10. Toyota cheama in service masini din Romania

10. Toyota cheama in service masini din RomaniaToyota Romania, importatorul marcii japoneze pe plan local, a inceput actiunea de rechemare in service pentru un numar de 12.500 de vehicule posibil afectate la nivelul intregii tari, ce vor fi verificate la pedala de acceleratie.

Posesorii de vehicule defecte din Romania vor primi scrisori de informare de la dealerii Toyota de la care si-au achizionat masina, prin care vor fi invitati pentru programari in service.

Verificarea unei masini va dura aproximativ 30 de minute, costurile urmand sa fie suportate de catre companie.

9. UE salveaza Grecia

9. UE salveaza GreciaCriza din Grecia s-a facut auzita si resimtita in toate colturile lumii si pe toate pietele financiare, insa sefii statelor din Uniunea Europeana se pregatesc sa adopte un plan de salvare in conditiile in care si guvernul elen s-a angajat sa reduca in 2010 deficitul bugetar cu 4 puncte procentuale, pana la 8,7%.

Presedintele Uniunii Europene, Herman van Rompuy, a anuntat joi ca liderii europeni au ajuns la un acord pentru a ajuta Grecia sa faca fata crizei bugetare, in urma unei reuniuni de la Bruxelles.

Anuntul a fost facut dupa o reuniune la care au participat premierul grec, George Papandreou, presedintele francez Nicolas Sarkozy, cancelarul german Angela Merkel, presedintele Bancii Centrale Europene (BCE), Jean-Claude Trichet, si presedintele Comisiei Europene, Jose Manuel Barroso.

8. No.1 din retailul IT, afaceri la jumatate

8. No.1 din retailul IT, afaceri la jumatateAltex s-a mentinut si in 2009 pe prima pozitie pe piata de retail electroIT, cu afaceri de 180 de milioane de euro, in conformitate cu estimarile din cursul anului trecut, potrivit lui Dan Ostahie (foto), patronul companiei.

El estimeaza ca in 2010 piata de profil se va mentine la nivelul anului trecut.

“Anul 2010 se va mentine in acelasi trend. Piata de electroIT nu va depasi valoarea de 800 de milioane de euro, iar sectorul IT&C va fi motorul de crestere al veniturilor la fel ca anul trecut”, a mai spus oficialul Altex.

Cel mai bun an al companiei a fost 2008, cand Altex a inregistrat afaceri de 344 milioane de euro fata de 314 milioane de euro in 2007.


7. Investitiile straine s-au topit

7. Investitiile straine s-au topitInvestitiile straine directe in Romania s-au redus in 2009 cu 48,4% fata de 2008, pana la 4,899 miliarde euro, deficitul de cont curent fiind finantat in proportie de 96,9% prin investitii directe ale nerezidentilor din Romania, a anuntat banca centrala.

In 2008, investitiile directe ale nerezidentilor in Romania au fost de 9,496 miliarde euro, dar au acoperit numai 58,77% din deficitul de cont curent, potrivit datelor revizuite ale Bancii Nationale a Romaniei (BNR). Finantarea deficitului contului curent a crescut fata de perioada ianuarie-noiembrie 2009, cand fusese de 81,7%.

Per ansamblul anului trecut, contul curent al balantei de plati a inregistrat un deficit de 5,054 miliarde euro, in scadere cu 68,7% fata de 2008.

6. Noutati despre Prima Casa

6. Noutati despre Prima CasaGarantiile acordate de statul roman in cadrul programului Prima Casa din 2010 vor fi de 75.000 de euro in cazul asocierilor de persoane ce construiesc o locuinta, 70.000 de euro in cazul achizitiei de apartamente noi si 60.000 de euro pentru achizitia de apartamente vechi, sustine Sebastian Vladescu (foto), ministrul Finantelor Publice.

"In cazul asocierilor de persoane ce au ca scop constructia unei locuinte plafonul de garantare acordat de stat se majoreaza la 75.000 euro, pentru achizitia individuala de apartamente noi s-a stabilit la 70.000 euro, iar in cazul achizitiei individuale de apartamente vechi garantia ramane tot de 60.000 euro", a declarat Sebastian Vladescu.

Plafonul total de garantii pe care statul roman intentioneaza sa le acorde in acest an prin programul Prima Casa a fost stabilit la 700 milioane de euro, a adaugat Vladescu.

Cele mai multe oferte de locuinte care se incadreaza in programul Prima Casa sunt in judetul Brasov, aproape 350 de apartamente avand preturi sub 60.000 euro. La polul opus, cu doar 13 oferte pentru Prima Casa, se afla judetul Satu-Mare, arata o analiza a portalului imobiliar MagazinulDeCase.ro.

5. Verdict in "disputa" loteriei din pensii private

5. Verdict in "disputa" loteriei din pensii privateArbitrul pietei de pensii private (CSSPP) a decis sa modifice Art. 22 din Norma 22/2009 si ca repartizarea aleatorie (loteria) clientilor nehotarati de pe Pilonul II sa se faca in mod egal intre toate cele 9 fonduri de pensii obligatorii de pe piata, potrivit unei noi Norme, 2/2010, aparute in Monitorul Oficial.

