Sanofi investeste anual, la nivel global, in jur de 15% din cifra de afaceri (5,5 miliarde de euro in 2017) pentru cercetare si dezvoltare, o mare parte din acesti bani fiind directionati catre diabet, o zona strategica pentru companie. Despre nevoile actuale in diabet, despre cum se trateaza un pacient cu diabet si cum este gestionat acest domeniu al sanatatii in tara, am vorbit cu dr. Iulia Ionescu, general manager al Diviziei de Diabet si Boli Cardiovasculare (DCV) Sanofi Romania & Moldova.

Indiferent in ce tara locuieste, un pacient cu diabet are de infruntat dificultati similare

O boala precum diabetul aduce multe complicatii, nu doar medicale, ci si de natura psihologica sau sociala. Din acest motiv, este important ca pacientii sa poata beneficia atat de resurse umane (echipa interdisciplinara), cat si de mijloace terapeutice adecvate.

„Un pacient cu diabet din Romania nu este cu nimic diferit fata de un pacient cu aceeasi boala de oriunde altundeva din Europa. Intampina aceleasi dificultati, are aceleasi temeri si se loveste de aceleasi bariere. Poate doar amploarea diverselor provocari sa difere. Barierele acestea pot fi si de natura sociala. Spre exemplu, copiii cu diabet de tip 1 sunt uneori discriminati, nu din rea-vointa, ci dintr-o neintelegere a bolii. Trebuie spus ca sprijinul unui psiholog pentru un pacient cu diabet inseamna enorm, in special in faza de dupa diagnosticarea bolii. E valabil si in cazul diabetului de tip 2, care, chiar daca este mai «bland» decat cel de tip 1, e totusi o boala care nu se vindeca, generand o anumita incarcatura psihologica pentru pacient si familia sa. Nu e simplu sa afli ca ai o boala pentru care va trebui sa-ti administrezi tratament toata viata, e nevoie sa te impaci cu ideea aceasta” a explicat dr. Iulia Ionescu, General Manager DCV Sanofi Romania & Moldova.

Pentru a controla diabetul sunt necesare monitorizari frecvente ale glicemiei, in special in cazul diabetului de tip 1, dar destul de dese si pentru pacientii cu un diabet de tip 2. Concret, aceasta se traduce intr-un necesar de glucometre, teste, ace (atunci cand este vorba despre injectarea de insulina) etc. Un alt aspect important este ca cei mai multi pacienti, mai ales cu diabet de tip 2 (peste 90% din totalul pacientilor cu diabet), au concomitent mai multe afectiuni, prin prisma patologiei si a conditiilor in care apare si evolueaza diabetul. Este vorba despre diferite grade de obezitate, probleme cardiace, oftalmologice sau neuronale, picior diabetic, afectiuni care sunt in mare masura intalnite la adultul de peste 40-50 de ani. Cu alte cuvinte, nevoile unui astfel de pacient devin si mai mari.

Cum se trateaza un pacient cu diabet in Romania?

„Daca ne referim strict la accesul la tratament, in Romania, spre deosebire de alte tari, acesta este peste medie. Exista un program national prin care toti pacientii care sunt diagnosticati cu diabet de tip 1 sau 2 beneficiaza de tratament. Medicamentele care exista pe piata se prescriu 100% compensat si acest lucru nu este valabil doar pentru insuline, ci si pentru medicamentele administrate pe cale orala. Este un avantaj extraordinar, pentru ca, in felul acesta, dispare o bariera uriasa, cea care tine de posibilitatile materiale. Riscul ca pacientii sa nu isi ia doza completa sau sa nu isi administreze tratamentul zilnic, ci intermitent este mult diminuat atunci cand acestia nu sunt nevoiti sa plateasca”, a precizat Iulia Ionescu.

„In Romania, majoritatea pacientilor cu diabet sunt tratati de un diabetolog. Acesta este un detaliu foarte important”, sustine Iulia Ionescu, „deoarece interventia acestuia, in special in fazele de diagnosticare si initiere a tratamentului, dar si pentru controale periodice poate face diferenta intre un tratament minimal, doar ”corect” si unul personalizat, adaptat nevoilor individuale ale pacientului si gandit holistic pentru intreaga patologie a acestuia. Numarul medicilor care au aceasta specialitate si, de asemenea, repartizarea acestora pe teritoriul tarii constituie o provocare. Media numarului de pacienti pentru un doctor variaza foarte mult de la o zona la alta, fiind diferente de la cateva sute la cateva mii. O alta situatie de luat in seama este necesarul de diabetologi in viitor, incidenta bolii fiind in crestere de la un an la altul.

