, respectiv clientii cu bani cash.

In prima jumatate a anului, preturile caselor de vacanta din Brasov si Valea Prahovei au scazut cu 20% fata de aceeasi perioada a anului trecut, afirma consultantul Coldwell Banker Alpin. Acest lucru se observa si in numarul tranzactiilor realizate la nivel national, in crestere cu 3% comparativ cu primul semestru din 2009. Raportat la nivelul din 2008, preturile caselor de vacanta au scazut cu aproximativ 45%.

Cea mai mare scadere a fost inregistrata in luna septembrie 2009, cand preturile locuintelor de vacanta au scazut cu 15,4% la nivel national, potrivit datelor portalului imobiliare.ro. Scaderile au continuat pana in aceasta toamna, singurele tendinte de crestere fiind raportate in lunile noiembrie si decembrie 2009. In prezent, proprietarii cer circa 940 euro/mp util pentru o casa de vacanta.

Ce puteai cumpara in 2008. Daca anul acesta, cu un buget de 300.000 euro, in Poiana Brasov poate fi cumparata o vila, cu o suprafata construita de 200 mp si un teren de 300 mp, in perioada similara a anului 2008, cu aceeasi suma putea fi achizitionat un apartament de 110 mp construiti, amplasat intr-o vila veche, spune Nicole Rosnovat, de la Coldwell Banker Alpin.

Daca potentialul cumparator isi dorea un apartament nou, cu 300.000 euro el putea opta pentru o vila in Azuga, cu trei camere si trei bai. In prezent, o astfel de proprietate poate fi cumparata chiar si la jumatate de pret, daca plata se efectueaza cu cash, si nu esalonat.

Ce poti cumpara cu 300.000 euro in alte tari

Ce poti cumpara cu 300.000 euro in alte tariIn Ungaria, in orasul Sárbogárd, cu aproape 300.000 euro poate fi cumparata o casa de vacanta cu o suprafata de 200 mp, desfasurata pe doua etaje, conform portalului imobiliar ingatlan.com. Cu aceeasi suma, in tara vecina mai poate fi achizitionata o vila de 220 mp, cu patru camere, amplasata in localitatea Tihany.

Cu circa 300.000 euro, un cumparator poate alege o vila in orasul spaniol Murcia, potrivit portalului idealista.com. Imobilul are o suprafata construita de 360 mp, sase dormitoare, doua bai, piscina si loc de joaca pentru copii. Tot in Spania, in orasul Ávila, un client care dispune de un buget de circa 300.000 euro poate cumpara o vila de aproape 300 mp, cu sapte dormitoare, patru bai si o terasa de 50 mp.

In Italia, in orasul Pisa, pentru aproximativ 300.000 euro poate fi achizitionata o vila cu cinci camere si doua bai, arata un anunt postat pe portalul immobiliare.it, liderul pietei de profil.

In ceea ce priveste evolutia preturilor din piata locala, trendul ramane descendent, luna august aducand scaderi de 5,3% la nivel national.