Alimentele sunt singura categorie in care influencerii pot genera un impact direct in achizitionarea unui produs, in cazul telefoanelor mobile este nevoie de un mix de influenceri pentru a reusi acoperirea intregii palete de nevoi, in timp ce in categoria automobilelor impactul influencerilor se rezuma in a determina publicul sa vorbeasca despre brand. Sunt cateva dintre concluziile studiului Starcom Influence Me.

Conceptul de Influencer Marketing a devenit extrem de popular in ultimii ani, iar brandurile dedica timp si resurse mai mult ca niciodata acestei tactici pentru a influenta intr-o ultima instanta decizia de cumparare a consumatorilor.

Starcom Romania a urmarit impactul Influencerilor asupra consumatorilor din Romania, anul acesta urmarind unde anume pot interveni acestia in procesul de cumparare al diferitelor categorii, pentru a vedea intr-un final la ce tip de obiective pot raspunde in strategia unui brand.

Astfel, editia din acest an analizeaza impactul creat de Influenceri in categorii de produse precum cosmetice si produse de ingrijire personala, telecom, servicii bancare, alimente si bauturi, automobile, hipermarket-uri si produse pentru casa, decor si DIY. Un plus adus de studiul din acest an este faptul ca a fost aplicat si de echipa Starcom Bulgaria, completand rezultatele din Romania cu particularitati specifice fiecarei piete.

Urmand structura din anii trecuti, studiul a impartit Influencerii in 3 categorii: „Profesionistii” - persoanele cu expertiza intr-un anumit domeniu, „Oamenii ca noi” - influentatorii care si-au castigat audienta in online prin furnizarea constanta a unor informatii relevante pentru un anumit segment, „Celebritatile” – persoane cu notorietate crescuta (e.g. actori, cantareti, prezentatori TV).

Cosmetice si produse de ingrijire personala

Consumatorii simt nevoia sa vada dincolo de imaginea unei celebritati pentru a considera achizitionarea unui produs. Chiar si pentru cosmetice, oamenii cauta experiente relevante si o poveste in jurul produsului respectiv.

Cea mai rapida asociere dintre „Celebritati” si aceasta categorie de produse ar parea sa fie in sfera de make-up (de altfel si cele mai multe campanii cu Influenceri tot pe aceasta zona marseaza, cu tutoriale si product review videos). Dar rezultatele studiului arata ca mult mai apreciate de catre consumatori sunt sfaturile despre ingrijirea parului, tenului si chiar despre parfumuri, acestea din urma oferind beneficii pur experientiale, nefiind direct legate de imaginea unei persoane.

Daca ne uitam la rezultatele obtinute de Starcom Bulgaria, unde cea mai mare influenta pentru categoria de cosmetice si produse de ingrijire personala o au „Profesionistii”, putem spune ca in Romania „Celebritatile” sunt considerate a fi informate cu privire la aceasta categorie, fiind privite ca niste profesionisti.

Influenta „Celebritatilor” este importanta in procesul de decizie, din momentul in care consumatorul descopera brandul, afla mai multe informatii despre produsele sale, alege sa le incerce si continua sa le foloseasca si in viitor ca parte din produsele preferate.

Telecom si telefoane mobile

Aceasta categorie este in continua crestere si genereaza schimbari in comportamentul consumatorilor. Din studiu reiese faptul ca este nevoie de un mix de Influenceri pentru a reusi acoperirea intregii palete de nevoi, vechi si noi, descoperite de consumatori.

„Profesionistii” contribuie la modul in care un nou produs este perceput ca fiind de incredere si in a-i face cunoscute functionalitatile. „Celebritatile” fac aspirational noul brand sau produs. „Oamenii ca noi” ajuta la popularizarea noilor lansari de produse si simplifica procesul de decizie prin impartasirea propriei experiente cu un anumit produs.

In ritmul rapid in care apar noi device-uri si servicii, consumatorii trebuie sa ia o decizie la fel de repede cu privire la produsele cu o valoare mare, asadar apeleaza la Influenceri pentru a scurta procesul de decizie si pentru a le intelege mai bine beneficiile.

Produse si servicii bancare

Increderea este caracteristica principala in alegerea unui Influencer pentru a endorsa un produs bancar. Aici statusul si nivelul de experienta al Influencer-ului este direct proportional cu nivelul de incredere pe care publicul sau i-l acorda.

Dat fiind faptul ca aceasta categorie vine cu un risc ridicat, „Oamenii ca noi” nu reusesc sa cladeasca nivelul necesar de incredere, iar din aceasta cauza „Profesionistii” sunt vazuti ca fiind potriviti in a recomanda astfel de servicii. „Celebritatile”, pe de alta parte, activeaza partea emotionala, umanizeaza aceasta categorie si cresc nivelul de deschidere al oamenilor catre anumite produse. Rezultatele din Bulgaria arata ca acesti Profesionisti trebuie totusi sa vorbeasca pe intelesul oamenilor obisnuiti pentru a le castiga increderea.

Alimentele

Sunt singura categorie in care Influencerii pot genera un impact direct in achizitionarea unui produs. Aceasta categorie cuprinde produse folosite de zi cu zi, asadar nu se simte nevoia unui anume nivel de expertiza din partea Influencerilor. „Profesionistii” sunt considerati potriviti pentru recomandarea unor produse premium.

Avand un risc scazut de achizitie, in aceasta categorie Influencerii ii determina pe cei mai multi sa incerce si sa cumpere direct produsul recomandat.

Automobile

Sunt singura categorie unde Influencerii pot determina publicul sa vorbeasca despre un brand, pe langa a-l ajuta sa inteleaga beneficiile si eventuala nevoie de a face o schimbare

Ca si in cazul serviciilor bancare, aceasta categorie vine cu un risc ridicat in decizia de cumparare. Asadar „Profesionistii” sunt cei care reusesc sa inspire incredere in recomandarile lor, prin furnizarea de informatii mai tehnice, legate de consumul de carburant, puterea motorului, etc.

Retail (DIY, produse de decor, hyper si supermarket-uri)

„Oamenii ca noi” si „Profesionistii” care folosesc produse dintr-un anumit magazin, sunt considerati nu doar Influenceri, ci si clienti ai retailer-ului respectiv.

Acesta este si principalul motiv pentru care ei intervin direct in faza de testare si cumparare a unui produs. Fiind o categorie cu un nivel ridicat din punct de vedere al promotiilor, oamenii se asteapta la concursuri in activarile Influencerilor.

Studiul a fost realizat in perioada 29 august – 5 septembrie, pe un esantion de 1652 de respondenti, cu varsta peste 18 ani, care locuiesc in mediul urban.

Agentia Starcom MediaVest Group este parte din cea mai mare retea de media din lume, SMG Worldwide, si din grupul de comunicare Leo Burnett.Cu o experinta de mai bine de un deceniu in industria romaneasca de comunicare, agentia enumera totodata specializari diverse ale departamentelor si oamenilor sai, precum Consumer Understanding, Inovatie, Digital, Planning, Buying sau Proiecte Speciale.

Sursa foto: wavebreakmedia/Shutterstock

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Andra Imbrea
Andra Imbrea s-a alaturat echipei Wall-Street in 2015. A studiat jurnalismul si economia, pe care incearca sa le imbine in cadrul materialelor sale despre industria de fashion, retail&FMCG si Media&Advertising. Iubitoare de pisici, carti si festivaluri de muzica.   

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Media & Pub »


Setari Cookie-uri