Legat de numarul diabetologilor din Romania, este foarte importanta implicarea Ministerului Sanatatii, pentru ca e nevoie de o viziune pe termen lung, bazata pe foarte multe corelatii si analize. De pilda, corelatia intre numarul de pacienti de acum si cel previzionat, in conditiile in care diabetul este intr-o crestere extraordinara in toata lumea. Ar trebui luate in calcul mai multe aspecte, numarul de specialisti necesar in urmatorii 5-10-20 de ani, dar si timpul pe care un medic il dedica studiului sau timpul necesar consultarii unui pacient, in asa fel incat sa existe si o eficienta a costurilor, pentru ca nici acest aspect nu poate fi neglijat. Ca sa devina specialist, unui medic ii trebuie minimum 10 ani de instruire dupa liceu, de aceea e nevoie de anticipare si de strategie pe termen lung. Sunt consideratii multiple care trebuie analizate inainte de luarea unei decizii in acest sens. Din pacate, luarea deciziilor e un punct mai slab la noi, in absolut toate domeniile. Hotararile se iau greu, sunt decizii doar pe termen scurt si de multe ori stagnam din aceasta cauza”, a adaugat Iulia Ionescu.

Multe persoane nediagnosticate si medici insuficient apreciati

La capitolul puncte slabe, Iulia Ionescu sustine ca o mare problema in Romania o reprezinta numarul de persoane nediagnosticate. Potrivit datelor existente in momentul acesta, exista aproximativ un milion de pacienti diagnosticati, carora li s-ar adauga, conform datelor, inca 800.000 sau chiar un milion de pacienti nediagnosticati (studiul PREDATORR finalizat in 2015 de catre Societatea Romana de Diabet, Nutritie si Boli metabolice).

„A devenit evident pentru toata lumea ca autoritatile, asociatiile si profesionistii din domeniul sanatatii, companiile farmaceutice si toti cei care contribuie la starea de sanatate a unui popor ar trebui sa acorde mai multa importanta masurilor de constientizare, de screening, in asa fel incat sa creasca rata de diagnosticare. Diagnosticarea precoce si tratamentul potrivit sunt esentiale pentru o viata mai lunga si traita cat mai bine. Insa la fel de importanta este increderea pacientului in medic, deoarece are un impact direct asupra compliantei la tratament. Eu cred ca Romania este pe un drum bun si ca uneori trebuie sa fim mai putin critici pentru a putea construi. Exista lucruri care functioneaza in domeniul sanatatii, se fac pasi mici, dar inspre bine si sunt aspecte pozitive despre care merita vorbit. Nu ajuta pe nimeni punerea la indoiala a calitatii actului medical si a medicilor, in mod repetat, excesiv, asa cum se intampla in media. Daca vinzi carti, probabil ca nu trebuie sa am incredere in tine ca persoana. Daca faci muzica, poate sa-mi placa hit-ul pe care tocmai l-am ascultat si fara sa am incredere in tine ca om. Exista, insa, cateva meserii, precum cea de medic, de profesor sau de invatator in care increderea in cel care o practica e obligatorie, e temelia pe care poti construi. Un pacient care pune la indoiala ceea ce ii spune medicul sau este un pacient cu sanse reduse de vindecare sau ameliorare a bolii”, a spus Iulia Ionescu.

Ce inseamna sa ai diabet in Romania

Aproape unu din doi pacienti din Romania sub tratament cu insulina foloseste insuline Sanofi

„E un motiv de mandrie pentru noi ca aici, in tara in care Nicolae Paulescu a descoperit insulina, reusim sa venim in intampinarea nevoilor pacientilor cu diabet. Am ales sa lansam si in Romania, desi poate nu e cea mai atragatoare piata din punct de vedere financiar, toate insulinele pe care Sanofi le-a descoperit, la foarte putin timp dupa lansarea lor in Europa de Vest. Recent a devenit disponibila pentru pacientii cu diabet de tip 2 o combinatie inovatoare de doua substante diferite - insulina glargin si lixisenatida. Prin actiunea lor complementara pot fi tratate eficient atat glicemia bazala (matinala, inainte de masa), cat si cea prandiala (de dupa masa), totul intr-o singura injectie pe zi in loc de doua”, a spus managerul general Sanofi DCV Romania & Moldova.

