Calatoria spre Exporeal incepe in taxi-ul ce ne ducea spre aeroport, cand la un moment dat soferul, foarte binevoitor intreaba, “Unde mergeti?” “La Munchen”, raspund eu (cu putin accent german al cuvantului). La care acesta raspunde, “Unde se afla? In Turcia?” Imi era greu sa raspund, dar intr-un final i-am replicat, “In Germania.” La intrarea in aeroport, se simtea deja freamatul targului imobiliar, printre dezvoltatori si consultanti imobiliari se regaseau avocati si reprezentanti ai unor firme de constructii, care activeaza in piata din Romania. Intamplarea a facut ca in acelasi avion, in partea stanga sa fie D-na Ilinca Paun (Colliers) si, cateva locuri mai in spate, Dl. Razvan Iorgu (CBRE). Toti cu gandul de a reprezenta Romania, de a atrage investitii si noi proiecte.

Odata ajunsi in centrul expozitional am putut simti emotia primei zile de targ printre zeci sau sute de nuante de parfum, diferite culori de sacouri, o paleta foarte variata de cravate si genti. Puteam vedea agitatia printre miile de participanti care nu isi gaseau locul, fiind intr-o goana continua, dupa ceva. Acel ceva poate fi inteles numai de catre cei care cunosc si au trait emotia unei tranzactii imobiliare. Doar ei vad in fiecare discutie o oportunitate, motivati fiind de recompensa efortului asiduu, desfasurat pe luni intregi.

Unii incercau sa propuna spre achizitie centre comerciale, cladiri de birouri, altii proiecte in studiu de fezabilitate, sau sa-si vanda serviciile de reprezentare atat catre chiriasi cat si catre proprietari. De asemenea, am observat o atentie din ce in ce mai mare acordata sustenabilitatii, dar si evaluatorilor si standardelor de evaluare folosite. La nivel investitional mi-au atras atentia doua tendinte: proiectele rezidentiale, care sunt din nou pe radarele investitorilor, si sectorul de logistica si industrial, ce devine un pilon important. La nivel european fondurile de investitii (spre exemplu Bouwfonds IM) arata interes crescut in proiectele rezidentiale. Exista, spre exemplu, orase in Germania unde in urma rezultatelor din analiza “cea mai buna utilizare a proprietatii (CMBU), cladirile de birouri amplasate in zonele centrale ale oraselor au fost reconvertite in imobile rezidentiale, dat fiind cererea crescuta pe acest segment, iar preturile pentru apartamentele rezidentiale de lux din zonele centrale ating valoarea de tranzactionare la 15.000 euro/ mp.

Pe segmentul logistic, Palmira lanseaza un fond de investitii pan-european de 500 mil. euro. Per total se estimeaza ca la nivel global investitiile in real estate vor depasi plafonul de 1300 miliarde de euro la finalul anului.

Citeste si:

Prim planul l-au tinut tarile vestice, in frunte cu Germania, insa spre deosebire de anii trecuti cand Exporeal a devenit din ce in ce mai orientat spre vest, anul acesta, prin prisma participantilor a existat si o reprezentare consistenta pe CEE, asa ca sentimentul pe care l-am avut a fost unul pozitiv. Simteam ca este locul in care lucrurile se misca.

De la constructori, dezvoltatori, firme de consultanta, banci pana la fonduri de investitii, toti au fost reuniti sub acelasi acoperis, dar cele mai considerabile standuri au ramas cele care reprezentau regiunile din jurul marilor orase precum Frankfurt, Moscova, Amsterdam, Paris.

Si totusi, printre alte minunate ganduri, agitatia targului si optimismul pe care il simteam, se strecura usoare nostalgii din perioada 2006-2007 cand, la toate forumurile de investitii, se vorbea numai despre Romania si tarile emergente. Cu toate ca Romania nu se afla inca printre primele optiuni ale investitorilor vestici, ea a fost reprezentata cu un mic stand, iar eforturile autoritatilor precum Camera de Comert Romano-Germana, Primaria Municipiului Bucuresti, Primaria Cluj, au fost insemnate. La standul nostru se mai opreau din cand in cand, indieni, chinezi, dar si vest europeni.

Simt, insa, ca suntem pe drumul cel bun si foarte aproape de a intra din nou pe radarele marilor fonduri de investitii