Arbitrul pensiilor privatea anuntat ca a renuntat la prevederea care excludea primii doi jucatori de pe piata pensiilor private obligatorii de distribuirea aleatorie a participantilor, hotarand ca repartizarea aderentilor sa fie facuta "in cote egale" intre fonduri, potrivit unei modificari a Normei 22/2009.

"CNPAS repartizeaza persoanele eligibile (...) in cote egale pe fiecare fond de pensii administrat privat. In cazul in care rezultatul repartizarii (...) nu este un numar intreg, fiecare fond de pensii administrat privat existent la data efectuarii repartizarii primeste un numar intreg de participanti, iar restul obtinut ca urmare a impartirii este alocat fondului de pensii administrat privat cu cel mai mic numar de participanti", potrivit Normei 2/2010, ce modifica Norma 22/2009, publicata in Monitorul Oficial.

4. Inflatia creste la 5,2% in ianuarie

4. Inflatia creste la 5,2% in ianuarieRata anuala a inflatiei a atins 5,2% in ianuarie, peste asteptarile analistilor si in ciuda optimismului manifestat de Banca Nationala a Romaniei, care sustinea ca procesul dezinflationist se va relua.

Inflatia a depasit asteptarile analistilor in ianuarie, urcand la 5,2%, de la 4,74% in decembrie, ca urmare a scumpirii tutunului, a energiei electrice si a combustibililor, potrivit datelor publicate de Institutul National de Statistica.

Analistii estimau ca rata anuala a inflatiei s-a plasat in ianuarie in intervalul 4,5-5%, in principal ca urmare a majorarii accizelor.

Preturile de consum au crescut in ianuarie cu 1,68% fata de cele din decembrie, in conditiile in care marfurile nealimentare s-au scumpit cu 3,2%, bunurile alimentare, cu 0,43%, iar tarifele la servicii, cu 0,36%, potrivit Institutului National de Statistica (INS).

3. Un nou maxim pentru numarul de someri

3. Un nou maxim pentru numarul de someriEconomia romaneasca a pierdut in ianuarie inca 31.599 de locuri de munca, numarul de someri atingand un nivel maxim din martie 2003, de 740.982, ce corespunde unei rate a somajului de 8,1%, a anuntat Agentia Nationala pentru Ocuparea Fortei de Munca (ANOFM).

La sfarsitul lui decembrie erau inregistrati 709.383 someri, iar rata somajului era de 7,8%, potrivit datelor publicate de ANOFM.

Numarul de someri a crescut in ianuarie pentru a 19-a luna la rand. Un numar atat de mare de someri nu a mai fost atins din martie 2003, cand erau inregistrate 779.154 persoane fara loc de munca.

Ministrul Muncii, Mihai Seitan, declara la sfarsitul lunii decembrie ca rata somajului va urca la 8-8,5% in primul trimestru din 2010, insa va scadea pana la 7,3% la finalul acestui an, de la 7,8% la sfarsitul lui 2009.

Seitan sustinea, de asemenea, ca 70-80 de mii de posturi din sistemul bugetar ar putea fi restructurate in acest an.

2. Sedinta importanta la Fondul Proprietatea

2. Sedinta importanta la Fondul ProprietateaDupa Adunarea Generala a Actionarilor, Fondul Proprietatea a mai facut un pas spre cota Bursei de Valori Bucuresti. Cu un nou Consiliu de Supraveghere, un contract aprobat si un buget de criza, cel mai dorit emitent din ultimii ani testeaza scenariul optimist: listarea in 2010.

Enache Jiru (foto) a primit un nou mandat din partea actionarilor Fondului Proprietatea pentru semnarea contractului cu Franklin Templeton, dupa ce forma contractului a fost usor modificata in urma renegocierii de catre Guvern, completarile la contract fiind acceptate de compania americana de investitii.

Decizia AGA de aprobare a contractului ar putea fi publicata in doua saptamani in Monitorul Oficial, ulterior fiind nevoie si de un aviz al Comisiei Nationale a Valorilor Mobiliare (CNVM).

Insa, brokerii spun de la semnarea contractului pana la preluarea efectiva a atributiilor vor mai trece cateva luni, pentru ca va trebui convocata o noua Adunarea Generala a Actionarilor si va trebui facuta o diferentiere intre rolul statului si atributiile noului administrator.

1. Nu am iesit din recesiune!

1. Nu am iesit din recesiune!Economia Romaniei nu a iesit din recesiune in trimestrul al patrulea din 2009, asa cum indicau analistii, Produsul Intern Brut (PIB) coborand cu inca 1,5% comparativ cu trimestrul precedent. Romania a inregistrat in ultimul trimestru al anului trecut una din cele mai severe contractiii economice din UE, o situatie mai grava fiind inregistrata doar in Letonia, potrivit estimarii semnal publicate de Eurostat.

Romania a avut in decembrie primul ritm de crestere a productiei industriale din Uniunea Europeana (UE), de 6,9% fata de aceeasi luna din 2008, in timp ce pe ansamblul blocului comunitar a fost inregistrata o scadere a acestui indicator de 4,9%, potrivit Eurostat.

Economia Romaniei va inregistra un avans modest in acest an, de aproximativ 1%, estimeaza Raiffeisen Bank Romania, dupa analizarea ultimelor date primite de la Institutul National de Statistica privind evolutia produsului intern brut din ultimul trimestru al anului trecut.