La inceputul lunii iulie, Carrefour a lansat, in Bucuresti, un program-pilot intitulat "Punem pret pe plastic", prin intermediul caruia clientii puteau duce la magazin o sticla PET, primind in schimb legume sau fructe produse de fermieri romani. Pentru ca rezultatele acestei campanii au fost chiar peste asteptarile retailerului, programul se extinde in alte cinci orase din Romania: Timisoara, Cluj-Napoca, Buzau, Constanta si Bucuresti.






Carrefour a publicat harta platii cu PET-ul

Primele doua orase care intra in programul Carrefour sunt Constanta si Cluj-Napoca, unde programul se va derula in perioada 11-20 octombrie. Urmeaza Timisoara in perioada 25 octombrie-3 noiembrie, iar in Buzau si Carrefour Bucuresti Park Lake, plata cu PET-ul va fi disponibila in intervalul 8-17 noiembrie.

Plata cu PET-ul va fi implementata in Bucuresti, Constanta, Cluj, Timisoara si Oradea cu sprijinul Greenpoint Management si Green Academy, iar in Buzau cu sprijinul Primariei Municipiului Buzau si Green Resources Management S.A., in cadrul unor campanii de informare si educare a publicului si operatorilor economici din fiecare oras.

In perioadele mentionate, clientii din cele 6 orase vor putea cumpara fructe si legume provenite de la producatori locali in hipermarketul Carrefour din orasul lor, cu PET-uri. Fiecare PET valoreaza un fruct sau o leguma! Carrefour transforma plasticul in moneda pentru a stimula consumatorii sa foloseasca plasticul in mod inteligent, prin reducere, refolosire si reciclare.

„Initial, in Carrefour Baneasa, trebuia sa avem o saptamana acest program, insa, la cererea clientilor, l-am mai prelungit cu inca o saptamana (9-21 iulie). In cele doua saptamani am strans peste 25.000 de PET-uri si am dat la schimb 6 tone si jumatate de legume si fructe, cele mai cautate fiind vinetele, ardeii kapia si varza”, a declarat, intr-un interviu acordat de curand Wall-Street, Felician Cardos, Manager Mediu Carrefour Romania.

Programul propus de retailerul francez contine activitati concrete pentru reducerea, refolosirea si reciclarea plasticului si a altor deseuri. Potrivit reprezentantilor Carrefour, in 2018, romanii au reciclat aproape 200 de tone de plastic prin intermediul statiilor SIGUREC si au cumparat 20 de milioane de pungi biodegradabile.

Cat de daunator este plasticul

Plasticul are efecte dezastruase pentru mediu, astfel ca multe tari si orase din lume interzic sau limiteaza foarte mult folosirea materialelor din plastic.

  • un PET se descompune in circa 1000 de ani
  • un milion de sticle de plastic sunt cumparate in intreaga lume/minut
  • in ultimii 70 de ani, in lume au fost produse 8,3 miliarde de tone de plastic
  • la nivel mondial, se vand 2 milioane de pungi de plastic/minut
  • 100 de kg de plastic se devarsa in ape/minut
  • in oceane sunt circa 500.000 de tone de plastic, iar pana in 2025 se estimeaza ca va fi mai mult plastic decat peste in oceane
  • o punga de plastic este folosita, in medie, doar 12 minute
  • 50% din plasticul folosit este de unica folosinta
  • plasticul ucide mai mult de 1,1 milioane de pasari marine si animale in fiecare an
  • o persoana consuma anual 70.000 microplastice

Foto harta: Carrefour Romania

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Roxana Grosu
Roxana a absolvit Facultatea de Litere , fiind și traducător autorizat de engleză și franceză. Are o experiență de peste 15 ani în presă și comunicare, este grammar nazi și pasionată de istoria artei. Ca jurnalist, a lucrat pentru publicații precum Businessmen's, Bucharest Business Week , România Liberă - unde a fost editor coordonator - și Wall-Street.ro . De-a lungul carierei jurnalistice, Roxana a scris pe domenii precum diplomație , turism , aviație , retail ,...

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Companii »


Setari Cookie-uri