In afara de insulina, inovatia si-a pus amprenta si in domeniul dispozitivelor utilizate pentru injectare. De la seringile folosite in urma cu 20 de ani, care aveau ace de 6-8 centimetri lungime si pe care pacientii cu diabet trebuiau sa le fiarba in fiecare zi ca sa le sterilizeze s-a ajuns la ceea ce poarta numele de ”stilou injector” sau ”pen injector”.

„Dispozitivele de felul acesta sunt revolutionare in ceea ce priveste siguranta si confortul pacientului. Ca sa nu mai vorbim despre eliminarea durerii si a disconfortului psihic. Astazi, prin aceste stilouri injectoare, s-a produs un salt urias, ca acela de la telefonul fix la smartphone. Acul este minuscul, aproape ca nu il vezi, are doar cativa milimetri lungime, se apasa pe un buton si atat. In plus, insulina este foarte strict dozata cu aceste stilouri injectoare, practic e imposibil sa gresesti. Totul este gandit pentru confortul celor care au nevoie de insulina, chiar daca au 80 de ani, tulburari de vedere ori slabiciune musculara sau daca sunt copii. Progresul este urias si il constientizezi cu adevarat daca asculti povestile celor care au facut diabet acum 20 sau 30 de ani”, a mai spus managerul Iulia Ionescu.

Sanofi a intrat in Romania in domeniul diabetului acum 17 ani, astazi fiind lider pe piata autohtona de insulina. Conform IQVIA, vanzarile Sanofi pe segmentul de tratamente pentru diabet au fost de aproape 50 milioane de euro in 2017.

In afara de terapiile oferite, Sanofi colaboreaza de ani intregi cu societatile medicale din diabet, in principal cu Societatea Romana de Diabet, Nutritie si Boli Metabolice, Federatia Romana de Diabet, Nutritie si Boli Metabolice, Asociatia Romana de Educatie in Diabet, dar si cu alte asociatii din domeniul diabetului. Compania desfasoara activitati de educatie medicala, ajutand medicii specialisti, rezidentii si asistentele sa aiba acces la ultimele informatii medicale si astfel sa se poata pune rapid la curent cu progresele care se fac in diabet.

Cea mai buna investitie este in oameni, iar cresterea sperantei de viata in Romania este un deziderat pentru noi toti

„In echipa Sanofi Diabet Cardiovascular, oamenii au fost angajati in primul rand in functie de ce au in suflet si apoi dupa competente. Nu, nu e nicio exagerare, pentru ca, in acest domeniu, ca sa poti cladi ceva, trebuie sa fii generos, empatic si sa-l ajuti cu modestie pe cel care sufera, fara sa arati ca ai ajutat si uneori fara sa stie nimeni. Ne dorim sa nu ne dispara niciodata sensibilitatea aceasta si vrem ca latura noastra umana sa nu fie niciodata mai prejos decat orice ambitie de business. Cred cu tarie ca aceasta caracteristica ne-a adus si succesul. Sensibilitatea, generozitatea, fairplay-ul si dorinta de a face bine celor din jur – acestea au fost «strategiile» noastre”, si-a descris Iulia Ionescu echipa. „Ne-am dori ca orice persoana care lucreaza in sanatate sa contribuie in fiecare zi cu o farama, cu oricat de putin pentru ca noi, oamenii, sa traim mai mult si mai bine”, a continuat managerul general al Sanofi DCV Romania & Moldova.

In ceea ce priveste speranta de viata, Romania nu sta prea bine, fiind semnificativ in urma tarilor din vestul Europei.

„Avem o speranta de viata cu 8-10 ani mai mica decat cea din tarile dezvoltate din Europa. Poate ca nu suna atat de impresionant, in cifre seci, dar as vrea sa va ganditi la urmatorul lucru: sa spunem ca ai un bunic de 72 de ani care, pentru simplul fapt ca s-a nascut in Romania, statistic vorbind, mai are doar doi ani de trait. In schimb, daca am fi fost in Franta, tot statistic vorbind si in medie, ar mai trai 10! E coplesitor, nu? Datele de acest fel - si sunt multe - ar trebui sa ne mobilizeze pe toti sa contribuim unde putem si cat de mult putem, astfel incat speranta de viata in Romania sa creasca. Sloganul Sanofi este Empowering Life. Am putea traduce acest Empowering Life in foarte multe feluri, dar vi-l spun pe unul dintre cele mai simple: aici, in Romania, adica pe taram european, vrem ca parintii nostri sa nu mai traiasca in medie 74 de ani, ci pe putin 84, pentru a-si vedea mai mult nepotii crescand”, a conchis Iulia Ionescu.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Social »



Setari Cookie-uri