10. Primul magazin Leroy Merlin in Romania

10. Primul magazin Leroy Merlin in RomaniaLeroy Merlin, care ocupa o suprafata de 16.500 mp, este primul magazin care va fi deschis in parcul comercial Colosseum. Ce-a de-a doua faza a parcului va fi finalizata in noiembrie, odata cu lansarea hipermarketului Carrefour si a galeriei comerciale aferente acestuia. Investitia este estimata la la 42 milioane de euro, dintre care circa 18-19 milioane de euro reprezinta investitia in magazinul Leroy Merlin.

9. Guvernul reduce penalitatile de intarziere

9. Guvernul reduce penalitatile de intarziereUna dintre cel mai bine primite modificari ale legislatiei fiscale din ultimul timp priveste anularea penalitatilor de intarziere pentru achitarea integrala a obligatiilor fiscale restante (principal plus dobanzi aferente) la 31 august 2011, prin plata voluntara sau compensare pana la 31 decembrie 2011, asa cum sunt ele reglementate de Ordonanta de Guvern nr. 30/2011.

8. Bancile din Romania si Bulgaria, contagiate in cazul unui default al Greciei?

8. Bancile din Romania si Bulgaria, contagiate in cazul unui default al Greciei?Potrivit grupului japonez Nomura, atat sectoarele private din Romania si Bulgaria, cat si cele publice, sunt expuse pe sectorul bancar grecesc.

"Daca sectorul bancar din Grecia este izbit de un default, rezultatul ar putea fi o lipsa de finantare pentru Romania si Bulgaria, pentru afacerile din aceste tari sau chiar mai rau", arata banca Nomura, citata de Financial Times.

Cel mai prost scenariu pentru Romania si Bulgaria, in opinia analistilor de la Nomura, este falimentul bancilor mama din Grecia, ceea ce inseamna ca subsidiarele nu mai sunt sustinute, capitalul este retras din ele si, cel mai probabil, ar incepe o vanzare in panica a activelor din tarile emergente din Europa.

7. Trei ani de la kilometrul zero al crizei

7. Trei ani de la kilometrul zero al crizeiPe 15 septembrie 2008, banca americana de investitii Lehman Brothers si-a anuntat falimentul. A fost momentul in care, pentru actuala generatie de brokeri, administratori de fonduri si investitori romani, a inceput cea mai grea perioada de la reinfiintarea BVB.

Caderea Lehman, dar si celelalte evenimente negative din ultimii ani, i-au facut pe investitori sa isi reduca semnificativ orizontul de timp pe care il acorda investitiilor, putini fiind cei care inca accepta sa isi tina blocati banii pentru perioade indelungate de timp.

6. Investitorii straini cer un cod fiscal mai sanatos

6. Investitorii straini cer un cod fiscal mai sanatosIonut Simion, vicepresendintele AmCham, sustine ca statul are nevoie sa isi creasca capacitatea de colectare a taxelor, actualul nivel fiind cu mult sub media europeana.

O alta problema semnalata de investitorii straini si AmCham este legata de eliminarea impozitului diferentiat pe cladiri in functie de tipul de proprietar: persoana fizica sau juridica. Solutia oamenilor de afaceri si a investitorilor este simpla: sa se treaca la un impozit al cladirilor in functie de destinatie, adica diferentierea intre spatiile de locuit si cele comerciale.

AmCham si Consiliul Investitorilor Straini cer si solutionarea directa a litigiilor in instanta, astfel incat un agent economic sa nu mai astepte solutionarea contestatiei depuse la administratia financiara pentru a putea incepe demersurile in instanta.

5. Concedieri la BRD?

5. Concedieri la BRD?Frederic Oudea, director general al Société Générale, actionarul majoritar al BRD, a declarat ca grupul francez intentioneaza sa reduca numarul de angajati din Romania, Rusia, Cehia si Egipt, ca parte a unui proces de consolidare a capitalului la nivel de grup. Oudea a detaliat numai situatia din Rusia, unde este programata desfiintarea 2.000 de locuri de munca la operatiunile de retail bancar.

In schimb, BRD Groupe Societe Generale nu a operat disponibilizari si nu are vreun plan de reducere a personalului, optimizarea costurilor aferente fiind realizata doar pe baza plecarilor naturale, a declarat Sorin Popa director general adjunct al bancii.

4. Unde s-ar putea face angajari masive in IT&C

4. Unde s-ar putea face angajari masive in IT&CIBM, filiala locala a celui mai mare furnizor de servicii la nivel mondial, ar putea infiinta un centru cu pana la 3.000 de angajati, in timp ce producatorul de software Oracle ar putea sa relocheze un centru din Africa.

Totodata, furnizorul de echipamente telecom Ericsson vrea sa angajeaza inca 500 de persoane in centrul de servicii pe care il detine, a declarat Valerian Vreme, ministrul Comunicatiilor si Societatii Informationale.

3. Cati romani au cate trei credite

3. Cati romani au cate trei crediteUn numar ridicat de romani (aproximativ 0,45 milioane) s-au indatorat atat la banci, cat si la institutiile financiare nebancare (IFN), categorie in care intra companiile de leasing si credite de consum.

Numarul persoanelor cu credite la banci sau IFN este de circa 4,2 milioane persoane (respectiv circa 43% din populatia activa a Romaniei, in iunie 2011), in scadere cu 6% fata de anul 2009, se arata in raportul BNR asupra stabilitatii financiare pe 2011.

2. Razboiul declaratiilor: BNR vs. Patriciu

2. Razboiul declaratiilor: BNR vs. PatriciuLa inceputul saptamanii, omul de afaceri Dinu Patriciu a facut mai multe declaratii cu privire la Uniunea Europeana, moneda euro, mediul economic din Romania, politica fiscala si sistemul bancar romanesc. Raspunsul BNR a fost unul dur, spunand ca afirmatiile omului de afaceri au fost facute „dupa ureche” si ca sunt in contrast total cu realitatea din sistemul bancar.

1. Basescu, la Casa Alba 1

1. Basescu, la Casa Alba 1Intalnirea dintre presedintele Traian Basescu si presedintele Obama, in Biroul Oval de la Casa Alba, a durat 25-30 de minute.

De asemenea, ministrul de Externe, Teodor Baconschi, si secretarul de Stat american, Hillary Clinton, au semnat, la Washington, Acordul privind amplasarea unor elemente ale scutului antiracheta in Romania.

Hillary Clinton a declarat dupa semnarea acordului privind amplasarea de elemente antiracheta in SUA, ca acest document va pozitiona Romania ca un actor central in viitoarea arhitectura antiracheta a NATO.