La momentul introducerii, cota generala de TVA era de 18%, dar erau si produse cu cota zero. Ulterior, cota a fost de mai multe ori modificata si s-au introdus categorii noi. La 1 ianuarie 1995, pe langa cele doua cote (18% si 0) s-a introdus si cota de 9%. Acest sistem a functionat pana la 1 februarie 1998, cand primele doua cote au fost majorate la 22%, respectiv 11%, dar a fost mentinuta si cota 0.

La 1 ianuarie 2000 s-a revenit la doua cote de TVA - 19% cota generala si 0 la o serie de produse, iar la inceputul lui 2002 a ramas una singura, cea de 19%.

In anul 2004 s-a reintrodus cota redusa de TVA de 9% (pe langa cea generala de 19%), iar la 1 iulie 2010 (pe fondul crizei financiare), cota generala a fost crescuta la 24%.

La inceputul anului 2016, cota generala de TVA s-a redus de la 24% la 20%, iar de la 1 ianuarie 2017 cu inca un punct procentual, la 19%. In plus, in ultimii ani, s-a introdus cota radesa de TVA de 9% si, respectiv, 5%, pentru mai multe produse si servcii (printre cele mai importante fiind produsele de panificatie si serviciile hoteliere si de restaurant).

In timp, TVA a devenit cea mai importanta taxa care alimenteaza bugetul de stat, insa sumele importante pe care le implica reprezinta o tentatie continua de fraudare.